Trabzon'da Türk Rus iş adamları buluştu!

Ekonomi Bakanlığı Serbest Bölgeler Yurt D Yatırım ve Hizmetler Genel Müdür Yardımcısı Nevzat Yeşiler, Rusya ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin önemine değinerek, "Rusya-Türkiye arasındaki dış ticaret hacmi geçen yıl 32 milyar dolara ulaştı, bu yılı

Trabzon'da Türk Rus iş adamları buluştu!

Ekonomi Bakanlığı Serbest Bölgeler Yurt D Yatırım ve Hizmetler Genel Müdür Yardımcısı Nevzat Yeşiler, Rusya ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin önemine değinerek, "Rusya-Türkiye arasındaki dış ticaret hacmi geçen yıl 32 milyar dolara ulaştı, bu yılın ilk 3 ayında ise 8 milyar dolar olarak gerçekleşti" dedi.

Yeşiler, Trabzon'da bir otelde düzenlenen Türk-Rus İş Forumu'nun açılışında yaptığı konuşmada, Rusya ve Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilere değinerek, "Rusya-Türkiye arasındaki dış ticaret hacmi geçen yıl 32 milyar dolara ulaştı, bu yılın ilk 3 ayında ise 8 milyar dolar olarak gerçekleşti" dedi.

Türkiye'nin yaklaşık 46 milyar dolar yurt dışı yatırımı yaptığını, Rusya'da yaklaşık bin 310 Türk yatırımcı bulunduğunu belirten Yeşiler, "Rusya'da müteahhit firmalarımız da çok aktif şekilde çalışıyor. Dünyanın 103 ülkesinde müteahhitlerimiz faaliyette bulunuyor. Dünyada müteahhitlerimiz 1972 yılından beri 284 milyar dolarlık iş yaptılar. Bunun 50 milyar doları Rusya'da. Yani Rusya Türkiye için müteahhitlikte de yurt dışı yatırımda da bir numara" diye konuştu.

Yeşiler, Rusya'daki Vladikavkaz'ın yoğun şekilde lojistik merkez olarak kulanılmasını istediklerini söyleyerek, şunları kaydetti:

"Özellikle Rusya'dan gelen hükümet temsilcilerimizden talebimiz bu bölgede hem siz kazanın hem biz kazanalım. Bizim için en önemli konu buradan yapılacak tır geçişleri ve tır geçişlerinden geçiş belgesi istenilmemesi. Böylece önemli bir kara yolu taşımacılığı buradan yapılacak ve hem bizim bölgemiz hem Rusya'nın bu bölgesi kazanacak. Rusya çok önemli bir ülke ve bu forumun iki ülke için faydalı olmasını diliyorum."

"Ticaret hacminin artırılmasını temenni ediyoruz" 

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Doğu Karadeniz'in tarihin her döneminde ülkeler ve kıtalar arası ticarette önemli görevler üstlendiğini belirterek, yörenin yeniden bu görevi üstlenmesi için yaptıkları çalışmalarda her geçen gün hedeflerine yaklaştıklarını söyledi.

Bölgede en önem verdikleri ticari partnerin Rusya olduğunu ifade eden Gürdoğan, "Rusya'ya yönelik ticari ilişki ve işbirliklerimizin gelişmesine büyük katkı sağlayan yeni İpek Yolu olarak adlandırdığımız Verhni-Lars Kapısı güzergahı iş adamlarımıza büyük fırsatlar sunmaktadır. Kara yolu ile 7-8 saatte ulaşabildiğimiz Rusya'nın Kafkasya coğrafyasındaki ticari ilişkilerin karşılıklı olarak gerçekleştirilmesini çok önemsiyoruz ve bunun için her yıl farklı programlar düzenliyoruz. İki ülke iş adamlarının bu fırsatları değerlendirmesini ve ticaret hacminin artırılmasını temenni ediyoruz" diye konuştu.

Gürdoğan, forumun da Türkiye'nin ticari partneri Rusya'nın Kuzey Osetya ve Dağıstan cumhuriyetlerine yönelik ticari işbirliğinin artırılmasına katkı sağlayacağını ifade etti.

Doğu Karadeniz-Hazar ticaret hattı, Ortaasya'ya kadar uzanacak 

Trabzon Valisi Öz, forumun bölgesel ve küresel açıdan önem arz ettiğini belirterek, küreselleşen bir dünyada yeni ticaret güzergahlarının kaçılınmaz olduğunu vurguladı.

Doğu Karadeniz'in tarihinde ticaret merkezi olduğuna işaret eden Öz, "Rusya, Kafkaslar ve Orda Doğu'da önemli bir ticaret potansiyelinin merkezinde bulunuyoruz. Belli ülkelerde yaşanan sınırlamalar ve dünya ölçeğinde yaşanan sıkıntılar iş dünyasında yeni kapıları, yeni açılımları zorlamaktadır. Doğu Karadeniz-Hazar ticaret hattı girişimcilik ruhunun ortaya konulduğu yeni bir koridor oluşturuyor" dedi.

Bu ticaret koridorunun Türkiye, Rusya Federasyonu, hatta Gürcistan'ı ilgilendiren ticaret açısından önem arz ettiğini söyleyen Öz, zamanla Orta Asya'ya kadar uzanacak bu güzergahta bulunan ülkelerin hepsinin kazanacağını söyledi.

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu, Rusya Federasyonu ile Türkiye arasındaki bu ticari ilişkilerin bölgede barışa, kültürlerin buluşmasına, kardeşliğe ve dostluğa katkı sağlamasını diledi.

Rusya Federasyonu Trabzon Başkonsolusu Dimitry Talanov, Türk ve Rus iş adamları arasındaki ilişkilerinin geliştirilmesi için çaba gösterdiklerini belirterek, Trabzon ile Vladikavkaz arasındaki ulaşım koridorunun çalıştığını ve bu koridoru Mahaçkale'ye kadar uzatmayı hedeflediklerini anlattı.

Talanov, "Bu bizim birlikte çalışmamızla olabilir. Bölgesel işbirliğinin yeni bir seviyeye getirilmesi için çabaların artırılması gerekiyor. Karşılıklı temasların geliştirilmesi için elverişli koşullar oluşturulmuştur. Kuzey Osetya, Dağıstan ve Doğu Karadeniz'in gelişmesine katkı sağlayacak uzun süreli iş ilişkileri sağlanmalı" dedi.

Konuşmaların ardından foruma katılan yabancı hükümet temsilcilerine, Türk yetkililerce plaketler verildi.

Forumun ikinci oturumunda Rus ve Türk iş adamlarının ikili görüşmeler yapacağı, resmi görevlilerinin de ticarette yaşanan sorunların çözümü için resmi görüşmeler gerçekleştireceği kaydedildi.

Türk-Rus İş Forumu'na Artvin, Rize ve Trabzon'un ticaret ve sanayi odaları ile ticaret borsası başkanları, Rusya Federasyonu'na bağlı Kuzey Osetya Alanya Cumhuriyeti ve Dağıstan Cumhuriyeti yetkilileri, Türk ve Rus iş adamları da katıldı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler