Trabzon'un hayali gerçek oldu

Fatih Sultan Mehmet'in fethettiği, Yavuz Sultan Selim'in yönettiği, Kanuni Sultan Süleyman'ın doğduğu şehir olan ve ''şehzadeler kenti'' olarak anılan 4 bin yıllık geçmişe sahip Trabzon ''büyükşehir'' statüsü elde ederek 20 yıllık hayalini gerçekleştirdi.

Trabzon'un hayali gerçek oldu

Fatih Sultan Mehmet'in fethettiği, Yavuz Sultan Selim'in yönettiği, Kanuni Sultan Süleyman'ın doğduğu şehir olan ve ''şehzadeler kenti'' olarak anılan 4 bin yıllık geçmişe sahip Trabzon ''büyükşehir'' statüsü elde ederek 20 yıllık hayalini gerçekleştirdi.

Trabzon Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu: ''20 yıllık hayalimizdi gerçek oldu. Her şey çok daha güzel olacak, Trabzon'umuza ve ülkemize hayırlı olsun'' 
 
 Fatih Sultan Mehmet'in fethettiği, Yavuz Sultan Selim'in yönettiği, Kanuni Sultan Süleyman'ın doğduğu şehir olan ve ''şehzadeler kenti'' olarak anılan 4 bin yıllık geçmişe sahip Trabzon, ''büyükşehir'' statüsü elde ederek 20 yıllık hayalini gerçekleştirdi. 
     
''On Üç İlde Büyükşehir Belediyesi ve 26 İlçe Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun''un Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayı ve Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Tekirdağ, Şanlıurfa, Van ve Trabzon büyükşehir belediyesi oldu. 
   
Tarihi geçmişi 4 bin yıla dayanan, Fatih Sultan Mehmet'in 1461'de fethederek Kommenos uygarlığına son verdiği, Yavuz Sultan Selim'in valililik yaptığı, ''Muhteşem Süleyman'' olarak bilinen Kanuni Sultan Süleyman'ın doğduğu, Osmanlı döneminde eyalet ve sancak olarak şehzade ile mutasarrıflar tarafından idare edilen, Ulu Önder Atatürk'ün 3 kez ziyaret ettiği, Doğu Karadeniz'in merkezi konumundaki Trabzon, ''büyükşehir belediyesi'' statüsü elde ederek 20 yıllık hayalini gerçekleştirdi. 
     
Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, açıklamada, kanunun Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla Trabzon'un da ''büyükşehir'' olduğunu, merkezde Ortahisar ilçesi kurulduğunu ifade ederek, ''20 yıllık hayalimizdi gerçek oldu. Her şey çok daha güzel olacak Trabzon'umuza ve ülkemize hayırlı olsun'' dedi. 
     
Gümrükçüoğlu, Trabzon'un büyükşehir olmasında emeği geçen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Trabzonlu Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'a teşekkür ederek, ''Trabzon'un 20 yıllık hayalini gerçekleştiren Başbakanımız Erdoğan, şehrimizin bakanı Bayraktar ve milletvekilleri ile TBMM'nin bütün üyelerine, kentimizde bu konuda 20 yıldır gayreti olan belediye başkanı, milletvekili, sivil toplum örgütlerine Trabzon halkına adına şükranlarımı sunuyorum'' diye konuştu. 
   
Büyükşehir olmanın büyük avantajları olacağını dile getiren Gümrükçüoğlu, şöyle konuştu: 
   
''Trabzon bunu hak eden bir şehirdi. Tüm il sınırları ile büyükşehir belediyesi olduk. Daha önce Trabzon Belediyesi olarak belediyecilik hizmetleri açısından kişi başına yılda 238 lira harcayabiliyorduk. Büyükşehir belediyelerine o ildeki gelir vergilerinin yüzde 6'sının intikal etmesi ve genel bütçeden alınan payın yüzde 2.5'ten yüzde 4.5'e çıkartılmasıyla Trabzon Büyükşehir Belediyesi'nin hudutlarında insanlarımıza belediyecilik hizmetleri ve hayat standardını geliştirmek bakımından kişi başına 368 lira harcayabileceğiz. Ayrıca İl Özel İdaresi'nin devralınmasıyla şantiyesiyle, iş makineleriyle, personeliyle, işçisiyle, memuruyla, teknik elemanlarıyla aynı hizmetler aynı şekilde devam edecek'' 
     
     -''Büyükşehir ile halkın sırtına hiçbir yük binmeyecek''- 
     
     
Gümrükçüoğlu, Trabzon'da beldelere de daha fazla hizmet gideceğini ifade ederek, şöyle devam etti: 
     
''Belde belediyelerinde, belediye başkanlarının bugüne kadar büyük fedakarlıkla ama maddi imkansızlıklarla yürüttükleri hizmetleri kanaat önderi olan söz konusu belediye başkanları ile birlikte yürüteceğiz. O beldelerdeki işçiler, memurlarla aynı bölgelerde aynı hizmetleri sürdüreceğiz. Böylece beldelerde kaybedilecek hiç bir şey olmadığı gibi kazanılan bir çok şeyle Trabzon'umuz ve büyükşehir olan diğer şehirlerimiz, yaylasıyla, köyüyle, bağıyla, bahçesiyle daha yanabilir hale gelecek. Orman ve meralarda hiçbir değişiklik olmayacak, arazi ve emlak vergilerinde hiçbir değişiklik olmayacak.'' 
     
Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, ''büyükşehir'' statüsü ile halkın sırtına hiçbir yük binmeyeceğini de dile getirerek, hayvancılık başta olmak üzere köylerin de kalkındırılacağını ifade etti. 
     
Gümrükçüoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: 
     
''Köylerdeki hayvancılığı geliştireceğiz. Şu andaki mevcut kanunda belediye sınırları içinde hayvancılık yapılabilirken aynı zamanda ilaveten köy yerleşkelerinde, mahallelere dönen yerlerde ise aynı mevcut statülerini devam ettirecekler. Tüm bu artıları dikkate aldığımızda Trabzon'un büyükşehir olmasıyla kentin basamakları emin adımlarla ve ikişer ikişer atlayabileceğini göreceğiz''  

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler