Türk çayına kanun isteği

Rize Ticaret Borsası (RTB) Başkanı Mehmet Erdoğan, çayla ilgili tarladan başlayıp, tüketiciye kadar giden zincirin her halkasını onaracak kanun istediklerini söyledi.Erdoğan, basına yaptığı açıklamada, Türkiye'de 1930'lu yıllardan itibaren çay tarımı yapı

Türk çayına kanun isteği

Rize Ticaret Borsası (RTB) Başkanı Mehmet Erdoğan, çayla ilgili tarladan başlayıp, tüketiciye kadar giden zincirin her halkasını onaracak kanun istediklerini söyledi.

Erdoğan, basına yaptığı açıklamada, Türkiye'de 1930'lu yıllardan itibaren çay tarımı yapıldığını, 2013 yılı rakamlarına göre, yaklaşık 206 bin aile ve 1 milyonun üzerinde kişinin dolaylı olarak çay sektörü ile iç içe olduğunu belirtti.

Çayla ilgili kanun hazırlanmasına ilişkin 2010 yılından itibaren yürüttükleri çalışmalarda hazırladıkları 18 maddelik taslağı ilgili bakanlığa sunduklarını ifade eden Erdoğan, "İnanıyorum ki bölgenin katkıları ile ortaya çıkacak kanun, tarladan bardağa olan süreçte 1 milyon insanı ilgilendiren çayın katma değerini artıracaktır. Bölgeden hiçbir fikir alınmadan, Ankara'daki bürokrasinin ön gördükleri ile hazırlanan bir kanun önümüze konulursa, bu yaralarımızın sadece yüzde 10'una çare olabilir" dedi.

-"Çay kaçakçılığı organize suç kapsamına alınmalı"

Erdoğan, Türkiye'de çay sektörünün bölgedeki siyasi aktörlerin gayretleri ile ayakta kaldığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Siyasi aktörlerin olmadığını varsayarsak, bölgede ürünün, insanların ve kurumların ayakları üzerinde durmalarını sağlamalıyız. Çayın tarladan toplanıp bardağa gelene kadar ki tüm süreçlerinde çalışanlarda memnuniyetsizlik var. Çayla ilgili tarladan başlayıp, tüketiciye kadar giden zincirin her halkasını onaracak kanun istiyoruz. Kanunun içinde yer almasını istediğimiz en önemli maddelerden biri de çay kaçakçılığının organize suç kapsamına alınmasıdır. Yurda kaçak yollarla çay sokanlara ceza verebilecek sistemin oluşmasının sağlanmasını istiyoruz."

Türkiye'de çayın yüzde 85'inin Rize'de üretildiğine dikkati çeken Erdoğan, "Çayı Rize'den çekip aldığımızda 350 bin kişinin yaşadığı yerde 35 bin kişi kalır. Tüm örgütlerle çayımıza sahip çıkmamız lazım. Çaya sahip çıkmanın en önemli şartlarından biri, ürünü kontrol altına alacak kanuna sahip çıkmaktır. Türk çayının yaklaşık 1,5 milyar dolar olan işlem hacminin, kanun ve düzenlemelerle 3 milyar dolarlara yükseleceğini tahmin ediyoruz" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel