TTSO'dan Moğolistan'a yatırım çağrısı

Türk iş adamlarının, Türkiye'ye uçakla yaklaşık 10 saatlik mesafedeki Moğolistan'da özellikle inşaat sektöründe yatırım yapabileceği belirtildi.Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklam

TTSO'dan Moğolistan'a yatırım çağrısı

Türk iş adamlarının, Türkiye'ye uçakla yaklaşık 10 saatlik mesafedeki Moğolistan'da özellikle inşaat sektöründe yatırım yapabileceği belirtildi.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, oda olarak Moğolistan'a iş gezisi düzenlediklerini, gezinin oldukça verimli geçtiğini ifade etti.

Moğolistan'ın Türkiye'ye çok uzak olmasına karşın Türk Hava Yolları'nın başlattığı uçuşlar ile mesafelerin yakınlaştığını belirten Hacısalihoğlu, Moğolistan pazarının birçok şeye ihtiyacı olduğunu vurguladı.

Ülkenin, geçmişteki geleneksel yapıyı değiştirip apartmanlara çıkmaya başladığına dikkati çeken Hacısalihoğlu, şöyle devam etti:

"Toplumda sürekli ve hızlı bir gelişim var. Bu hızlı gelişim içinde elbette akla ilk gelen inşaat sektörü. İnşaatlar ülkemizdeki gibi dönüşüm içinde. Yapılanma güzel. Yap-sat şeklinde binalar yapılıyor, yaklaşık metrekare fiyatları da bin dolar civarında. Ülkede oldukça büyük inşaatlar başladı ve devam ediyor. Bölge bu sektöre çok aç. Diğer taraftan kış mevsimi uzun sürdüğü için inşaat süresinin hızlı olması gerekiyor. Ülkemizde olduğu gibi tünel kalıp sistemi bu bölgede çok rahat uygulanabilir. Şimdiden müteahhit firmalarımız ve projeciler Moğolistan'a gitmeye başladı. İnşaatçılarımız bu ülkeye gittikleri takdirde sadece başkent Ulan Batur'da değil, 21 ilde yatırımlar yapıp ekonomik fayda sağlayabilir."

Kamuya 16 milyarlık yatırım yapacaklar

Moğolistan'da kamu yatırımlarının da söz konusu olduğunu belirten Hacısalihoğlu, şöyle konuştu:

"Kamu yatırımları için 2016 yılına kadar 16 milyar dolarlık bir yatırım öngörmüşler. Dolayısıyla inşaat sektörünün bu pazardan önemli pay alabileceğini düşünüyoruz. Burada yaptığımız ikili görüşmelerde partner bulma konusunda ön adımlar attık. Önemli görüşmeler yaptık. Buradan duyuruyoruz, müteahhitlerimiz, özellikle inşaat sektöründe olanlar için Moğolistan pazarında eşleştirme yapabiliriz.

Madencilikle ilgili birçok yabancı ülke maden sektöründe bu ülkeye önceden girdi. Yine de bu sektörde oldukça yüksek potansiyel var. Maden konusu ile ilgilenen işletmelerimizin Moğolistan'ı takip etmesi gerekir. Tekstil ve konfeksiyon alanında dünyanın birçok ülkesi ile çalışıyorlar. Türk mallarına karşı Moğolistan'da bir sempati var. Markaları çok yakından takip eden bir toplum olduğunu gördük. Tekstil ve konfeksiyon sektöründe Türk markalarının da Moğolistan pazarına girmesinde yarar olduğunu düşünüyoruz. Birkaç Türk markası saydık. Markalarımızı tanıyorlar ancak henüz o pazara ürünlerimiz girmemiş."

Hacısalihoğlu, Moğolistan'ın asansör sektöründe çok zayıf olduğunu belirterek, "Asansör  firmaları ile görüşmeler yapıldı. Odamızın bu sektörde üyeleri arasında bir kümelenme çalışmamız var. Önümüzdeki günlerde sektör temsilcileri ile toplantı yaparak Moğolistan pazarına yatırım yapılması konusunu görüşeceğiz" ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler