Trabzon'dan Obama'ya hediye!

Trabzonlu bakır ustası Ali Çavuş, dünya barışına katkı sağlaması amacıyla yaptığı ve "dünyanın en büyüğü" olduğunu söylediği demliği, Beyaz Saray'ın önünde sergilenmesi amacıyla ABD Başkanı Barack Obama'ya vermek istiyor. Bakırcılar Çarşısı Kazancılar Sok

Trabzon'dan Obama'ya hediye!
Trabzonlu bakır ustası Ali Çavuş, dünya barışına katkı sağlaması amacıyla yaptığı ve "dünyanın en büyüğü" olduğunu söylediği demliği, Beyaz Saray'ın önünde sergilenmesi amacıyla ABD Başkanı Barack Obama'ya vermek istiyor.
 
Bakırcılar Çarşısı Kazancılar Sokak'ta 4 asırdır bakırcılık yapan bir ailenin üyesi olan ve halen bu mesleği sürdüren Ali Çavuş,  2 yıl önce 50 metrekarelik bakırcı dükkanında dünya barışına katkı sağlamak düşüncesiyle çok büyük bir demlik yapmaya başladı.
95.20140304131557.jpg
Makine kullanmadan tamamen el işçiliği ile 4 aylık çalışmanın ardından 2 metre 5 santimetre boyunda ve 80 kilogram ağırlığında demlik yapan Çavuş, demliğini tescil ettirip dünyanın en büyük demliği olduğu konusunda da patent aldı.
 
Ardından demliği Beyaz Saray'ın önünde sergilenmesi için ABD Başkanı Obama'ya göndermeye karar veren Çavuş, demliği ürettiği tarihten itibaren Obama'nın görevlileri aracılığıyla kendisiyle irtibata geçerek demliği almasını bekliyor.
 
 
Bakırcı Ali Çavuş  yaptığı açıklamada,  bakırcılığın dede mesleği olduğunu ve 4 kuşak olarak bir asırdır bu mesleği sürdürdüklerini belirterek, geçmişte Trabzon'un bakır kap kaçak ihtiyacını ailesinin karşıladığını ifade etti.

Son yıllarda ise bu sanatın eskisi kadar rağbet görmediğini belirten Çavuş, kentin Ortahisar Mahallesi'nde oturduğunu ve aynı mahallede doğduğu için Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman, Trabzon'da 11 yıl valilik yapan Yavuz Sultan Selim ve Hürrem Sultan için bakırdan dev ibrikler ile 11. Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları'nda (EYOF) sergilenmek üzere, 1 metre 40 santimetre boyunda ve üzerinde hamsi logosu bulunan 10 bin bardak çay alabilen bir bakır demlik yaptığını anlattı.

 
Çavuş, bu eserleri yaptıktan sonra dünya barışı adına da bir çalışma yapmaya karar verdiğini anlatarak, şöyle devam etti:
 
"Günün birinde evrensel olarak bir şey yapmam gerektiğini düşündüm ve dünya barışı adına dev bir demlik  yapmaya karar verdim. Bu demliğin yapımı insan gücünden öte bir şey, çok zor. Demliği kalın bakırdan yaptım çok uğraştım. İkramın temsili çay olduğu için demlik düşündüm ve adına 'dünya barış demliği' koydum. Dünyada sözü geçen ülke ABD. Bu ülkenin başkanı da Obama. Bu demliği Obama'ya hediye olsun, benim de dünya barışına bir bardak çayım nasip olsun diye yaptım." 
 
-15 bin bardak çay alıyor
 
Çay ikramında ölçünün bardak olduğunu ve bir bardak çay alabilen dünyanın en küçük
12.20140304130245.jpg
demliğini de yaptığını ifade eden Çavuş, "Dünyanın en küçük demliği bir bardak çay alıyor, dünyanın en büyük bakır demliği ise 15 bin bardak çay alıyor. En büyük demlik kullanım amaçlıdır, dünyada eşi, benzeri yoktur, tescilli ve patentli olarak dünyanın en büyük bakır demliğidir" dedi.
 
Ali Çavuş, dünyanın en büyük demliğini Obama'ya hediye etmek istediğini vurgulayarak, "Bu demliği Obama'ya hediye ediyorum. Lütfen kabul etsin. Beyaz Saray'ın önüne koysun. Obama tabi ki dünya barışı adına uğraşıyordur ama daha fazla katkıları olsun diye bunu tasarladım. Bu esere 4 ay ter döktüm. Şeker hastasıyım, ayıldım bayıldım evime gidemez oldum, yıkıldım kaldım, kan şekerim düştü ama bunu başardım. Allah'a yalvardım bunu bitirmeden ölmeyeyim diye ama Obama hediyemi henüz kabul etmedi. Ben bunu ona yaptım ona yakıştırdım, yakışanı yerine getirsin" diye konuştu.
 
Demliği barışın simgesi olarak yaptığını anlatan Çavuş, "Bu demlik Obama adına yapılmış ve ona yakışan bir demliktir. Bu demliği yapacak usta yok, eşi benzeri yok. Üzerinde de barışın simgesi olarak beyaz güvercin ve zeytin dalı logosu var" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel