Trabzon'da ticaret ve sanayi gelişiyor ama...

Bilim, Sanayi Ve Teknoloji Bakanlığı Bölgesel İstişare Ve Değerlendirme Toplantısı Trabzon’da Gerçekleştirildi.Valilik A Toplantı Salonunda yapılan toplantıya Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacıs

Trabzon'da ticaret ve sanayi gelişiyor ama...

Bilim, Sanayi Ve Teknoloji Bakanlığı Bölgesel İstişare Ve Değerlendirme Toplantısı Trabzon’da Gerçekleştirildi.

Valilik A Toplantı Salonunda yapılan toplantıya Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu, Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Baykal, TSE Genel Sekreter Yardımcısı Coşkun Şentürk, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Personel Daire Başkanı Sultan Gökgöz, Trabzon, Rize, Giresun, Ordu, Samsun, Sinop, Kastamonu, Çorum, Amasya ve Tokat illerinin Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürleri ile çok sayıda davetli katıldı.

Bakanlığın tanıtım filminin ardından Amasya Koordinatör İl Müdürü Süleyman Koca, sanayi sicil belgelerinin güncellenmesi, illerde bulunan işletmelerdeki mevcut kayıtlı sanayici sayısı, tespiti yapılmış sanayici sayısı, sisteme girmiş sanayici sayısı, sanayi siciline kayıt olması gereken sanayici sayısı ve tahmini toplam sanayici sayısı hakkında sunum yaptı.

Personel Daire Başkanı Sultan Gökgöz’ün ‘Tekno-Girişim Desteği, Farkındalığın artırılması için ne yapılmalı?’ konulu sunumu ile devam eden program KTÜ Rektör Danışmanı Prof. Dr. Ersan Bocutoğlu’nun ‘Üniversite-Sanayi-Ara Ürün’ konulu sunumu ile son buldu.

Yapılan sunumların ardından bir değerlendirme açıklaması yapan Vali Öz, artık devlet kurumlarındaki yöneticiler eski klasik devlet yöneticisi anlayışında olmayacağını belirterek,“Bu toplantı Devlet-Üniversite-Kobi temsilcilerinin bir araya getiren toplantı olması bakımından önemli. Burada bir zihniyet değişiminin olduğunu görüyoruz. Devlette son yıllarda önemli değişimler oldu. Bunlardan en önemlisi kamu yönetimi anlayışındaki değişimin çeşitli boyutlarıyla ortaya konulması. Bakanlığımız hem sanayi stratejisinin genel anlamda hazırlığını hem de sektörel ve bölgesel anlamda bunun nasıl geliştirileceğine yönelik önemli çalışmalar yapıyor.

Bununla ilgili de mekanizmaları güçlendirmek için çalışmalarını sürdürüyor. Kalkınma ve bölgesel gelişme konusunda devletin merkezi yönetim ve taşra teşkilatları dışında sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerle beraber farklı aktörlerimiz var. Geleneksel devlet yapımızın içerisinde oluşan aktörlerimiz var. Yeni gelişen süreçle karma ya da uluslar arası kurumlarla beraber işbirliği içerisinde yürüyen çalışmalarımız ve yapılar var. Dolayısıyla bu toplantılarda bu kurumsal yapılarımızın tecrübelerini paylaşıp önümüzdeki sürece bakma imkanımız oluyor.

Bu toplantıda ayrıca gerek Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın ve gerekse diğer birimlerimizin vermiş olduğu desteklere değinildi. Artık devlet kurumlarındaki yöneticiler eski klasik devlet yöneticisi anlayışında olmayacak. Üniversitelerimiz eski klasik üniversiteler olmayacak. KOBİ’lerimiz dışa kapalı, ‘bugün ki üretimim bana yeter’ anlayışında olmayacak. Eğer biz bu şekilde gidersek bu kurumlar ve yapılar gerilemeye ve yok olmaya mahkum olur.

Herkes kendini değiştirecek ve değişim içersinde diğer aktörler bu gelişimin lokomotifi olma konusunda üzerine düşen gayreti gösterdiği zaman geride kalanın elinden tuttuğu zaman bu süreci ileriye doğru götürebiliriz. Üniversiteler bulundukları bölgelerde sanayinin, sanayi de üniversitenin, devlet de bunlarla beraber bu oluşumların farkında olacak. Amaçları, hedefleri ortak paylaşarak geleceğin güçlü Türkiye’sini hep beraber oluşturacağız” dedi.

TTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hacısalihoğlu da, şehirde sanayinin karma bir yapı üzerinde kurulduğunu belirterek,”Ticaretle sanayi şehrimizde aynı paralelde gelişmektedir. Fakat istenilen düzeyde olmadığını hepimiz biliyoruz. Sanayinin gelişmesinde birçok proje hazırlandı. Arsin OSB, Beşikdüzü OSB tamamlandı. Şinik OSB’nin altyapısı tamamlandı. Vakfıkebir’deki OSB ile ilgili de çalışmalar sürüyor. Yatırım adası konusunda da önemli çalışmalar var. Sanayi ilimizde karma bir yapı üzerinde kuruldu. Sanayi bölgedeki ihtiyacı karşılayacak şekilde gelişiyor. 900’e yakın sanayi firmamız var ve bu alanda 19 bin civarında istihdam görünüyor. 105 bin aktif çalışan var, yüzde 19’u sanayi sektöründe çalışıyor. Üniversitemizin sanayiye katkısı çok ama hedefimiz geleceğe dönük inovasyon ve biyoteknoloji merkezinin kurulmasıdır” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler