Trabzon'un Dış ticareti artıyor!

2013 Yılında Trabzon Gümrüğünden yapılan ihracat yüzde 18 artış kaydederek 696 milyon dolara ulaşırken, ithalat bir önceki yıla göre yüzde 2.5 düşüş kaydederek bir milyar 49 milyon dolar olarak gerçekleşti.Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M.Suat Ha

Trabzon'un Dış ticareti artıyor!

2013 Yılında Trabzon Gümrüğünden yapılan ihracat yüzde 18 artış kaydederek 696 milyon dolara ulaşırken, ithalat bir önceki yıla göre yüzde 2.5 düşüş kaydederek bir milyar 49 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu beraberinde Meclis Başkan Yardımcısı Adnan Sağlam, Yönetim Kurulu Üyesi Tolga Avcı ve Hakan Gürhan’dan oluşan heyet Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Doğu Karadeniz Bölge Müdürü Çetin Hıdımoğlu ile Trabzon Gümrük Müdürü İlhami Demirci’yi ziyarette bulundu.

Görüşmelerde TTSO Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu yani göreve başlayan Bölge Müdürü Hıdımoğlu’na başarılar temennisinde bulundu. Ticaret ve Sanayi Odası’nın Trabzon’un ihracatını artırma girişimlerine büyük önem verdiğini belirterek bu doğrultuda güçlü altyapının en verimli şekilde kullanılmasına özen gösterildiğini aktardı. Firmalara yönelik ihracat eğitimlerinin de sürdüğünü kaydederek, bölge ekonomisinin güçlenmesinde ihracatın rolünün büyük önem arz ettiğini söyledi.  İhracatın gelişmesinde pay sahibi olan firmalara Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü’nün de destek olmasını arzuladıklarını vurguladı.

Bölge Müdürü Hıdımoğlu, bölge ihracatçısına her zaman yardımcı olmayı çalışacaklarını belirterek gerek bölgenin gerekse ülkenin ihracatının artırılmasına katkı koyan herkesin yanında olduklarını dile getirdi. Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü’nün Doğu Karadeniz’de yeni bir yapılanmaya gittiğini ifade ederek, Hopa’da kurulan Kaçkar Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü ile Rize ve Artvin’in Trabzon’dan ayrıldığını söyledi. Trabzon Bölge Müdürlüğü’nün ise Giresun, Gümüşhane, Erzincan, Bayburt ile oluşturulduğunu kaydetti.

TTSO Heyeti Trabzon Gümrük Müdürü İlhami Demirciyi’de makamında ziyaret de bulundu. Trabzon’un ithalat ve ihracat verilerinin değerlendirildiği görüşmede firmaların ithalat ve ihracat işlemlerinin daha kolay gerçekleştirilmesi üzerinde görüş alış verişinde bulunuldu.

Yapılan görüşmede, Trabzon Gümrük Müdürlüğü’nün 2013 verileri bir önceki yıla oranla değerlendirildi.

Trabzon Gümrüğünden 2013 yılında 1 milyar 49 bin dolar ithalat yapıldığını vurgulandı.  Yapılan ihracat miktarın da 696 milyon dolar olduğunu vurguladı. 2012 yılında ise yapılan ithalatın 1 milyar 77 milyon dolar, ihracatın da 586 milyon dolar olarak gerçekleştiğini aktardı.

2013 yılında ithalat beyanname sayısı 167 bin adet olarak gerçekleşirken bu sayı bir önceki yıl da 148 bin adet olarak gerçekleşmişti.  Buna göre Trabzon Gümrük Müdürlüğü’nde 2013 yılında ithalat yüzde 2.5 oranında azalırken, ihracat ise yüzde 18 oranında artış kaydetti. Yapılan ihracat beyanname sayısı 10 bin 497 olarak gerçekleşirken bu sayı bir önceki yıl 8 bin 838 olarak gerçekleşmişti. Yine 2013 yılında transit beyanname sayısı 370 adet iken bir önceki yıl 694 olarak gerçekleşmişti. 2013 yılında antrepo beyanname sayısı 45 iken geçtiğimiz yıl 31 adet olmuştu. 

Trabzon Gümrüğünde işlem gören Tır karnesi sayıları da 2013 yılın tamamında bir önceki yılın aynı dönemine göre önemli oranda düşüş kaydetti. 2013 yılında giren tır bin 563 adet iken 2012 yılında 2063 adetti. Çıkan tır sayısı ise bin 630 adet iken bir önceki yıl bin 361 adet olmuştu. Bu verilere göre 2013 yılında Trabzon gümrüğündeki giren tır karnesi sayısı yüzde 31, çıkan tır karnesi sayısı ise yüzde 16 oranında bir önceki yıla göre düşüş gösterdi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel