Trabzonlu Gazi Kore'ye gitmek istiyor

Samsun'un 19 Mayıs ilçesinde yaşayan 90 yaşındaki Kore gazisi Ali Çakıroğlu, maddi imkansızlıklar nedeniyle gidemediği Kore şehitliğinde, omuz omuza savaştığı birlik arkadaşlarının mezarlarını ziyaret etmek istiyor.Çakıroğlu, 45 yıldır 19 Mayıs ilçesinin

Trabzonlu Gazi Kore'ye gitmek istiyor

Samsun'un 19 Mayıs ilçesinde yaşayan 90 yaşındaki Kore gazisi Ali Çakıroğlu, maddi imkansızlıklar nedeniyle gidemediği Kore şehitliğinde, omuz omuza savaştığı birlik arkadaşlarının mezarlarını ziyaret etmek istiyor.

Çakıroğlu, 45 yıldır 19 Mayıs ilçesinin Çiftlik köyünde, gazi maaşı ve fındık üretiminden elde ettiği gelirle geçimini sağlıyor.

Çakıroğlu, Ankara'da askerlik yaparken acemi olması nedeniyle Kore'ye gidecek ikinci kafileye seçilmediğini ancak komutanına "gönüllü olarak Kore'ye gitmek istediğini" söylediğini anlattı.

Kore'ye gitmeden önce herkesin memleketine gönderildiğini ancak uzak olması nedeniyle kendisinin memleketi Trabzon'a gidemediğini belirten Çakıroğlu, hava nişancısı seçildikten sonra Kore'ye gittiğini söyledi.

Tren ve gemiyle yolculuk yaparak Seul'e ulaştıklarını anlatan Çakıroğlu, "Hep sıcak yemek yedik. Seul'e indik. Orada bizi karşıladılar ama şehit cenazesi geçiyor sürekli. Birinci kafile sürekli zaiyat veriyor, sürekli şehit geçiyordu. O zaman korktum. 'Ey Yarabbim' dedim 'ben burada şehit olacağım'. Hiçbir şeyden kaçmadım" dedi.

ORADA ÖLSEM NE MUTLU BANA

Yıllar sonra bile rüyalarında savaş anılarını gördüğünü ifade eden Çakıroğlu, rüyasında en çok yaralandığı anları gördüğünü şu sözlerle anlattı:  

"Savunma hattından çıktım. Sabah geziyordum. Düşman havan mermesi attı, baş aşağı irtibat hendeğine düştüm. İrtibat hendeğine düşünce kan yüzümden bacaklarıma kadar indi. Subay geldi, mendiliyle 'Laz oğlu bir şey olmadı' diyerek yüzümdeki kanı sildi, beni aldı. Sis bombası atıldı, beni helikopter geldi aldı. Hastaneye kaldırdılar. Tokyo'da hastanede tedavi gördüm."

"Orada ölsem ne mutlu bana" diyerek sözlerini sürdüren Kore gazisi Çakıroğlu, kendisine verilen yemeği her zaman yerli halkla paylaştığını anlattı.

ELBİSELERİMİ VE MADALYAMI KANDIRIP ALDILAR

Türkiye'ye döndükten sonra omuz omuza savaştığı birkaç arkadaşıyla görüştüğünü ancak bir arkadaşının geçen yıllarda yaşamını yitirdiğini açıklayan Çakıroğlu, "Çok arkadaşım var Kore'de mezarı olan. Kore'ye senede bir kez davet ediyorlar ama gidemiyoruz. Ailemi götürmem lazım. Ağır bir iş. Onu ben yapamam. Gidip arkadaşlarımın mezarını görmek isterim. Bilsem ki maddiyatım bana fazla yük olmayacak, gidip o arkadaşlarımın mezarlarını ziyaret ederim. Bana Kore devleti mektup yazıp davet ediyor ama gidemiyorum" ifadelerini kullandı.

Çakıroğlu sözlerini şöyle tamamladı:

"Hiçbir hatıram yok. Vardı ama kandırdılar beni, elbileselerimi, madalyamı aldılar. Aldığım sadece bir maaşım var. Elimde fotoğrafım bile yok. Çok senelerden beri hasretim. Eğer harp çıkarsa tekrar savaşa giderim."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler