Trabzonlu kaptanı CIA arıyor

 Meksika’da petrol taşımacılığı yapan gemide esrarengiz bir şekilde kaybolan Trabzonlu kaptanın akıbeti daha belli olmadan aynı şirketin bir başka gemisinde ise geçtiğimiz yıl bir mühendisin daha kaybolduğu ortaya çıktı. Konuyla ilgili ise CIA’nın olaya e

Trabzonlu kaptanı CIA arıyor

 

Meksika’da petrol taşımacılığı yapan gemide esrarengiz bir şekilde kaybolan Trabzonlu kaptanın akıbeti daha belli olmadan aynı şirketin bir başka gemisinde ise geçtiğimiz yıl bir mühendisin daha kaybolduğu ortaya çıktı. Konuyla ilgili ise CIA’nın olaya el attığı öğrenildi.

 

Meksika'nın Post Bokar limanından almış olduğu ham petrolü ABD'nin Houston Limanı'na getirmek için yola çıkan AQUA adlı geminin 3. Kaptanı Abdulhamit Erbay (26) 16 Ekim tarihinde geminin Meksika körfezi sularında seyrederken anlaşılmaz bir şekilde gemide kayboldu. Gemide ve Denizde yapılan tüm aramalara rağmen genç kaptandan hiç bir belirtiye rastlanamadı. Geminin bağlı olduğu denizcilik firması yetkilileri 18 Ekim günü kaybolan genç kaptan'ın ailesine "oğlunuz kayboldu ve geçen süre zarfı içinde bir bilgide alamadık."şeklinde açıklamada bulundu

 

BALTIK DENİZİNDE KAYBOLDU

Yaşanan bu olayın tartışmaları devam ederken, tıpkı Trabzonlu kaptanın akıbetine uğrayan Adanalı gemi mühendisin olayı gündeme geldi. Aynı şirkete ait (GENEL DENİZCİLİK) M/T ROCKET  adlı gemide başmühendis olarak görev yapan  Adana’lı Muzaffer Utku Cinkara  2 Ocak 2011 tarihinde  geminin Baltık denizinde seyrettiği bir  anda tıpkı kaptan Abdulhamit Erbay gibi,okyanusun ortasında ortadan kayboldu.. “intihar ettiği” veya “denize düştüğü” belirtilen Adanalı mühendis Cinkara’nın yapılan tüm aramalara rağmen ölü veya dirisini ulaşılamadı. Yaşanan oyların ardından ise CIA’nın olaya el attığı öğrenildi.

 

SORUŞTURMA 10 AYDIR SÜRÜYOR

Ailenin şikayeti ve suç duyurusunda bulunmasına rağmen yaklaşık 10 aydır İstanbul Kart cumhuriyet savcılığınca soruşturma açıldı. Soruşturma kapsamında tüm gemi personelinin ifadeleri alındı. Ama aradan  geçen zamanda  genç mühendisin sır kayboluşunun esrarı çözülemedi. Soruşturmanın ise halen devam ettiği bildirildi.

 

İNTİHAR ETMESİ MÜMKÜN DEĞİL

Üzerinden 10 ay geçmesine rağmen hala oğlunun döneceği umudunu taşıdığını ifade eden baba Sinan Cinkara, “hep intihar ettiği söyleniyor. Benim oğlumun hiç bir problemi yoktuk. Ekonomik olarak çok iyi durumda idi, özel hayatı düzgündü,  evlilik hazırlıkları yapıyordu. Dünyada intihar edecek son kişidir. Ben hala döneceği umudunu içimde taşıyorum. “ dedi

 

KARANLIK İŞLER VAR

Oğlunun 9 yıl başka bir firmada çalıştığını, kayboluşundan 3 ay önce kayıp olduğu firma adına çalışan gemiye geçtiğini belirten baba Cinkara, “Ortada karanlık bir şeyler var. O gemide farklı bir şeyler oldu. Ama kimse bir şey söylemiyor.  Oğlumun kayboluşunun nedeninin bu karanlık olaylar olduğunu düşünüyorum. Trabzonlu kaptanında aynı şekilde kaybolduğunu öğrenince bu endişem daha da arttı” dedi

 

TRABZONLU KAPTANIN KAYBOLUŞU

İzmir 9 Eylül üniversitesi mezunu Abdülhamit Erbay (26) Yaklaşık 3 yıldır Türk şirketine ait bir denizcilik firmasında çalışıyordu. İlk kez görevlendirildiği AQUA adlı petrol tankerinin Meksika- ABD arasında ham petrol taşıdığı bir sırada 16 Ekim akşamı sırra kadem bastı. Geminin Meksika körfezinde seyrettiği bir anda ortadan kayboldu. En son olarak geminin baş tarafında görüldüğü belirtilen Erbay’dan bir daha haber alınamadı. Gemide ve denizde yapılan aramalarda bir sonuç vermedi.

 

MÜHENDİS SIRRA KADEM BASTI

Yaklaşık 9 yıl  “Dünya denizcilik” firmasında çalıştıktan sonra, başka bir firmada gemi başmühendisi olarak işe başladı. Adanalı Muzaffer Ufuk Cinkara (30) bu firmada işe başlamasının 3.ayında M/C ROCKET adlı geminin Litvanya’nın klaipeda limanından almış olduğu yükü Hollanda’nın Rotterdam limanına getirdiği sırada Baltık denizinde seyrederken 2 Ocak 2011 günü aniden ortadan kayboldu.“Man Overboard (Denize Adam Düştü)” prosedürü çerçevesinde deniz yüzeyinde Başmühendis Muzaffer Utku Cinkara’yı arama- kurtarma çalışmaları Yapılmasına rağmen herhangi bir sonuç elde edilemedi. Genç mühendisin esrarı aradan 10 ay geçmesine rağmen halen çözülemedi.

Muzaffer Utku CİNKARA, 2003 yılında, İstanbul Teknik Üniversitesi, Denizcilik Fakültesi Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği Bölümü’nü, Fakülte 1. olarak bitirdiği ve diplomasını Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın elinden aldığı belirtildi.

 

GEMİ SABIKALI
Genç kaptanın kaybolduğu AQUA adlı akaryakıt tankerin 20 Şubat 2010 tarihinde Venezüella’da makine dairesinde 116 kilogram ‘KOKAİN' ele geçirildiği gerekçesiyle yetkililer tarafından gemi bağlanmış 23 mürettebatı da göz altına alınmıştı. Venezüella Uyuşturucu Kontrol Dairesi (ONA) yetkilileri gemide kokain yakaladıklarını ve gemiyi tutukladıklarını açıklamışlar, uzun müddet Venezüella’da tutuklu kalan gemi, Türk Dışişleri'nin de araya girmesiyle Aralık 2010 tarihinde serbest bırakılmıştı.

Haber : Şükrü ÜÇÜNCÜ / Haber61.NET 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel