Trabzon'dan akiller geçti!

Karadeniz gezilerinin Trabzon ayağında Novotel’e gelen Akil İnsanlar Türkiye gündemini bir süredir meşgul eden çözüm sürecini Trabzon’da davet ettikleri kişilere anlattılar.  Kimler Davet edilmedi  Toplantının yapıldığı otele Sol gruplar ve partilerden te

Trabzon'dan akiller geçti!

Karadeniz gezilerinin Trabzon ayağında Novotel’e gelen Akil İnsanlar Türkiye gündemini bir süredir meşgul eden çözüm sürecini Trabzon’da davet ettikleri kişilere anlattılar. 

 
Kimler Davet edilmedi 
 
Toplantının yapıldığı otele Sol gruplar ve partilerden temsilci alınmaz iken MHP, Ülkü Ocakları, CHP ve CHP’ye bağlı gençlik kolları Trabzon’da bulunan Türk Kamu sen, KESK ve bu sendikalara bağlı diğer kuruluşlar davet edilmedi. İçeri alınan heyetlerin arasında ise göze batan Giresun ve Ordu’dan gelen misafirler oldu. Trabzon’da yapılan toplantıya özellikle Trabzon basını çağrılmadı. Bu çağrılmayış ise akıllara çözüm süreci kime anlatılıyor sorusunu getirdi. 
 
 Otelin Önünde protesto vardı – Devamı sayfa 2’de – 
Akil adamlar içeride konuşma yaparken dışarıda gergin anlar hakimdi. Trabzon’da bulunan bazı sol gruplar ve CHP, MHP il başkanları otelin önüne gelerek eylem yaptı.  CHP İl Başkanı Yavuz Karan, Merkez İlçe Başkanı Ahmet Kaya, MHP İl Başkanı Mumamer Demeli 
protestoya katıldı.  Protestocular, ‘’Erdoğan’ın akili Trabzon’dan defol’’, ‘’Bölücü ittifak dağıtılacak’’, ‘’Mustafa Kemalin askerleriyiz’’, ‘’Ordu Millet Elele tam bağımsız Türkiye’’, ‘’Türk-Kürt kardeştir, akiller kalleştir’’ diye bağırdı. Otel önüne Jandarma ve Polis ekipleri etten duvar örerek önlem aldı.
 
İçeri alınmayan Siyasi Partililer kimlerdi – Devamı Sayfa 3’de – 
 
CHP İL BAŞKANI KARAN VE MHP İL BAŞKANI DEMELİ JANDARMA KORDONUNDA
 
 CHP Trabzon İl Başkanı Yavuz Karan, yaptığı sert konuşmada şöyle dedi:  ‘’Tayip Erdoğan'ın atanmış memurları tüm halktan farklı bir şekilde 300 civarında kim olduğunu belli olmayan insanlarla toplantı yapmaktadır. CHP, MHP ve diğer parti il başkanları toplantıya davet edilmemiştir. Bu olayı kınıyoruz. Biz istersek kapıları kırar gireriz. Ama provokasyona gelmeyeceğiz. Buradan izin istediğimiz vali yardımcısına sesleniyorum. AKP'nin il başkan yardımcısı gibi davranmanın hesabını vereceksin. Toplantı için sizin istediğiniz kişiler toplantı sonunda bizimle birebir kapalı kapılar ardında görüşebileceklerini söylediler. Biz kapalı kapılar arkasında görüşmeyi yapmayız. Ama o heyet başkanı da bunu bilsin ki artık Trabzon sokaklarında onu dolaştırmayacağız"
 
MHP :'BDP'NİN YAPAMADIĞINI YAPIYORLAR'
 
Protestoya parti rozetini çıkarıp geldiğini belirten MHP Trabzon İl Başkanı Muammer Demeli de, 'Ben parti rozetimi çıkarıp buraya geldim. Fakat toplantıya alınmadım. Trabzon'da BDP'nin PKK'nın yapamadığını şimdi içerdeki vatan hainleri kahpeler yapıyor. Allah kahretsin bunları diyorum. Bunlar olsa olsa mayin eşeği olurlar diyor hepinizi saygıyla selamlıyorum' dedi.
 
Salonda neler oldu – Devamı Sayfa 4’de – 
 
Toplantının ilk konuşmacısı Karadeniz Akil Grup Başkanı KTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yusuf Şevki Hakyemez Türkiye’de terör sorunu bulunduğunu ve 30 yıl gündemi meşgul ettiğini söyledi.  Çözüm sürecini, hükümetin yürüttüğünü, kendilerinin de halka olan biteni anlatmak ve halkın düşüncelerini öğrenmek olduğunu söyledi. Akil ismini kendilerine uygun bulmadıklarını belirten Hakyemez, ‘’Anadolu’nun hepsi akil. Bize diyalog grubu denmesi daha doğru.’’ dedi.  Hakyemez, cumhuriyetin bir ayrışmaya gittiğini, bunu önlemeye çalıştıklarını belirtti.  Hükümetin direktiflerine göre hareket etmediklerini söyledi.
 
Daha sonra akil heyet üyeleri tekler teker düşüncelerini açıkladı. TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, halkın baskı kurması halinde  teröristlerin geri adım atacağını iddia etti.  Gazeteci Oral Çalışlar Türkiye’nin değiştiğini ve yeni bir döneme girdiğini, ne verilip verilmeyeceğine milletin seçimlerde karar vereceğini savundu.
 
 
İlk Tepkiyi onlar koydu; peki kim onlar? – Devamı Sayfa 5’de – 
 
Salonda Akiller ilk tepki Trabzonlu Gazetecilerden Geldi Katılımcıların  konuşmaları bölümünde, hemen  her konuşmacının sürece ve akil gruba övücü sözleri dikkat çekti. İlk ciddi eleştirel konuşmayı, toplantıya davetli olmayan ancak gazeteci olarak salonda bulunan Trabzon Gazeteciler Cemiyeti eski Başkanı gazetci yazar Ahmet şefik Mollamehmetoğlu yaptı. Mollamehmetoğlu, katılımcıların yüzde 90’ının süreci destekleyen kesimlerden oluştuğunu, bu toplantıdan çıkacak sonucun da ‘’Trabzon yüzde 90 destek veriyor’’ olacağını söyledi. Başta Başbakan Erdoğan olmak üzere siyasi iktidarın farklı düşünenlere marjinal ve terörist dediğini anımsatan Mollamehmetoğlu, böyle bir ortamdan çözümün çıkamayacağını savundu. Mollamehmetoğlu, ‘’Bugün çözüm diye zorlanan şeylerin yarın ülkenin önüne çok daha büyük faturalar çıkaracağını görmeliyiz. Her kesimin katıldığı meşru zeminler içinde yeni bir süreç oluşturmalı. Bugünkü süreci eleştirenleri kandan besleniyor diye göstermek, gerçek çözümü baltalamaktır. Kan akmasını kim ister ki ‘’ dedi. Mollamehmetoğlu, bazı konuşmacıların Atatürk ve cumhuriyete yönelik ağır ifadelerinin kabul edilemeyeceğini, herkesin bu ülkenin kurucularına ve değerlerine saygı göstermesi gerektiğini söyledi.
 
ATATÜRK'ÜN ASKERİ GAZETECİ
 
Trabzonlu gazeteci Osman Cudi Yılmaz da, ‘’Ben Mustafa Kemalin askeriyim’’ diye başladığı konuşmasında, Türk kimliğinin çıkarılıp atılmasının kabul edilemeyeceğini, ulus olmanın en önemli koşulunun dil birliği olduğunu söyledi. Yılmaz, kan dursun diyen katılımcıların neden Suriye ve Irak’taki kan konusunda sessiz kaldıklarını sordu. Yılmaz şöyle dedi:
 
''T.C. ismi tabelalardan kaldırılıyor. Türküm diyen var mı artık. Üzerinde kimlik olan gömlek çıkarılıp atlıyor. Eğer bu proje emperlalist düzenin dayatması değil niye burada diğer insanlar yok. Niye buraya millet olma düzenini taşıyan insan yok. Çünkü onlardan korkuyorsunuz. Dışarıda 15 tane insan var protesto ediyor. 28 plakalı Jandarma arabası var burada. Ben kınıyorum. Belki konuşma, dinleme adabını gösteremez. O yüzden 200 tane jandama diktik bu etrafa. Özgür iradeye karşı millet iradesine karşı ulus iradesine karşı Ulus devlet kavramını bitirmek istiyor. Millet olmak size eğer ağır geliyorsa benim size bir şey anlatma şaşım da yok. Eğer dil biriği ortadan kalkarsa bu ülke bölünür parçalanır. Herkes barıştan yana anaların göz yaşı akmasın diyor. Ben de kan akmasını istemem! Keşke bu akil adamlar bir emperyalist projenin taşeronu olmasa”
 
Akillere içeride direnen tek kadın kim? – devamı Sayfa 6’da – 
 
En ilginç konuşmalardan birini ise Anadolu Gençlik Derneği adına toplantıya katılan, başörtülü  Zerrin Aydın yaptı. Aydın, toplantı boyunca yapılan birçok konuşmada başörtüsü sorununun gündeme getirildiğini, ancak bu olayla başörtüsünün bir ilgisinin bulunmadığını söyledi. Aydın, ‘’Önemli olan vatandır. Vatan yoksa, bu topraklarda İslamı yaşayamazsınız. Vatan yoksa başörtülü insan yaşayamaz’’ dedi.
 
Trabzonlular toplantıda heyete neler söyledi? - Devamı sayfa 7'de - 
 
GÜLTEKİN YÜCESAN
Aklın olmadığı ülkede akil olmak çok zor.
Ortadoğu'!dsaki olaylar tuzaklarla dolu.
Demokratikleşme ile diğer meseleleri birbirine karıştırmamalıyız.
 
NİYAZİ SÜRMEN
Ne alınıp verildiğini anlamamız lazım
 
ÖMER FARUK ALTUNTAŞ
Barış sürecine sadece bu sınırlar içinde bakmalıyız. Bu olayı başta başkanlık gibi farklı şeylerle karıştırmayalım.
 
TUĞBA KAPLAN
Kemalizm Türkiye halkını ezdi. AK Partiye muhalefet adına bu sürece karşı çıkılmasın.
 
TURGAY GÜMÜŞ
Ortada PKK sorunu var. Evet kan dursun da, kan durmasında daha önemli olaylar var.
 
RECEP YAKUPHAN 
Süreç başladı, TC tabelaları indirildi. Dış olaylar-gelişmeler çok önemli. Danışmanlar,i bu süreci yürütenler kötü iş çıkardı. Başbakan ve Bakanlar yanlış yönlendirdi.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel