Trabzonlu kızların korkulu rüyası Facebook

Trabzon’da son dönemlerde sanal ortamda işlenen suçlarda artış olduğu gözlemlendi.Uzmanlar özellikle Facebook üzerinden işlenen suçlarda artışın dikkatlerden kaçmadığını ifade ederken bu suçlarda en fazla mağdur olan kesimin genç kızlar olduğunu belirtile

Trabzonlu kızların korkulu rüyası Facebook

Trabzon’da son dönemlerde sanal ortamda işlenen suçlarda artış olduğu gözlemlendi.

Uzmanlar özellikle Facebook üzerinden işlenen suçlarda artışın dikkatlerden kaçmadığını ifade ederken bu suçlarda en fazla mağdur olan kesimin genç kızlar olduğunu belirtiler. Uzmanlar, “ Facebook üzerinde arkadaşlık gönderilerine dikkat edilmesi gerekli. Tanınmayan kişilerin arkadaşlık istekleri geri çevrilmeli.  Facebook üzerinden son dönemlerde Trabzon’da sayısı 100’leri aşacak suç oranında artış gözlemlenmekte. Bunların çoğu cinsel içerikli suçlar. Genç arkadaşlar çok dikkatli olmaları gerekli.”şeklinde uyarılarda bulunuyorlar.

Facebook’a yüklenen fotoğraflar üzerinden kullanıcıyı tehdit ettiklerini belirten uzmanlar, “ Facebook yüklene fotoğraflarda da dikkatli olunması gerekli. Sanal ortam bu fotoğraflar ile oynayarak kötü maksatlı yerlerde kullanmakla kullanıcıları tehdit ediyorlar. Son dönemlerde Trabzon’da görünen ise genç kızları facebook üzerinden cinsel ilişkiye girmeye zorlamaları. Bir diğer sorun ise kullanıcının arkadaşının şifresini çalan suç makineleri kullanıcıyı çeşitli yöntemler ile dolandırıyorlar.”ifade ettiler.

Facebook üzerinden işlenen suçlarda hukuksal sürecin nasıl işlediğini de anlatan Uzmanlar, “ Bu davalardaki en büyük sıkıntı mağdur olan kişilerin, olayla ilgili tespit yaptırmadan direkt dava açması durumunda ortaya çıkmaktadır. Çünkü söz konusu hukuksal takipten haberdar olan kişi tespit yapılmadığı için içeriği değiştirebilmektedir. Ve şikayet sahibi dosyaya sadece kendisinin veya arkadaşlarının aldığı ekran görüntüsü çıktılarını sunabilmekte bu durumda da bu delillerin geçerliliği tartışma yaratmaktadır. Bu sebeple benzer olaylarda biraz daha sabredip karşı tarafı uyarmadan, ilgili mahkemeden bilirkişi vasıtası ile bir tespit yaptırılmalı ardından hukuk veya ceza davasının açılmasında büyük fayda vardır. Tabi burada nelerin tespit edileceği hususunda bilirkişiler yönlendirilmelidir.”söylediler.

Facebook ile ilgili işlenen suçlardan birisi de hakaret suçu olduğunu ifade eden uzmanlar, “Bu suç yayın yolu ile işlenmesi halinde suçun ağırlaştırıcı unsuru olarak kabul edilmektedir ve web sitelerinden yapılan yayında aleni bir yayın olduğu için bu kapsamda değerlendirilebilir. Peki Facebook için de bu durum geçerli midir? Facebook sitesi herkese açık olan bir web sitesi olmayıp, üyelik gerektiren bir sitedir. Ayrıca üye olunması yetmemekte bir başkasının içeriğini görebilmek için izin alınması da gerekmektedir. Şu durumda suçun aleni olarak işlenmediğini düşünmekteyim. Sınırlı bir alanda kısıtlı bir şekilde yer alan bir yayın için bunun aleni olarak işlendiğini kabul etmek çok zorlama bir yorum olacaktır. Bu hafta sizlerle birlikte bilişim suçlarına devam ettik haftaya yine gündemdeki ilginç hukuksal konularla devam edeceğiz. “ şeklinde ifade ettiler

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler