Trabzonlu dedeye ilginç ceza

Trabzon'un Çaykara ilçesinde, dedesinin bir vakfa bağışladığı fındık bahçesindeki ağaçları budadığı için "kamu malına zarar verme" suçundan para cezasına çarptırılan 86 yaşındaki Mehmet Sait Balçık, cezayı ödemeyince 50 gün süreyle ev hapsine mahkum edild

Trabzonlu dedeye ilginç ceza

Trabzon'un Çaykara ilçesinde, dedesinin bir vakfa bağışladığı fındık bahçesindeki ağaçları budadığı için "kamu malına zarar verme" suçundan para cezasına çarptırılan 86 yaşındaki Mehmet Sait Balçık, cezayı ödemeyince 50 gün süreyle ev hapsine mahkum edildi.

İlçeye bağlı Maraşlı köyünde oturan Balçık, dedesi tarafından bir vakfa bağışlanan fındık bahçesindeki ağaçları bir süre önce budadı. Budama sırasında fındık bahçesine zarar verdiği gerekçesiyle hakkında Çaykara Asliye Ceza Mahkemesinde, "kamu malına zarar verme" suçundan dava açılan Balçık, mahkemece önce 5 ay 25 gün hapis ve 50 gün adli para cezasına çarptırıldı.

Balçık'ın cezası daha sonra duruşmalardaki iyi hali, yaşının ilerlemiş olması, ekonomik durumu ve cezanın 3 yıldan az olması nedenleriyle 4 bin 500 lira adli para cezasına çevirdi.

Bu kararın Yargıtayca onanmasının ardından Balçık'a adli para cezasını 2 yıl içinde 24 eşit taksitle ödemesi için tebligat yapılarak, ilk taksitin bir ay içinde ödemesi istendi.

Balçık'ın buna rağmen parayı ödememesi üzerine de mahkemece daha önce verilen 50 günlük adli para cezası, 50 günlük hapis cezasına çevrildi. Mahkeme ardından Balçık'ın bu hapis cezasını, 75 yaşını doldurmuş olmasını göz önünde bulundurarak, "Denetimli Serbestlik Uygulaması" kapsamında konutunda çekmesine karar verdi.

Mahkeme, Balçık'ın ev hapsi cezasını kurallara uygun çekmemesi ve kalan 5 ay 25 günlük hapis cezasının karşılığı olan 3 bin 500 lirayı ödememesi halinde, hapse konulmasını kararlaştırdı.

Bu karar doğrultusunda 50 günlük hapis cezasını köyündeki evinde çekmeye başlayan ve evinin çevresinden uzaklaşamayan Mehmet Sait Balçık, cezasını evinde torunlarını sevip, televizyon izleyerek çekiyor.

-"Dava konusu arazinin tapusunu aldım"-

Eşi öldüğü için evdeki ihtiyaçları oğlu Abdulşekür Balçık ve gelini Harbiye Balçık tarafından karşılanan Mehmet Sait Balçık, yaptığı açıklamada, dedesine ait fındık bahçesindeki ağaçları her sene budadığını belirterek, "Son budamanın ardından beni şikayet ettiler. Önce hapis cezası aldım. Sonra ceza, para cezasına dönüştürüldü. Ben de parayı ödemedim. Savcıya, dedemin arazisindeki ağaçları budadım niye para ödeyeyim, param da var ama ödemeyeceğim dedim. 'Taksitli öde' dediler, 'hiç ödemeyeceğim' dedim. 'Seni hapse koyacağız' dediler. Koyun dedim. Bunun üzerine cezamı ev hapsine çevirdiler" dedi.

Haksız olarak ceza aldığını savunan Balçık, "Cezayı boşu boşuna yedim. Evimde de olsa cezaevinde de olsa verilen cezadan razı değilim. Zaten dava konusu olan arazinin tapusunu da aldım" şeklinde konuştu.

-"Evimde çok rahatım ama..."-

Balçık, bu yaştan sonra ceza çekmenin kendisine ağır geldiğini anlatarak,

"Bu yaştan sonra evde de olsa ceza çekmek ağır geliyor. Evimde çok rahatım ama ne kadar rahat olsam da azap çekiyorum. İzin almadan bir yere gidemiyorum, işime gidemiyorum. Hemen jandarma geliyor ve utanıyorum" dedi.

Trabzon Cumhuriyet Savcılığına bağlı Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezi görevlilerinin evine gelerek kendisini kontrol ettiğini söyleyen Balçık,

"Görevliler, her hafta gelip beni kontrol ediyorlar. Rahatım iyi mi, hastalığım var mı ona bakıyorlar. Hastaysam doktora götürüyorlar. Gezmeye meraklıyım ama cezadan dolayı gezemiyorum. Mart ayının başında cezam bitecek. Ondan sonra özgürüm. Zaten serbest gibiyim, kendi köyümde, evimde, çocuklarımın yanında cezamı çekiyorum" ifadelerini kullandı.

-"Tek sıkıntım yaşlılık"-

Mehmet Sait Balçık, komşularının evde kendisini ziyaret ettiğini belirterek,

"Yemeğimi, ihtiyaçlarımı oğlum ve gelinim karşılıyor. Şimdilik bir sıkıntım yok, tek sıkıntım yaşlılık" diye konuştu.

Yaşlıların cezaevine konulması yerine ev hapsine çarptırılmasını olumlu bulduğunu da dile getiren Balçık, "Bu ceza gençlere verilmez. Ben yaş dolayısıyla ev hapsi çekiyorum. Başka mümkün değil" dedi.

Bu dava dışında birçok davayla karşılaştığını, kendisinin de bazı kişileri mahkemeye verdiğini söyleyen Balçık, son olarak bir köylüsünü ağaçlarını kestiği için mahkemeye verdiğini sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler