Trabzon'da yüzlerce ağaç kestiler

SAĞLIK Bakanlığı, Trabzon'un Yomra İlçesi'nde yapımı süren hastaneye yol açmak için çok sayıda kişinin arazilerindeki ağaçları kestirerek arazi düzeleme çalışması yaptırdıktan sonra, kamulaştırmalarda sorun görüldüğü gerekçesiyle yol güzergahını değiştird

Trabzon'da yüzlerce ağaç kestiler

SAĞLIK Bakanlığı, Trabzon'un Yomra İlçesi'nde yapımı süren hastaneye yol açmak için çok sayıda kişinin arazilerindeki ağaçları kestirerek arazi düzeleme çalışması yaptırdıktan sonra, kamulaştırmalarda sorun görüldüğü gerekçesiyle yol güzergahını değiştirdi.

Bakanlar Kurulu, Yomra İlçesi Kaşüstü Beldesi'nde yapımına 2007 yılında başlanan 400 yataklı Kaşüstü Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne yol yapılması için 8 Eylül 2010 tarihinde beldedeki Cumhuriyet Mahallesi ile hastanenin bulunduğu Yavuz Selim Mahallesi arasındaki 1.5 kilometre uzunluğundaki arazide kamulaştırma kararı aldı. Karar, arazi sahiplerine bildirildi. Kamulaştırmayı kabul edenlerin arazilerinde temizleme ve ağaç kesme çalışması başlatıldı. Ancak, bazı arazi sahipleri kamulaştırma bedelleriyle ilgili pürüz çıkardı. Sorun sürerken, inşaatı biten hastaneye acil yol yapılması gerektiği belirtilerek Sağlık Bakanlığı 20 Aralık 2010'da aldığı kararla kamulaştırma çalışmalarını yürürlükten kaldırıldı ve yol güzergahını değiştirdi. Bakanlığın bu kararı bölgedeki arazi sahiplerinin tepkisine neden oldu.

Arazilerindeki fındık bahçeleri ve ağaçların yol yapımı için müteahhit firma tarafından görevlendirilen kişilerce kesildiğini öne süren arazi sahiplerinden 110'u, dava açmak için hazırlığa başladı. Arazi sahipleri Kızılağaç, ceviz, kiraz, kestane, armut ve kavak türü yüzlerce ağacın kesildiğini ve 500'e yakın fındık ocağının da söküldüğünü ileri sürdü.

Arazisinde birçok ağacının ve fındık köklerinin koparıldığını anlatan Osman Uygur, "Bizim zararımızı kim verecek? İnsanlar bu kadar mağdur edilmez. 'Yol verin' dediler, verdik ama suç oldu. Bu kadar ağaç ve fındık kesildi. Şimdi de yolun başka yerden yapılmasına karar verdiler" dedi.

Arazisinde irili ufaklı 70 ağacın yol için kesildiğini dile getiren Ömer Sezgin ise, "Bu ağaç ve doğa katliamıdır. Devletten para isteme gibi derdimiz yok. Devlet yol yapacak diye biz de gereken fedakarlığı gösterdik. Burada ağaçlar kesildi. Şimdi ise yolun başka yerden yapılması kararı alındı. Madem burada yol yapmayacaklardı bu kadar ağaç neden kesildi? Fazla söze gerek yok; bu bir doğa katliamıdır" diye konuştu. Arazi sahipleri dava açmaya hazırlanırken, bazı kişiler de kesilen ağaçları parçalayarak kışlık odun yaptı.

TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı ve AK Parti Trabzon Milletvekili Prof. Dr. Cevdet Erdöl, Kaşüstü'ndeki hastanenin yol kamulaştırmasının yürürlükten kaldırılmasına ilişkin "Eğer vatandaşın zararı varsa mahkemeye müracaat edebilir. Biz yolu yapmak istedik ama arazilerini vermeyen yine onlar" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel