TTSO'nun Gümüş'ü açıklama yaptı!

 TTSO Meclis Üyesi Türkay Gümüş çarpıcı açıklamalar yaptı Yaklaşan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası seçimleri öncesi gözlerin üzerinde olduğu isimlerden biri olan Türkay  Gümüş  gazetemize çarpıcı açıklamalar yaptı. Gümüş mevcut yönetimin vizyonu olmadığın

TTSO'nun Gümüş'ü açıklama yaptı!

 

TTSO Meclis Üyesi Türkay Gümüş çarpıcı açıklamalar yaptı
 
Yaklaşan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası seçimleri öncesi gözlerin üzerinde olduğu isimlerden biri olan Türkay  Gümüş  gazetemize çarpıcı açıklamalar yaptı. Gümüş mevcut yönetimin vizyonu olmadığını belirterek  “Kendi grubumdan tekrar kazanacağım kesin olduğu için, beni imalat ve sanayicilerin olduğu gruptan aldılar ve hiç alakam olmayan beyaz eşya ve züccaciyecilerin olduğu 16. gruba koydular” dedi.  
 
Trabzon’da başarılı işadamlarından biri de Türkay Gümüş. Hem siyasetin hem de iş dünyasının her zaman içinde olan ve adından sözettiren Gümüş, yaklaşan TTSO seçimleri öncesi yine ağırlığını koymaya çalışıyor. Gümüş, TTSO seçimleri için ne düşünüyor. Mevcut yönetimi nasıl değerlendiriyor. İşte kendisiyle bunları konuşurken son derece çarpıcı açıklamalar ortaya çıktı. Biz sorduk, o dobra dobra cevapladı.
 
SANAYİCİYİM, BEYAZ EŞYA GRUBUNDAN SEÇİME GİRİYORUM!
 
TTSO başkan adayları arasında isminiz geçiyor. Yeni düzenlemeye göre hangi gruptan seçime gireceksiniz?
 
Ben geçmiş dönemlerde TTSO’da 3. meslek grubu imalat ve sanayicilerin olduğu gruptan odayı temsil ediyordum. Üç dönemdir o gruptan listem sürekli olarak kazanıyordu. Kazanırken de muhtemel başkan adayı olarak görüldüğümden, o gruptan çıkmamam için karşımda her zaman büyük bir blok çalışırdı. Ancak biz grup üyeleriyle seçimden seçime değil, sürekli diyalog içindeyiz. O grupta gezmeden, oturarak bile seçim alacak birikimi oluşturdum. Bu pencereden bakınca kendi grubumdan tekrar kazanacağım kesin olduğu için, sanayi sicil belgem olmasına ve TTSO kapasite raporunu 4 senede bir yenilememe rağmen, beni o gruptan aldılar hiç alakam olmayan beyaz eşya ve züccaciyecilerin olduğu 16. gruba koydular. Şimdi bu gruptan seçime giriyorum.
 
TOBB TALİMAT GÖNDERİYOR
 
TOBB’un grupları kendine göre dizayn ettiğini mi söylüyorsunuz?
 
TOBB başkanları ve yöneticileri kanun gereği 2 dönemden fazla seçilemiyordu. Ama şu an TOBB’un büyük bir ekonomik gücü var. Yani korkunç bir ganimet orda paylaşılıyor. Bu iki dönem kanunu çıktıktan sonra süreleri biten kişiler, saltanattan yoksun kalacakları için Anayasa Mahkemesi’ne iptal davası açtılar. Mahkeme muhatap Gümrük Bakanlığı’ndan görüş almadan kararı iptal etti. Bakan Hayati Yazıcı da bu konuda bizden görüş alınmalıydı dedi. İnce bir manevra var. Türkiye’deki birçok oda TOBB’dan rahatsız. Yönetimin değişmesini bekliyorduk ama bu iptal kararı olunca TOBB Yönetimi grupları kendi doğrultularında yeniden dizayn ettiler. Kendilerine yakın olan odalara talimat göndererek grupları kazanacak şekilde ayarlayın, bize bildirin, biz onaylayalım demiştir.  Bu birçok ilde böyle olmuştur.
 
İTİRAZIMA RAĞMEN GRUBUM DÜZELTİLMEDİ
 
Grubunuzun değişmesine itiraz ettiniz mi? Nasıl bir cevap aldınız?
 
NACE kodları düzenlendikten sonra 15 gün içerisinde seçim kararı alındı. Kanun gereği de bu listeler TTSO’lara tebliğ edilince 2 gün içinde web tabanına konulması gerekiyordu. Fakat 7 gün sonra konuldu. 7 günde Ankara’ya bağlı gruplar el altından çalıştı. Gruplarda oynamalar oldu. Gruplar birleştirildi ve birçok grupta üye sayıları 700’e çıktı. 15 günde 700 kişiyi gezmek mümkün değil. Rahatsızlık olunca seçimler ertelendi. Kendi grubumuza dönmemiz gerekiyordu. Seçim ertelenlenmeden önce de sonrada  TOBB’a resmi yazışmalarımı yaparak itiraz ettim. NACE kodumla ilgili değişikliği yaptılar ama grubumu değiştirmediler. O düzenlemeler TOBB’un görüşüne göre yapıldı. Benim 13 yıllık geçmişim ve birikimim var. TTSO’da ki meclis üyesi profilinden farklı karakterim var. Üretirim, sorgularım, yönetimi tartışırım, katkı yaparım. Kendi grubumda da aktif yapım vardır. Dediler ki potansiyel aday olarak Türkay Gümüş’ün gelmemesi lazım. Bu nedenle beyaz eşya grubuna aktarıldım.
 
BU YÖNETİMİN VİZYONU YOK!
 
Size göre meclis toplantıları verimli geçiyor mu?
 
TTSO’yu bir bütün olarak ele almak gerekiyor. Meclis, Yönetim ve kanunla kurulduğu için personeli. Kanunla ilgili işleyişler personel tarafında yürütülüyor. Meclis kısmında sıkıntı var. Mecliste nitelik yok. Meclisin çalışması da engelleniyor. Her meclis toplantısında dışarıdan birisi konuşmacı olarak getirtiliyor, bir saat konuşturuluyor. Plaket veriliyor. Meclis üyeleri olarak kendi düşüncemizi açıklama noktasında bulunamıyoruz. Meclis toplantısı 60 meclis üyesiyle başlıyorsa, biterken 20 meclis üyesi kalıyor. Oraya ayda bir iki saat vakit ayırmak bile birçok insana sıkıntı veriyor. Toplantıları sürekli takip etmiyorlar. Ama seçim zamanında meclis üyesiyim etiketini kullanmak için bütün Trabzon’u ayağa kaldırıyor. TTSO’da seçim kaygısıyla çok üretken olmayan, birikimi ve vizyonu olmayan yöneti
 
ler oluşabiliyor. Şu andaki yönetimin vizyonu yok. Mesela Türkiye’de 2023 ihracat stratejisi ve eylem planı kanun haline getirildi. Birçok kurum bu plana entegre edildi. Çok sayıda Bakanlık ve TOBB, kanun maddelerinden sorumlu tutulmuş. Türkiye İhracatçılar Meclisi bu konuda 350 sayfa rapor hazırlamış. TTSO’nun bundan haberi yok. Tüm bu gelişmeler yaşanırken Trabzon kişi başından alacağı 150 lira teşviğin peşinde dolaşıyor.
 
TTSO RUTİN TAKİBİNİNDIŞINA ÇIKMALI
 
Yönetimin başarılı bulduğunuz çalışmaları yok mu?
 
TTSO’nun, rutin işleyişi takip edecek yönetimden daha öte bir yönetime sahip olmak gerekiyor. Günlük işleyişlerle bugün bir şey oldu buna açıklama yapalım kaygısı içindeler. Lojistik merkez konusunda hala TTSO’nun bir fikri yok. Sürmene dersek limanın sahipleri kızacak, başka yer dersek başkası kızacak düşüncesindeler. TTSO kişilerin değil, Trabzon’un menfaatleri için önder olmalı. TTSO dış gezi yapıyor. 4 yıldır hiçbir gezileriyle ilgili üyeleri için bir çalışma yapıp rapor hazırlamadılar.
 
13 YILLIK BİRİKİMİMİ AKTARMAK İSTİYORUM
 
Meclis üyesi seçildiğiniz takdirde başkan adaylığınızı açıklayacak mısınız?
 
Geçmiş dönemlerde adaylıkla ilgili daha çok arzum vardı. TTSO’ya başkan olacak kişi, işini gücünü bırakacak bütün emeğini oraya harcayacak. Adaylığım konusunda çalıştığım gruplardaki arkadaşlarımla ortak karar vereceğim. 13 senedir emek verdiğim bir kuruma birikimimi aktarmak isterim. Geçmiş dönemdeki bir takım ayak oyunlarıyla beraber ticaret odasına yönetici olma devri bitti. Böyle bir şey olursa Trabzon’a haksızlık olur. Biz birlikte hareket ederek bu işi en iyi yapacak kişinin etrafında toplanmalıyız. Bu kişi bensem benim etrafımda toplanmalıyız. Başka bir arkadaşımsa onun. Yeni bir gruba aktardıkları için üyeleri yeni yeni tanıyoruz. TTSO içinde 3 kişiyi sayın deseler arasında olurum. Benim gelmem önemli değil, benim zihniyetimde kim gelirse gelsin ona destek veririz. Başkan olmak büyük fedakarlıktır. Ama orayı kendine katkı yaparak kullanacaksan bu farklı tabi. Bu çok önemli bir karardır. Bu kararı verecek samimi insanı takdir etmek lazım. Bu kişilerin değil, Trabzon’un meselesidir.
 
ÜYELER EN DOĞRU KARARI VERECEKTİR
 
Mevcut yönetimde oy alma noktasındaki kişiler daha çok tercih edildi. Nitelikli bir yönetim olmadı. Başarıyı sadece başkan performansıyla değerlendirmemek lazım. Başarı yüzde 50 başkanınsa, yüzde 50 yönetimindir. Bir yerlerde resim çektirmekle, fotoğraf karelerinde yer almaktan daha önemlidir Trabzon’un sorunlarını çözmek. 99 yılından beri Ticaret ve Sanayi Odası’nın içindeyim. Bir birikimim ve eğitimim var. Diğer kurum ve siyasilerle birlikte çalışmak, yapılacak projeler için siyasileri ikna etme kabiliyeti göstermek gerekir. Bu kabiliyet için ciddi bir yönetim kurulu ve meclis oluşmalı, ne istendiğinin bilinmesi lazım. Bu seçimlerde üyelerimiz en doğru kararı verecektir.
 
Kaynak : Sonnokta 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel