Trabzonlu firmalarda fuarda

5. GAPTARIM Tarım, Tarım Teknolojileri ve Hayvancılık Fuarı ve 10. GAPFOOD Gıda Fuarı açılışı, düzenlenen törenle gerçekleştirildi.Gaziantep Sanayi Odası (GSO), Gaziantep Ticaret Odası (GTO), Gaziantep Tarım İl Müdürlüğü, Gaziantep Tarım Kredi Kooperatifl

Trabzonlu firmalarda fuarda

5. GAPTARIM Tarım, Tarım Teknolojileri ve Hayvancılık Fuarı ve 10. GAPFOOD Gıda Fuarı açılışı, düzenlenen törenle gerçekleştirildi.

Gaziantep Sanayi Odası (GSO), Gaziantep Ticaret Odası (GTO), Gaziantep Tarım İl Müdürlüğü, Gaziantep Tarım Kredi Kooperatifleri Birliği, Gaziantep Ziraat Odası, Gaziantep Ticaret Borsası (GTB), Güneydoğu Anadolu İhracatçılar Birliği (GAİB) tarafından desteklenen ve Akort Fuarcılık tarafından düzenlenen; 5. GAPTARIM Tarım, Tarım Teknolojileri ve Hayvancılık Fuarı ve 10. GAPFOOD Gıda Fuarı açılış töreni yapıldı.
5. GAPTARIM Tarım, Tarım Teknolojileri ve Hayvancılık Fuarı ve 10. GAPFOOD Gıda Fuarı’nda Gaziantep Ticaret Borsası ana sponsorluğunda buzağı yarışması düzenlendi.
Gaziantep Sanayi Odası Meclis Başkanı Mustafa Topçuoğlu, Gaziantep'in hububat, bakliyat ve tarımsal sanayi ürünleri ihracatının 2013 yılında 1 milyar 580 milyon dolara ulaştığını belirterek, “Geçen yıla göre artış oranı yüzde 3,6’dır” dedi.

Ortadoğu Fuar Merkezi’nde (OFM) yapılan açılış töreninde konuşan GSO Meclis Başkanı Mustafa Topçuoğlu, “Türkiye’nin metropol kentlerinden olan Gaziantep’in 5 organize sanayi bölgesi, binlerce işletmenin faaliyet gösterdiği küçük sanayi siteleri ve serbest bölgesi ile binlerce çalışanın olduğu modern altyapıya sahip bir kent oldu. Coğrafi konumunun getirdiği avantajlarla düzenlenen fuarlar, katılımcı firmaların Ortadoğu, Körfez Ülkeleri, Orta Asya’daki Türk Cumhuriyetleri ve Uzak Doğu pazarlarına ulaşılması için çok büyük imkanlar sağlamakta. Düzenlenen fuarlar bunların yanı sıra; bölgedeki potansiyelin tam anlamıyla harekete geçirilmesi, kalıcı iş bağlantılarının gerçekleştirilmesi, ürün ve hizmet kalitesinin iyileştirilmesi, firmaların uluslararası rekabet yapısının güçlendirilmesi, dış pazar paylarının arttırılması ve sağlıklı bir işbirliği ortamının oluşturulması açısından da fırsatlar sunmakta” diye konuştu.

Temsil edilecek marka ve firma sayısının yaklaşık 120 olduğu 5. GAPTARIM Tarım, Tarım Teknolojileri ve Hayvancılık Fuarı ve 10. GAPFOOD Gıda Fuarları’nda, tarım makineleri, traktör ve ekipmanları, hayvansal üretim makineleri ve gıda ürünlerinin sergilendiğini anlatan Topçuoğlu, şöyle konuştu:

“Fuara başta Gaziantep’ten olmak üzere; Adana, Afyon, Amasya, Ankara, Antalya, Bitlis, Bursa, Diyarbakır, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Konya, Kocaeli, Malatya, Mersin, Sakarya, Siirt, Şanlıurfa ve Trabzon illerinden firmalar katılıyor. Fuarımızı yaklaşık 30 bin kişinin ziyaret etmesini bekliyoruz. GAPFOOD Tarım Fuarımızda çiftçilerimizin ihtiyaç duyduğu ürünler, hizmetler ve teknolojiler yer almaktadır. GAPTARIM sadece Gaziantep’e değil, adından da anlaşıldığı gibi tüm GAP bölgesine hitap eden bir fuardır. Bölgeden pek çok noktadan yapılan organize seferlerle binlerce çiftçi bu önemli buluşmaya gelerek her türlü tarımsal faaliyetlerini ve ürünlerini sergileme imkanı bulabiliyorlar. Aynı zamanda fuara gelen çiftçilerimiz, ziyaretçilerimiz tarımla ilgili yeni teknolojileri görme fırsatı da yakalıyorlar.”

Ortadoğu ülkeleri, AB ülkeleri ve Afrika ülkeleri başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesine Gaziantep'ten gıda ürünleri ihracatı yapıldığını vurgulayan Topçuoğlu, “Gaziantep'in hububat, bakliyat ve tarımsal sanayi ürünleri ihracatı 2013 yılında 1 milyar 580 milyon dolara ulaşmıştır. Geçen yıla göre artış oranı yüzde 3,6’dır. En çok ihraç edilen gıda ürünleri, bitkisel yağlar, buğday unu, bisküvi, pasta, makarna, kakaolu mamuller, şeker ve şeker mamulleri ve margarindir. Gıda sektörü Gaziantep ekonomisinde tekstilden sonra en önemli sektördür. Gaziantep tarımsal üretim anlamında çok yüksek kapasiteye sahip olmamakla birlikte, sanayisinin gelişmesi sebebiyle çevre illerde üretilen ürünlerin işlenmesi burada gerçekleşmekte ve ekonomiye kazandırılmaktadır” şeklinde konuştu.

Gaziantep Valisi Erdal Ata da konuşmasında; bu yılın, mevsim itibariyle bol yağış bekleyen çiftçilere, tarım ve hayvancılıkla uğraşan tüm üreticilere hayırlı uğurlu ve bereketli bir yıl olmasını temenni ederek, “İlimiz tarım ve hayvancılık ürünleri için işleme, paketleme, dağıtım ve ihracat alanında önemli bir merkez konumundadır. Bu nedenle inanıyorum ki ilimizde düzenlenen bu fuarlar, ülkemiz ve bölgemize önemli faydalar sağlayacak. Birbiriyle yakın ilişkileri bulunan tarım, tarım teknolojileri, hayvancılık ve gıda sektörlerinin tüm taraflarını bir araya getirerek, bilgi alışverişini ve yeni ticari ilişkiler kurulmasını sağlayacak” ifadelerini kullandı.

Gaziantep’in fuarlar şehri olma yolunda hızla ilerlediğini kaydeden AK Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer ise, “Tarımda 2023 vizyonu hedefimiz, sürdürülebilir tarımsal büyümesini devam ettiren, tarımsal gayrisafi yurtiçi hasılası 150 milyar dolara ulaşmış, tarımsal ihracatı 40 milyar doları aşmış parçalı arazilerini birleştirerek 14 milyon hektar alanda arazi toplulaştırmasını tamamlamış, 8,5 milyon hektarlık sulanabilir alanın tamamı modern sulama teknikleriyle suya kavuşmuş, bir Türkiye” açıklamasını yaptı.
Antep fıstığı alanında ve zeytin fide sayısında artış olduğunu belirten Gaziantep Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Yılmaz ise, “Gördüğünüz gibi fuarlar sadece ürünlerin sergilendiği, sadece ihtiyacı olanların bunları gördüğü yer değil. O şehrin ekonomisine çok ciddi manada katkıda bulunan kuruluşlar. Gaziantep’te tarım ve tarım teknolojileri ile hayvancılık fuarının bugün 5.’sini düzenliyoruz. Bu anlamda gerçekten çok ciddi manada katılımlar var. Türkiye’nin değişik illerinde misafirlerimizi Gaziantep’te ağırlıyoruz. Tabii ki bu etkinliklerin başlamasında çok büyük emeği olan Milletvekili Sayın Nejat Koçer’e ve Sayın Valimiz Erdal Ata’ya desteklerinden dolayı çok teşekkür ederim. Gaziantep Türkiye’nin küçük vilayetlerinden bir tanesi. Toplamda 370 bin hektar tarım arazimiz var. Yaklaşık 200 bin hektar alanı meyve bahçesi. Bu da zeytin ve fıstıktan ibaret. Son 10 yıl içinde Antep fıstığı alanımız yüzde 30 artmış. Üretimde hızla 100 bin tonlara gidiyoruz. Zeytine gelince çok değil daha 10 yıl önce 3,5 milyon adet olan zeytin fidan sayımız, bugün 7 milyon adet seviyesinde. Kırsal kalkınma programlarının desteklenmesi programlarıyla bakanlığımız tarım ürünü üreten, işleyen, depolayan tesislere yüzde 50 katkıda bulunuyor” diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından Vali Erdal Ata, Milletvekili Nejat Koçer, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, Akort Fuarcılık Genel Müdürü Hülya Akkaya ve davetliler açılış kurdelesini keserek stantları dolaştı.

Protokol üyeleri daha sonra, türkücü Mahmut Tuncer’in jüri üyeliğini yaptığı buzağı güzellik yarışmasını izledi.

basliksiz-1.20140206181506.jpg

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel