Trabzon'dan Rusya'ya kaya ticareti

Rusya'nın Sochi şehrinde 2014 Kış Olimpiyatları için yeniden düzenlenen ve gemi trafiğine kapatılan Sochi Limanı'nın dolgu alanında kullanılacak kaya malzemesi özel gemilerle Trabzon'dan Sochi'ye ihraç ediliyor. Trabzon merkeze bağlı Gözalan köyünde çıkar

Trabzon'dan Rusya'ya kaya ticareti

Rusya'nın Sochi şehrinde 2014 Kış Olimpiyatları için yeniden düzenlenen ve gemi trafiğine kapatılan Sochi Limanı'nın dolgu alanında kullanılacak kaya malzemesi özel gemilerle Trabzon'dan Sochi'ye ihraç ediliyor. Trabzon merkeze bağlı Gözalan köyünde çıkarılan kayalar kamyonlarla Trabzon Limanı'na, buradan da özel gemilerle Sochi Limanı'na götürülüyor. 


Taş Ocağı'nın işletme sahibi Alpaslan Genç, Rusya'ya ihraç ettikleri kayaların bazalt olmasından dolayı deniz suyuna dayanıklı olduğunu söyledi. Genç, yaklaşık 44 yıldır taş ocağını işlettiklerini belirterek "Çıkarılan taşlar yurt içinde genellikle karayolu ve duvar yapımında kullanılıyor.

 

Ancak son yıllarda yurt içine fazla talep olmadığı için yurtdışına yöneldik. Sochi Limanı'na ihraç ettiğimiz taşın özelliği bazalt olmasından dolayı suya dayanıklı ve bunun yanında aşırı suya uyum sağlayan bir yapısı var.

 

Bundan dolayı Rusya bu taşı bizden ihraç ediyor.Rusya'da çıkartılan kayaların Sochi Limanı'na ulaştırılması daha maliyetli olduğu için Trabzon'dan daha az maliyetle kaya ihraç ediyorlar. Ayda yaklaşık 20 bin ton kaya gönderiyoruz.

 

Toplam 480 bin ton seviyelerinde daha taş ve kaya gidecek. Önümüzdeki yılın Mart ayı başlarında bu işinde bitmesi bekleniyor. İhraç edilen kayalar ayrıca duvar imalatlarında ve sanat yapılarında kullanılıyor" dedi.


Genç, Rusya'nın yanı sıra Gürcistan’a da kaya ve taş ihracatları olduğunu kaydederek "Arnavut kaldırımı olarak bilinen taşları Gürcistan'a biz göndermekteyiz. Türkiye'de bizim gibi yurt dışına veya çevre ülkelere taş ve kaya ihraç eden bildiğim kadarıyla tek firmayız" ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel