Trabzonlu artık uzlaşıyor!

2006 yılında Türk Ceza Kanunu'na giren 'Uzlaşma' hükmünün büro faaliyetleri çerçevesinde pilot olarak uygulandığı Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı'nda, uzlaşma sürecinin faydaları anlatılarak birçok vatandaşın ikna edilip uzlaştırmacı uzmanlar eşliğinde uz

Trabzonlu artık uzlaşıyor!
2006 yılında Türk Ceza Kanunu'na giren 'Uzlaşma' hükmünün büro faaliyetleri çerçevesinde pilot olarak uygulandığı Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı'nda, uzlaşma sürecinin faydaları anlatılarak birçok vatandaşın ikna edilip uzlaştırmacı uzmanlar eşliğinde uzlaştırıldığı belirtildi.
 
2013 yılında uzlaşma kapsamına giren basit suçlara konu 133 dosya uzlaşmayla kapandı. 300 vatandaş uzlaşarak ve sorununa çözüm bularak adliyeden ayrıldı. Aylarca sürecek olan dava sürecinden kurtulmak isteyen ve bu davalar sonunda da karşı tarafa ceza verilmesinin kendisine yarar sağlamadığını düşünen vatandaşlar, uzlaşmak için her türlü şartları öne sürüp uzlaşmayı tercih etti. 
 
Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı Uzlaşma Bürosu'nda Uzlaşma Kanunu
kapsamında şikayet eden ve şikayet edilen taraflar bir araya getirilerek dava süreci yerine, 'barış süreci'ne girmenin yararları ve uzlaşma müessesinin hukuki anlam ve önemi anlatıldı. 
 
HAK KAYBI DEĞİL
Genelde vatandaşın uzlaşmanın ne işe yaradığı konusunda fazla bilgiye sahip olmadığını, uzlaşmanın bir hak kaybı gibi algılandığını belirten yetkililer, uzlaşmada mağdurun hak kaybının söz konusu olmadığını, aksine mağduriyetin yıllar süren davalar sonunda değil makul ve istenebilir şartlarda hemen tesis edildiğine dikkat çektiler.
 
Olayın sıcaklığıyla insanların birbirlerini affetmekten uzak olduğunu belirten yetkililer, "olayın serinlemesi" dedikleri yöntemin esas alındığını söylediler. Yetkililer, olayın üzerinden biraz zaman geçtikten sonra uzlaşma sürecine başlandığını ve böylece serinlik içinde insanların daha makul düşündüklerini belirttiler. 
Uzlaşmada anında dava açılmadığı için kimsenin suçlu ya da şikayetçi olarak görünmediği, olayın iki tarafı olarak barış yani uzlaşma şartlarının görüşüldüğünü belirten yetkililer, tarafların mağduriyetlerini giderecek oranda şartlar öne sürülmesi gerektiğini, uzlaşmanın adaletine aykırı durumlarda ise müdahale edildiğini söylediler. Barışı tesis ederken, birinin diğerini ezecek kadar üstünlük kurmasına asla izin vermedikleri belirten yetkililer, tarafların barıştıkları anda adliyeden mutlu şekilde ayrıldıklarını görünce bu işi daha da gönüllü yapma gayreti içine girdiklerini ifade ettiler. 
 
GAZETEYE İLAN VEREREK ÖZÜR DİLEYEREK UZLAŞTI
Kendisine hakaret edildiği iddiasıyla adliyeye gelen ve uzlaşma masasına oturan bir kişi, şikayet ettiği kişiyle barışmayı kabul etti. Barışma koşulu olarak şikayet ettiği kişinin kendisinden özür dilemesi için yerel bir gazeteye ilan vermesi istendi. Bunun üzerine gazeteye özür ilanı veren şüpheli taraf, gazete küpürünü uzlaştırmacıya getirerek sözünü yerine getirdi ve dosya raftan kaldırıldı.
 
Kendisine hakaret edildiği iddiasıyla adliyeye gelen ve uzlaşma masasına oturan bir başka kişi ise şikayet ettiği kişiyle barışmayı kabul etti ancak barışma koşulu olarak şikayet ettiği kişinin bir yardımlaşma vakfına bağışta bulunmasını istedi. Bunun üzerine bir vakfa yardımda bulunan şüpheli taraf bağış makbuzunu uzlaştırmacıya getirerek sözünü yerine getirdi ve bu dosya da raftan kalkmış oldu.
 
Öte yandan uzlaşma kapsamına giren suçlar, “Soruşturulması ve kovuşturulması şikayete bağlı suçlar. Kasten yaralama suçu (üçüncü fıkra hariç olmak üzere TCK. madde 86, TCK madde 88)
 
Taksirle yaralama suçu (TCK. madde 89) Konut dokunulmazlığının ihlali suçu (TCK. madde 116) Çocuğun kaçırılması ve alıkonulması suçu (TCK. madde 234), Ticari sır, bankacılık sırrı veya müşteri sırrı niteliğindeki bilgi veya belgelerin açıklanması suçu (Dördüncü fıkra hariç olmak üzere TCK. madde 239),Kanunda uzlaşma yoluna başvurulacağı açıkça belirtilen suçlar" olarak sıralandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler