Trabzon'dan KWF açıklaması

“Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Alman Kalkınma Bankası’nın(KFW) Trabzon Belediyesi ile kredi anlaşması yaptığı yönünde bazı basın yayın organlarında haberlerin yer aldığını ancak bunun kendi başkanlığı döneminde olmadığını söyledi.

Trabzon'dan KWF açıklaması

“Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Alman Kalkınma Bankası’nın(KFW) Trabzon Belediyesi ile kredi anlaşması yaptığı yönünde bazı basın yayın organlarında haberlerin yer aldığını ancak bunun kendi başkanlığı döneminde olmadığını söyledi.
Trabzon Belediyesi’nin CHP’li Belediye Başkanı Volkan Canalioğlu döneminde fizibilite çalışması için söz konusu banka ile anlaşma yaptığını dile getiren Gümrükçüoğlu kendi dönemlerde aynı bankadan kredi teklifi aldıklarını ancak bunu reddettiklerini kaydetti.
Trabzon Belediyesi olarak alt yapı çalışmaları için Alman bankasından değil İller Bankası’ndan kredi kullandıklarını dile getiren Gümrükçüoğlu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Bugün bazı basın yayın organlarında Alman Kalkınma Bankası’nın(KFW) Türkiye’de bazı belediyelere kredi kullandırttığı Trabzon Belediyesi’nin de bu banka ile kredi anlaşması yapmak üzere olduğu yönünde haberler yer almaktadır. Şahsımın belediye başkanı olduğu dönem içerisinde belediyemizin söz konusu banka ile bir kredi anlaşması imzalamasının söz konusu olmadığını kamuoyu ile paylaşmak isterim. KFW Bankası 29 Mart 2009 seçimlerinden sonra Trabzon Belediyesine gelerek daha önceki fizibilite çalışmasının tamamlandığını ve Trabzon atık su berteraf projesinin uygulanması için kredi teklifinde bulunmuştur. Bize teklif edilen rakam 45 milyon Euro’dur. Biz de kendilerine, ‘Bizim sizin kredinize ihtiyacımız yok. Bizim için altyapı ile ilgili yatırımlarımızı yaparken İller Bankası’ndan aldığımız krediler yeterlidir’ ifadeleri iletilmiş ve sonrasında söz konusu banka Trabzon Belediyesi ile bir daha görüşmemiştir. Trabzon Belediyesi, Trabzon’un atık su bertaraf projesi üzerinde İller Bankası ile çalışmalarını sürdürmektedir” dedi.
Trabzon Belediyesi’nin geçtiğimiz dönemde 4 yıl önce KFW bankası ile Trabzon Atıksu Bertaraf Projesi fizibilitesinin hazırlanması konusunda bir anlaşma yapıldığını dile getiren Başkan Gümrükçüoğlu, “Bizim dönemimizde bu banka ile ortak bir çalışma programı uygulamamız olmamıştır. Ancak Trabzon Belediyesi’nin adı geçen banka ile geçtiğimiz dönemde (4 yıl önce) bir anlaşma imzaladığı da bir gerçektir. 15.03.2006 tarihinde KFW Bankası, Trabzon Belediyesi’ne bir yazı yazarak atık su projesi konusunda ön fizibilite çalışmasının tamamlandığını bildirmiştir. 09.02.2007 tarihinde Trabzon Belediyesi bu kez KFW Bankası’na projenin ivedilikle hazırlanması gerektiği yönünde bilgilendirme yazısını göndermiştir. 21.02.2007 tarihinde bu kez banka, Trabzon Belediyesi’ne Almanya’dan uzman bir ekibin Trabzon’u ziyaret edeceklerini ve bazı konulara açıklık getirilmesi gerektiğini bildirmiş. 29.05.2007 tarihinde KFW Bankası belediyeye fizibilite çalışmalarının yapılabilmesi için maliyetin yüzde 50’sinin hibe yüzde 50’sinin de Trabzon Belediyesi tarafından karşılanması gerektiğini iletmiş. Trabzon Belediye Meclisi 04.07.2007 tarihinde karar alarak Proje maliyetinin yüzde 50’lik kısmı olan tahmini 150.000 Euro+KDV bedelin ödenmesine ilişkin kararı almış. Ancak ihale bedelinin yükselmesi neticesinde konu yeniden meclise getirilmiş ve 03.06.2007 tarihinde meclis fizibilite çalışmasının tahmini 282.000 Euro+KDV’lik kısmının Trabzon Belediyesi tarafından karşılanması kararı almıştır. 09.07.2007 tarihinde meclisin aldığı karar KFW’ye bildirildi. 29.11.2007 tarihinde Trabzon Belediyesi KFW’ye yazdığı bir yazıyla ön yeterliliğin ilan edilmesi ile ilgili ortak gün belirlenmesini istedi. 27.12.2007 tarihinde de ön yeterlilik ilanı Resmi Gazete’de yayınlandı. İhale 21.05.2008 tarihinde yapılırken 10.09.2008 tarihinde ise fizibilite çalışmasının ihalesini alan Alman H.P Gauf Ingenieuro firması ile Trabzon Belediyesi arasında sözleşme imzalanmıştır. Söz konusu firmaya geçen dönemde hiçbir ödeme yapılmazken, bizim göreve gelmemizden sonra ihaleyi kazanan Alman firma Trabzon Belediyesi’nden olan alacağını tahsil etmek için sürekli yazı yazmış ve bu zaman kadar Trabzon Belediyesi bu firmaya 159.164 Euro ödeme yapmış ve tüm borcunu bitirmiştir” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler