Trabzon'da tek soru 14 hayat kurtardı!

Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp fakültesi Göğüs cerrahi servisi doktorlarının, ilde eğitim gören 55 bin ilköğretim okulu öğrencisine gönderdiği göğüs kısmında bir şikayeti olup olmadığını sorusuna yanıt veren 98 öğrenciden, 14'ü ameliyat edilerek sağlık

Trabzon'da tek soru 14 hayat kurtardı!

Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp fakültesi Göğüs cerrahi servisi doktorlarının, ilde eğitim gören 55 bin ilköğretim okulu öğrencisine gönderdiği göğüs kısmında bir şikayeti olup olmadığını sorusuna yanıt veren 98 öğrenciden, 14'ü ameliyat edilerek sağlıklarına kavuşturuldu.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Farabi hastanesi Göğüs cerrahisi bölümü doktorları, Mayıs ayı başında , il de ki çeşitli okullarda eğitim gören 55 bin ilköğretim okulu öğrencisine mektup yazarak, göğüs kısmından şikayetleri olup olmadığı sordu.

Milli eğitim müdürlüğü aracılığıyla öğrencilere ulaştırılan mektuplar sayesinde göğsünden sorun yaşayan öğrencilerin 15-17 Mayıs tarihleri arasında kendilerine başvurmaları istendi. Yapılan bu çalışma sonucunda 98 öğrenci de hastalık tespit edildi.


ÖĞRENCİLERE MEKTUP

Göğüs Cerrahisi Bölümü Başkanı Doç. Dr Celal Tekinbaş, "Özellikle "göğüs duvarı deformitesi" olarak bilinen göğüsteki kemik yapılarının bozukluğu ilerde ölümlere kadar gidebilen sorunlar yaratıyor. Bu nedenle çocuklarımız da bu tür bozukluklar var mı yok mu tespit etmek istedik. Onlara bu hastalığın önemini ve sonuçlarını anlatan mektup yazdık. Sorunu olan verdiğimiz tarihte bize gelsin dedik. ilk etapta 98 öğrencimizde göğüs duvarı deformitesi tespit ettik bunlardan 14'ünü de önceki gün 3 ameliyathanede yapılan operasyonla sağlıklarına kavuşturduk" dedi.

234.jpg

KIZLARI GETİRMİYORLAR

Ameliyat edilen 14 öğrenciden yanlızca ikisinin kız olduğuna dikkat çeken Doç. Tekinbaş, "Bu hastalık erkeklerde biraz daha fazla görünüyor. Ama kızlarda da oldukca yüksek. Aileler nedense kız çocuklarını nedense pek doktora getirmek istemiyor. Ama bu işin şakası yok. Şu anda çalışmalarımız devam ediyor. Tespit ettiğimiz diğer öğrencileride önümüzdeki günlerde ameliyat ederek sağlıklarına kavuşturacağız" dedi.

OĞLUMUN HAYATI KURTULDU

Yapılan muyenede, Mehmet Akif İlköğretim Okulu 8. Sınıfına giden oğlu Emre'nin göğüs kafesinin kalbe baskı yaptığının tespit edildiğini belirten baba Mustafa Çubukçu, "İlerde büyük bir sorun yaşayacaktık. Bir mektupla belkide oğlumun hayatını kurtardılar" dedi. Öğrencilerin ameliyatını , Irak'tan gelen uzman bir doktorun yanı sıra, Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinden gelen 19 kadar doktorun gerçekleştirdiği bildirildi.

GÖĞÜS DUVARI DEFORMİTESİ NEDİR?

Göğüs kafesinin normal şekli yaşa ve bireylerin yapılarına göre değişiklik gösterebilir. Çocuklarda göğüs kafesinin enine kesiti silindiriktir. Büyüdükçe göğüs kafesi antero-posterior olarak genişlemeye, düzleşmeye başlar. Erişkinlerde göğüs kafesi transvers çapı daha geniştir. Göğüs duvarı deformitesi olan olgularda aktivite kısıtlanır, solunum sistemi hastalıkları sık görülür, kardiak problemler gelişebilir ve yaşam süresi kısalabilir.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler