Trabzon'un seçim analizi

Trabzon’un gündemi Trabzonspor kongresi ile yoğrulurken Bordo Mavili takımın başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu seçildikten sonra Trabzon’da gözler yavaş yavaş 2014 yılında yapılacak yerel seçimlere çevrildi.Türkiye’de 10 ay sonra yerel seçim heyecanı başlayac

Trabzon'un seçim analizi

Trabzon’un gündemi Trabzonspor kongresi ile yoğrulurken Bordo Mavili takımın başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu seçildikten sonra Trabzon’da gözler yavaş yavaş 2014 yılında yapılacak yerel seçimlere çevrildi.

Türkiye’de 10 ay sonra yerel seçim heyecanı başlayacak. 2014 yılında yapılacak yerel seçimlerde Trabzon için önemi ise ayrı. Yeni Yasa ile 13 il belediyesi büyükşehir belediyesi haline gelmişti.  Bu belediyeler şunlardır;

Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa ve Van.

Daha önceden Türkiye'de Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Eskişehir, Erzurum, Gaziantep, İstanbul İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Mersin, Sakarya ve Samsun olmak üzere 16 büyükşehir belediyesi bulunmaktaydı.

Yeni yasa ile birlikte Türkiye’de toplam 29 il büyükşehir olmuş oldu.

Haber61.Net yerel seçimlerde Trabzon başta olmak üzere bölgenin nabzını tutmaya devam edecek.

İlçe ilçe seçim analizimiz bu hafta Trabzon’da bulunan partiler ile yaparak devam edelim.

AK PARTİNİN İLÇE ANALİZİ  – Haberin Devamı diğer sayfada -

Trabzon’da en fazla merak edilen parti şüphesiz AK Parti. İktidar partisinin Trabzon’da nasıl bir aday çıkaracağı ve hangi ilçede hangi adaya önem vereceği merak konusu olurken yavaş yavaş 2014’ün yol haritasını çıkarmış durumda.

Trabzon merkezde esnaf ziyaretleri ile start veren AK Parti ilçe dağılımına bakıldığı zaman durumu şöyle;

Akçaabat‎ : ilçede ağırlığı olan bir belediye başkanını AK Parti elinde bulundurmakta. Son dönemlerde CHP il başkanı Yavuz Karan’ın hedefi olsa da AK Parti Türkmen ile ilçede devam edeceğe benziyor.

Araklı‎ : İlçede Saadet Partisinin ağırlığı bulunsa da son yerel seçimlerde AK Parti ilçeyi almayı başardı. SP’sinin çıkaracağı aday ise AK Parti’nin de ilçede kaderini belirleyecek.

Arsin‎ : ilçenin sevilen ismi Erdem Şen son dönemlerde yapmış olduğu çalışmalar Arsin’in sahilinde başlatmış olduğu projeler Arsinliler tarafından olumlu karşılanırken bu seçim sandığına yansıması olumlu olacak gibi görünüyor.

Beşikdüzü‎ : AK Partinin En fazla zorlanacağı ilçeler arasında geliyor. MHP ve CHP’nin büyük bir potansiyeli bulunmakta. Nasıl bir yol haritası işleyeceği merak edilen ilçeler arasında.

Dernekpazar : Küçük ve şirin bir ilçe olsa da sandıkta bu döneme kadar hükümet dışında bir partiye çıkmış  oy yok. AK Parti burada zorlanmayacak gibi gözüküyor

Düzköy‎: Ak Partiyi ilçe sandıklarında kovalayan CHP olacak. İlçede CHP’nin ağırlığı büyük son yerel seçimleri küçük bir oy oranı ile kaçırmıştı.

Hayrat‎ : İlçede bir önceki dönem seçim heyecanı istenilen seviyeye ulaşmadı. Başladığı gibi de bitti. AK Parti’nin kalesi konumunda gözükse de Saadet Partisi burada da AK Partiyi zorlayacak.

Köprübaşı‎ : AK Parti en fazla oyu bu ilçede altı. Yüzde 61’in üzerinde oy aldığı ilçede yeni seçimde zorlanmayacak gibi gözüküyor.

Maçka‎ : Her yıl yeni bir heyecanın yaşandığı ilçede AK Parti çok uğraşsa da istenileni bir tülü alamıyor. 2014 yılında da aynı heyecan yaşansa da ilçe halkı CHP’den dönemeyecek gibi gözüküyor.

Of‎ : İlçe Saral rüzgarı her dönem olduğu gibi bu dönemde de olacak gibi. AK Parti bu ilçeyi banko görüyor.

Ortahisar: Çiçeği burunun da ilçe’de 3 partide iddialı olduğundan şuan bir şey yazmak erken. Ama 2009 seçimi Trabzon belediyesini kazandırdığı parti rüzgarı da aynı olması yüksek.

Sürmene‎ : Bu ilçenin girişine “Fikri Usta herkes sana hasta“ yazmakta buda gösteriyor ki AK Partili Usta 2014 seçiminde burayı yine götürecek

Tonya‎ : CHP’nin favori ilçesini alan iktidar 2014 yılında bu ilçede çok zorlanacak

Vakfıkebir‎ : Şüphesiz sevilen adan mevcut başkan hiçbir partiden aday olmadan tek başına çıktı başkan oldu. Burada başkanı kim kendine alırsa kazanır.

Yomra‎ : DP’nin gücü ve İbrahim Sağıroğlu’nun isimi burada öne çıkıyor. Son günlerde adı AK Parti ile anılsa da Yomra’da AK Partinin durumu zor.

Çarşıbaşı‎ : Burada da zorlanan AK Parti yeni seçimde MHP ile DP ittifakı ile ilçeyi kaybeder

Çaykara‎ : Trabzon2un pek geleneği bağımsızlardan yana olmada bu ilçemizin başkanı bağımsız AK Parti’de burada kaybetti. Yeni seçimde ilçede çıkaracağı aday çok merak ediliyor.

Şalpazarı‎ : Ak Parti burada frene basacak. Mevcut başkan MHP’den istifa etsede yarın ne yapacağı belli değil. Bu yüzden ilçeyi iyi analiz yapmalı.

CHP’NİN İLÇE ANALİZİ – Haberin Devamı diğer sayfada –

Trabzon’da CHP gitgide gücünü artırıyor. Çalışkan bir il başkanı bulunmakta merkez ilçe başkanı ise tabiri yerinde ise hiç yerinde durmuyor. CHP Trabzon’da her ilçede varım diyeceği bir seçim geçirecek.

Trabzon merkezde hızlı olan CHP’nin ilçe dağılımına bakıldığı zaman durumu şöyle;

Akçaabat‎ : Yavuz Karan çok iddialıyız söylüyor. Sonuçta AK Partili başkanı her yerde eleştiriyor. Ali Türen Öztürk ilçede ben varım söylerse Akçaabat’ta kaçınılmaz bir CHP zaferi olur.

Araklı‎ : CHP İlçede varım diyecek. Fakat ilçede bir Çebi ağırlığı bulunuyor buda CHP’nin adayı Çebi olursa rüzgar ters döner.

Arsin‎ : İlçede CHP biraz zorlanacak rüzgar şimdilik AK  Parti tarafından esse de MHP ile DP’nin birlemesi CHP’nin zor duruma düşmesine neden olabilir.

Beşikdüzü‎ : Belediye kendisinin MHP’den aldı. CHP aynı adamlar ile yola devam ederse sandığın rengi değişmez.

Dernekpazar: Şirin ilçe her dönem iktidar diyor. Buda CHP’nin zorlanması oluyor.

Düzköy‎ : son yerel seçimlerde elinde kıl payı kaçırdı. Çok küçük bir oy ile AK partiye verdiği belediye geri alması için 2009’a göre bir kademe daha vites büyültmesi gerek olacak.

Hayrat‎ : Yine çok zorlanacağı ilçeler arasında.

Köprübaşı‎ : CHP burada izleyeceği seçim yolu ilçeyi altı oklaştırır. İlçe halkının CHP yakınlığı var.

Maçka‎ : İktidar partisinin hedefi CHP’nin kalesi bu ilçe CHP kalesini korumak için elinden geleni yapacak.

Of‎ : Adayı Saral olursa sandığın rengi değişir. CHP’nin Of adayı çok önemli

Ortahisar: Çiçeği burunun da ilçe’de 3 partide iddialı olduğundan şuan bir şey yazmak erken. Ama 2009 seçimi Trabzon belediyesini az bir oyla kaybetti. Şehirde e en fazla sevilen isim merkez ilçe başkanı Ahmet Kaya bu ilçeye aday olursa ilk başkan olur  

Tonya‎ : bir önceki seçimde kaybettiği ilçeyi tekrar geri almak için dört kotlan çalışmalarını yapan CHP bölge halkının istemediği çimento fabrikasını kullanarak tekrar ilçeyi alabilir.

Vakfıkebir‎ : Bağımsız aday çok güçlü partisinden çıkaracağı isim en az mevcut başkan kadar sevilmesi gerek.

Yomra‎ : bu ilçede MHP ve DP ittifak kurar ise CHP’nin durumu çok zor olur.

Çarşıbaşı‎ : CHP’nin sevildiği bir diğer ilçe konumunda çıkaracağı aday oyların tamamını alır.

Çaykara‎ : İlçenin CHP oyu yerel seçimlerde yok gibi. Bu ilçeye yoğunlaşması gerek. Çalışmalara şimdi başlaması gerek.

Şalpazarı‎ : Birde bu ilçede MHP ile sandıkta çarpışacak. Mevcut başkan MHP’den istifa etti. Buda CHP’ye bir ışık olabilir.

MHP’NİN İLÇE ANALİZİ – Haberin Devamı diğer sayfada –

En rahat yerel seçimini MHP 2014 yılında yapacak. Aday çokluğu şimdiden göze batıyor. MHP’den aday olmak isteyen isimlerin ise her geçen gün sayısı artıyor. Adayların en büyük özelliği ise vizyonu olan isimler. MHP’nin ise teklif getirdiği isimler arasında Eski Kızılay başkanı Tekin Küçükali Vakıflar bölge Müdür Yakup Aktürk gibi favori isimler bulunmakta. Buda gösteriyor MHP 2014 yılına damgasını vuracak.

Trabzon MHP’nin ilçe dağılımına bakıldığı zaman durumu şöyle;

Akçaabat‎ : Her parti gibi bu ilçede MHP’de bende varım söylüyor. Kapanacak söğütlü beldesinin MHP oyları ilçeyi alabilir

Araklı‎ : Her dönem parti bu ilçede sıkıntı yaşıyor. Aday çıkarmakta zorlanıyor. Buda ilçedeki partinin yanlış yönetiminden kaynaklanıyor.

Arsin : ‎ DP ile ittifak yaparsa ilçe kaçınılmaz üç hilalin olur. MHP’nin Koray aydın atağı ile bunu yapması gerek.

Beşikdüzü‎ : Son yerel seçimlerde bir hata yüzünden CHP kaptırdığı ilçeyi almak için ger, sayıma başladı. İlçeyi almak için bir diğer deyim ile kalesini geri almak için hızlı olması gerek

Dernekpazar : Sürekli iktidara oy veren ilçede yorulmasa kendi yararına

Düzköy‎ : İlçede MHP oyu yüksek genel seçimlerde aldığı oyu yerele dökerse iddialı olduğu ilçeler arasında

Hayrat‎ : Bölgede teşkilat yapısı zayıf toparlaması gerekli Çıkaracağı isim ise samdığı değiştirir seçmen MHP’ye yakın

Köprübaşı‎ : MHP bu ilçeyi alır. İyi çalışması gerek. İlçe halkı Koray Aydın’ı bakanlığından biliyor. Kazanamaması ise uyuşukluğundan olur. ,

Maçka‎ : CHP’nin kalesine AK Parti saldıracak MHP;  CHP,  Ak Parti kavgasından yararlanmaya çalışacak.

Of‎ : Bu ilçede zaman kaybına gerek yok. İlçede ne parti nede ülkü ocakları güçlü buda seçim yarışına girerek yorulması boş olur.

Ortahisar  : Osman Abanoz ben MHP’den aday olurum diyor. Buda ilk başkan MHP’li oluru gösteriyor. Tabi diğer partilerin adayları da önemli.

Sürmene‎ : İlçe halkı başkan fikri Ustasız iş yapmıyor. Usta MHP’ye gelirse Sürmene MHP’nin olur

Tonya‎ : Zor bir seçim ilçede olur

Vakfıkebir : MHP’nin oyları yüksek bu ilçede DP ile ittifak yapması gerek.

Yomra‎ : DP ile ittifak yapması gereken bir ilçe de burası.eğer yaparsa MHP kaçınılmaz kazanır

Çarşıbaşı‎ : MHP’nin üzerinde durması gereken bir ilçe kazanmaması şansızlık olur

Çaykara‎ : Ataköy ve Uzungöl beldeleri kapanması MHP’nin işine yarar güzel bir aday ilçeyi kazandırır

Şalpazarı‎ : En sıkıntılı seçim yeri burası olacak seçmeni MHP’li başkan kendisinden istifa etti. MHP nasıl bir yol izler bilinmez fakat mevcut başkana karşı güçlü bir aday gerek.

Seçim analizi : Şükrü ÜÇÜNCÜ

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler