Trabzon'un geleceği raylı sistem

İş çevreleri Trabzon’un küresel dünyada global oyuncu olabilmesi için raylı sisteme bağlanması gerekliliğini kaçınılmaz olarak görüyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu, Trabzon

Trabzon'un geleceği raylı sistem

İş çevreleri Trabzon’un küresel dünyada global oyuncu olabilmesi için raylı sisteme bağlanması gerekliliğini kaçınılmaz olarak görüyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu, Trabzon’un küresel dünyada global oyuncu olabilmesi için demiryolunun bölgeye gelmesi gerektiğini belirterek “Hükümetten, Ortadoğu, Kafkaslar ve Karadeniz Bölgesinde Türkiye’yi öne çıkaracak Trabzon-Erzincan Demiryolunun fizibilite çalışmalarının hızla tamamlanması ve yatırım bütçelerinde görmek en büyük isteğimizdir” dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Ekim ayının ilk haftasında Trabzon’a gerçekleştirdiği ziyarete dikkat çeken Hacısalihoğlu, “Şüphesiz 1884 yılından beri kurumsal bir yapı üzerinden bu kente, bölgeye ve ülkeye hizmet eden seçkin ve saygın üye işadamlarına sahip olan odamız bu ziyaretten büyük bir onur duymuş ve gururlanmıştır. Ziyaretin bir başka yönü de Cumhurbaşkanımızın iş adamlarımıza yaptığı konuşmada büyük bir cesaret ve güç vermiş olmasıdır. Komşu ülkelerin odağında bulunan Trabzon’un önündeki iş fırsatlarının hayata geçirilmesinde elbette bazı altyapıların tamamlanması zorunludur. Uzun zamandır, TTSO’nun savunduğu Trabzon-Erzincan Demiryolu’nun yapılmasının zamanının geldiğine işaret eden Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah Gül, bölgenin ticaret kabiliyetinin yükseltilmesinde kilit altyapı olarak demiryolunu göstermiştir. Hükümetten, Ortadoğu, Kafkaslar ve Karadeniz Bölgesinde Türkiye’yi öne çıkaracak Trabzon-Erzincan Demiryolunun fizibilite çalışmalarının hızla tamamlanması ve yatırım bütçelerinde görmek en büyük isteğimizdir” diye konuştu.

Trabzon’un, komşuları ile ticaret yapma kabiliyeti ve üstünlüğü yüksek olan bir kent olduğunu artık harkesin bildiğini kaydeden Hacısalihoğlu “Bu avantaj harekete geçirilmediği sürece bir anlam taşımıyor. Küresel dünyada global oyuncu olabilmenin anahtarı bu türden avantajları kullanabilmekten geçiyor. Bu bölge iş adamından beklenilen uluslararası ticaretin, transit nakliyatın, yatırım ve üretim hamlelerinin gerçekleştirilmesi bu altyapılar ile bölgeyi kavuşturmak ile olacağını dile getiriyoruz. Komşularımız ile daha güvenli, daha rahat koşullarda, devletin altyapı olanakları ile desteklenen bir pozisyonda ticaret yapmak, ülkeye döviz kazandırmak arzusundayız. Ülkemizin ve bölgemizin ekonomide kanayan yarası işsizlik bu türden mega projelerin devreye alınması ile aşılacağına inanıyoruz” şeklinde konuştu.

“TARİHİN BİZE YÜKLEDİĞİ MİSYONDAN KAÇAMAYIZ”
Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Trabzon Şube Başkanı ve Trabzon-Erzincan Demiryolu Platformu Genel Sekreteri Ahmet Sarı, Türkiye’nin ve Trabzon’un geleceğinin raylı sistemden geçtiğini ve bunu kimsenin inkar edemeyeceğini söyledi. Özellikle Karadeniz ve Trabzon’un lojistik merkez olmasının yolunun da raylı sistemden geçtiğini kaydeden Sarı “Bu bağlamda GAP Bölgesi’ndeki üretimin yüzde 80’i dünyaya Trabzon üzerinden pazarlanmalıdır. GAP-Trabzon demiryolu bağlantısının yapılmasının ülkemizin geleceği için hayati önem taşıdığını düşünmekteyiz. Türkiye’nin geleceği için büyük önem taşıyan ve uzun yıllardır devam eden GAP projesinin amacına tam olarak ulaşması, GAP ile Trabzon arasındaki demiryolu bağlantısının yapılması ile mümkündür. Avrasya’ya, Türki Cumhuriyetlere, Çin’e en yakın olan nokta Trabzon’dur. Taşımacılıkta ucuz, yükte ağır en uygun yol raylı sistemdir. Tarihi İpek Yolu’ndan itibaren tarihin bize yüklediği bir misyon var ve Trabzon bu misyondan kaçamaz. Ancak bu misyona uygun hizmet edebilmek için de alt yapının en önemli ayağını demiryolu oluşturuyor” ifadelerini kullandı.
 

Trabzon’a demiryolu ağının gelmesini ilk dillendirenlerden birinin 1924 yılında Trabzon’u ziyaret eden Mustafa Kemal Atatürk olduğunu belirten Sarı “Projelendirme aşaması 1940’ların sonu ile başlayan ancak 1970’lerin sonuna kadar rafta kalan bir süreç. O günün teknolojisi ile bakıldığında belki Harşit Vadisi’nden gelen yol sağlıklı görülüyordu. Ancak o süreç geride kalmıştır. Şimdi o bölgede çok ciddi anlamda barajlar yapılmıştır. Bu güzergahı gündeme getirmek kulağı tersten tutmak gibidir. Mesafenin uzatılması anlamına gelmektedir. Artık tünel açmanın çok kolay olduğu dönemde hem yolcu hem de yük taşımak için Almanya örneğinde olduğu gibi hızlı tren projeleri üzerinde durulmalıdır. Karadeniz ve Trabzon’a raylı sistem en ekonomik ve en iyi nasıl inecekse o güzergahtan ulaşmalıdır. Zaten yolun güzergahı da bilimsel sonuçlara ve çalışmalara göre belirlenecektir. Geçmişte olduğu gibi benim evimin önünden, benim köyümden geçsin mantığı güdülmemelidir” dedi.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler