Trabzonlular öfkesini kontrol edemiyor

 Trabzon'da Sosyal Bilimler Lisesi öğrencileri tarafından yapılan araştırmada, ateşli silahlara sahip olanların yüzde 46,3'ünün öfkesini kontrol edebildiği, yüzde 22,7'sinin öfke kontrolünde zorlandığı, yüzde 31'inin ise öfkesini kontrol edemediği belirle

Trabzonlular öfkesini kontrol edemiyor
 Trabzon'da Sosyal Bilimler Lisesi öğrencileri tarafından yapılan araştırmada, ateşli silahlara sahip olanların yüzde 46,3'ünün öfkesini kontrol edebildiği, yüzde 22,7'sinin öfke kontrolünde zorlandığı, yüzde 31'inin ise öfkesini kontrol edemediği belirlendi.
 
Trabzon Sosyal Bilimler Lisesi öğrencileri Tunahan Bayçelebi ve Hüseyin Sakaoğlu,  danışmanlığını lisede sosyal bilimler öğretmeni olan Eyüphan Çelik'in yaptığı, "Ateşli silahlara sahip bireylerin narsis ve öfke düzeylerinin incelenmesi" konulu proje hazırladı. Projeye gönüllü olarak katılan 103 kişi ile yapılan ankette ilginç sonuçlar ortaya çıktı.
 
Proje danışmanı Çelik, yaptığı açıklamada, insanoğlunun var olduğu günden itibaren diğer canlılar ve doğal çevresi ile etkileşim içerisinde olduğunu ifade ederek, "İnsanoğlu hayatta kalmanın en önemli  olduğu ilkel dönemler dahil, kendisini çevresine karsı koruma içgüdüsüyle var ola gelmiştir. Bunun neticesinde de silah ve silahlanma olgusu en eski çağlardan beri bir vaka olarak hep olmuştur" dedi.
 
Silahların şekli ve işlevi sürekli değişse de ona sahip olma konusunda insanoğlunun isteğinin azalmadığını kaydeden Çelik, şöyle devam etti:
 
"Bu araştırma, ateşli silahlara sahip olan bireylerin narsist kişilik ve öfke düzeylerini incelemek amacıyla yapıldı. Araştırma Trabzon ilinde rastgele örnekleme yöntemi ile seçilen kişiler üzerinden yürütüldü. Araştırmaya 45'i ateşli silaha sahip 103 gönüllü katıldı. Ankette kişilere 11 sorudan oluşan sosyo-demografik özellikler, 9 sorudan oluşan narsist kişilik testi, 8 sorudan oluşan öfke düzeyleri testi olmak üzere 28 soru yöneltildi."
 
Araştırmaya katılan bireyler arasında silahı olan kişilerin yüzde 15,6'sının düşük, yüzde 53,3'nün orta ve yüzde 31,1'nin ise yüksek seviyede öfkeli olduğunun tespit edildiğini vurgulayan Çelik, şunları kaydetti:
 
"Silahı olan bireylerin yüzde 46,3'ü öfkesini kontrol edebilirken, yüzde 22,7'sinin öfke kontrolünde zorlandığı, yüzde 31'inin ise öfkesini kontrol edemediği  belirlendi. Silahı olan bireylerin yüzde 43'ünün öfkesini dışa atma hali, yüzde 28'inin de öfkesini içe atma hali tespit edildi. Araştırmaya katılan bireyler arasında silahı olanların yüzde 60'ı düşük, yüzde 31'i orta ve yüzde 8,9'u yüksek seviyede narsist kişilik özelliğine sahip çıktı.Türkiye’de silah ile adam öldürme ve yaralama olayları düşünüldüğünde yüzde 8,9'luk oran yüksektir." 
 
Çelik, projenin, psikoloji dalında TÜBİTAK tarafından düzenlenen Ulusal Orta Öğretim Kurumları Arası Proje Yarışması'nda bölge birincisi olduğunu da sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel