Trabzon'dan 81 ile hizmet veriyorlar

Trabzon’da Ocak ayı başından bu yana hizmet vermeye başlayan ve bu şekilde hizmet veren Türkiye'deki tek çağrı merkezi olma özelliği taşıyan “Alo 181 Çevre ve Şehircilik Hattı” 81 ile hizmet vererek vatandaşların çevre ve şehircilik ile ilgili sorularına

Trabzon'dan 81 ile hizmet veriyorlar
Trabzon’da Ocak ayı başından bu yana hizmet vermeye başlayan ve bu şekilde hizmet veren Türkiye'deki tek çağrı merkezi olma özelliği taşıyan “Alo 181 Çevre ve Şehircilik Hattı” 81 ile hizmet vererek vatandaşların çevre ve şehircilik ile ilgili sorularına yanıtlar veriyor. 
 
Beşirli mahallesindeki yerinde 45’i bayan toplam 80 kişinin görev yaptığı çağrı merkezine Ocak ayından bu yana günde bine yakın kişi arıyor. Nisan sonu itibariyle çağrı merkezine gelen telefon ve başvuru sayısı 100 bini geçerken, en çok bildirimler sırasıyla İstanbul, Kocaeli, İzmir, Ankara, Trabzon, Konya, Antalya, Bursa, Mersin ve Hatay illerinden yapıldı. En fazla çağrı kentsel dönüşüm konularında gelirken, bunu Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) konularını sormak ve bilgi almak, çevre yönetimi konularında; yapı denetimi; mesleki hizmetler (inşaat ve müteahhitlik konularında); mekansal planlama (şehir ve çevre planlamaları) ve Doğan Sit Alanları ve korunan alanlar konularında geldi.
 
Çağrı merkezine bilgi almak için arayanlar arasında ilginç telefonlar da dikkat çekiyor. Gelen telefonlar arasında içtiği sigaranın çevreye ne kadar zarar verdiğini soran, kentsel dönüşüm projeleri için arayıp harabe evini verip karşılığında villa isteyen, karısını camdan halı silkeleyip çevreyi kirletiyor diye şikayet eden, evine plastik çerçeve takmak için arayıp sipariş veren, kendisini ihbar edip “evimi balyoz ile yıkıyorum” diyen vatandaş bunlardan sadece bir kaçı.
Öte yandan Türkiye’de 6.5 milyon binanın elden geçeceği afet riski altındaki alanların dönüşümünde vatandaşlar, merak ettiği konularda her şeyi Alo 181 hattından öğrenebilecek. Riskli binalar nasıl tespit edilecek, yıkımdan sonra vatandaş nerede kalacak, kira yardımı veya faiz desteği, yıkım-yapım kredisi kimlere yapılır, hacizli dairelerin durumu, kaçak yapıların konumu ne olacak, kredi verme süreci nasıl işleyecek? Bu ve buna benzer birçok sorunun cevabını vatandaşlar bu hat aracılığı ile öğrenmiş olacak.
 
Vatandaşlar ayrıca çevre sorunları, hava kirliliği, su kirliliği, toprak kirliliği, radyoaktif kirlilik, Çevresel Etki Değerlendirme, İzin-Lisans ve Tabiat Varlıkları hakkında Alo 181’den bilgi alabiliyor. Şehircilik hizmetlerinde Yapı denetim, Mekansal Planlama, Mesleki Hizmetler konuları da hizmet verilen konu alanları arasında. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Alo 181 Çağrı Merkezi 81 ilden gelen şikâyet, ihbar ve bilgi taleplerini il müdürlükleri ile irtibata geçerek müdahalede bulunuyor ve denetimlerin gerçekleştirilmesinin ardından vatandaşlar aranarak bilgilendirme yapılıyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel