Trabzon'daki Alman Ordusu

Bir süredir Trabzon'da görev yapan Alman Askerleri bölgede neler yaptıklarını ve neden burada olduklarını Haber61.Net'e röportaj ile birlikte aktardı. Lojistik Aktarma Noktası olarak nitelendirilen bu birliğin komutanı Albay Uwe Richard Fröhlich Haber Mer

Trabzon'daki Alman Ordusu

Bir süredir Trabzon'da görev yapan Alman Askerleri bölgede neler yaptıklarını ve neden burada olduklarını Haber61.Net'e röportaj ile birlikte aktardı. Lojistik Aktarma Noktası olarak nitelendirilen bu birliğin komutanı Albay Uwe Richard Fröhlich Haber Merkezimizin sorduğu soruların tamamına cevap verdi.

Haber61 - Haber Merkezi -  Alman askerleri Trabzon'da ne yapıyorlar ?

Komutan Fröhlich  Afganistan'da artık ihtiyaç duyulmayan malzemeleri Almanya'ya geri sevk etmek için Türkiye ve Almanya arasında 19.4.2013 tarihinde imzalanan anlaşmaya istinaden Trabzon'da bir lojistik aktarma noktası tesis edilmiş olup Afganistan'dan uçaklarla sevk edilen malzemeler bu aktarma noktasında gemilere yüklenip Almanya'ya gönderilecektir.

Bu işlem malzemelerin sadece uçaklardan gemilere aktarılmasından daha fazlasıdır. Yaklaşık 1100 araç ve yaklaşık 4000 konteynır içinde yer alan malzemeler burada teknik kontrole tabi tutulacak, hasar kontrolü yapılacak, yeniden tasnif edilerek hedefli olarak Almanya'daki lojistik birimlere gönderilmek üzere hazırlanacak.

Haber61 - Haber Merkezi -  Trabzon'da kaç Alman asker görev yapıyor?

Komutan Fröhlich  Şu an yaklaşık 110 Alman askeri Trabzon’da görev yapmaktadır. Yukarıda bahs,i geçen anlaşma hükümlerine istinaden Trabzon’da azami 250 Alman askeri görev yapabilecektir. Bunların dağılımı iseşu şekildedir: Lojistik takım askerleri, Komuta destek (Telekomünikasyon, Bilişim), Askeri İnzibat, Sıhiye, Basın ve  Bunların dışında, "LogUgPkt Trabzon" olarak adlandırılan "Trabzon Lojistik Aktarma Noktamızda" ordu sivil idaresine mensup azami 7 sivil memur da görev yapacaktır.

Haber61 - Haber Merkezi -  Alman ordusu Trabzon'da ne kadar kalacak ?

Komutan Fröhlich  Türk-Alman anlaşması 2015 yılı ortasına kadar bir süreyi öngörüyor.

Haber61 - Haber Merkezi -  Askerlerin bireysel olarak görev süreleri ne kadar olacak ?

Komutan Fröhlich  İhtiyaç ve ihtisas durumuna bağlı olarak görev süreleri farklıklık gösterecektir. Ancak,askerlerimizin görev süresi esas itibarı ile en az üç ay olacaktır.

Haber61 - Haber Merkezi -  Askerler nerede konaklıyorlar ?

Komutan Fröhlich  "Lojistik Aktarma Noktası Trabzon"da görev yapan asker ve sivil personelin tamamı, malzemelerin geri sevk süresi boyunca Usta Park Otel'de konaklayacaklar. Personel değişimi esnasında Otel kapasitesinin yetersiz olması durumunda kısa bir süre için başka otellerde konaklamaları da gerekli olabilecektir.

Haber61 - Haber Merkezi -  Askerler üniformalarını şehir içinde de kullanacaklar mı ?

Komutan Fröhlich  Hayır, üniformalar sadece liman veya havaalanındaki görevleri esnasında kullanılacak. Bunun haricinde askerler Trabzon""daki hava ve deniz limanlari arasındaki sevkiyatlarda malzemelere refakat ederken ve resmi ziyaretlerde üniforma giyecekler.  Serbest zamanlarında askerler istisnasız olarak sivil kıyafetler giyecekler.

Haber61 - Haber Merkezi -  Afganistandaki Alman askeri malzemelerinin geri sevki için niçin Trabzon seçildi ?

Komutan Fröhlich  Trabzon optimum şartları sağlamaktadır: Havaalanı ve liman mükemmel bir altyapıya sahip, Deniz ve hava limanı birbirine çok yakın, Çok pahalı olan hava nakliyesi bu şekilde en aza indirgenebilmektedir. Bu durumda daha ucuz olan deniz nakliye yolunu kullanabileceğiz. NATO üyesi olan Türkiye'nin bunun haricinde kalan desteklerini alabilmekteyiz

Haber61 - Haber Merkezi -  Alman ordusunun Trabzonda kaç aracı var ?

Komutan Fröhlich  Kamuya açık karayolu trafiğinde ordu araçlarına özel "Y Plakasına" sahip yaklaşık 30 araç kullanılacaktır.

Haber61 - Haber Merkezi -  Afganistan'dan gelen uçaklar hangi sıklıkla Trabzon'a iniyorlar?

Komutan Fröhlich  Şu an itibarı ile haftada 3–5 uçağın.

Haber61 - Haber Merkezi -  Bunlar ne tip uçaklar olacak ?

Komutan Fröhlich  Bunlar ağırlıklı olarak, Antonov AN 124, Illuschin 76,  Boing 747 tipi sivil uçaklar olacak.  Fakat askeri nakliye uçaklarının kullanılması da mümkündür.

Haber61 - Haber Merkezi -  Malzeme havaalanından limana nasıl taşınacak ve bu sürece Türk şirketleri de dahil edilecek mi ?

Komutan Fröhlich  Nakliye sivil Türk taşımacılık şirketleri ile gerçekleştirilecek .

Haber61 - Haber Merkezi -  Taşınacak malzeme miktarı nedir ?

Komutan Fröhlich  Trabzon üzerinden geri taşınacak malzeme yaklaşık 1000 araç ve yaklaşık 4000 Konteynırdan ibarettir.

Haber61 - Haber Merkezi -  Trabzon'dan Almanya'ya tank, silah ve mühimmat da taşınacak mı ?

Komutan Fröhlich   Silah, mühimmat ve iletişim cihazları gibi güvenlik açısından hassasiyet arz eden malzemeler Afganistan'dan hava yolu ile doğrudan Almanya'ya taşınacaktır. Lastik tekerli ve paletli zıhlı araçlarda ise önce silahları sökülecektir.

Haber61 - Haber Merkezi -  Trabzon'dan Almanya'ya hangi sıklıkla gemi yola çıkacak?

Komutan Fröhlich  Şu an itibarı ile araçlar için her 10 ila 12 haftada bir bunun için kiralanan Ro-Ro gemileri ile deniz nakliyesi öngörülmüştür. Konteynırlar tarifeli gemilerle Almanya’ya taşınacaklardır.

Haber61 - Haber Merkezi -  Trabzon "Lojistik Aktarma Noktasından" bölge ekonomisi olumlu etkilenecek mi ?

Komutan Fröhlich  Trabzon "Lojistik Aktarma Noktası" faaliyetleri için bir dizi sözleşmenin imzalanması gerekli olmuştur. Bu sözleşmeler Usta-Park-Hotel,  Trabzon havaalanı, Trabzon limanı, Catering şirketi, Bina temizliği, Telekomünikasyon,  Yakıt tedariki,  Tercüme, Hastahane, Makine parkı ile ilgilidir. Bunlar, halen devam eden sözleşmeler olup Almanya bu sözleşmeler için anlaşma sağlanmış bedelleri her ay düzenli olarak ödemektedir.  Bu sözleşmelerin akdi ile farklı firmalarda ilave personel alımına gidildiğini ve bu şekilde iş piyasası üzerinde olumlu etki yaratıldığını biliyoruz.

Bunun haricinde, örneğin,  Büro sarf malzemeleri,  Aktarma faaliyetleri için kereste,  IT Malzemeleri (fotokopiler için toner, bilgisayarlar için kartuş vs.), Harcanan paraların tam olarak ne kadar olduğunu şu an kestirmek mümkün değildir. Askerlerimizin satın alma gücü de unutulmamalıdır.

Haber61 - Haber Merkezi Dördüncü Ro-Ro gemisinin yükleme işlemi 25/26 Haziran 2014 tarihinde gerçekleştirildi

Komutan Fröhlich  Hâlihazırda Afganistan"daki malzemenin toplam %75"ten fazlası nakledilmiş bulunmaktadır. Konteynerlere yerleştirilen malzemeler öncelikli olarak sivil gemilere yük olarak aktarılıp nakledilmiştir. Bu 4. RoRo-gemisinde 225 askerî araç, 40 çok amaçlı konteyner ve 30 yük konteyneri yer bulmuştur. Toplamda 40 parçadan oluşan toplu yük bulunacak olup bunların içinde 4 çalışma platformu ve 13 jeneratör yer almıştır. Almanya"ya aktarılacak olan malzemelerin toplam ağırlığı 3.460 tondur.

Bu röportajda bize yardımcı olan Alman Ordusunda görevli basın subayı Dirk Willkomm'ne Haber61 haber merkezi olarak teşekkür ediyoruz.

Haber : Şükrü Üçüncü 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel