Trabzon'da Tedbirsiz çalışma

Trabzon’da Valilik ve Hükümet Konağı karşısında tadilatı süren İstinaf Mahkemesi binasının dış cephesinde çalışan birçok işçinin güvenlik önlemleri almadan çalışmaları dikkat çekiyor.  Hükümet Konağı ve Valilik karşısında bulunan Trabzon eski Adliye binas

Trabzon'da Tedbirsiz çalışma
Trabzon’da Valilik ve Hükümet Konağı karşısında tadilatı süren İstinaf Mahkemesi binasının dış cephesinde çalışan birçok işçinin güvenlik önlemleri almadan çalışmaları dikkat çekiyor. 
 
Hükümet Konağı ve Valilik karşısında bulunan Trabzon eski Adliye binası yeniden düzenlenerek İstinaf Mahkemesi’ne dönüştürülmesi için geçtiğimiz yıl başlatılan tadilat çalışmaları sürüyor. 
 
Yöresel mimariye uygun olarak yapılması düşünülen 5 katlı binanın iç kısımlarında yürüyen yıkım ve tadilat çalışmalarının yanı sıra dış cephe düzenlemesine de gidildi. Binanın dış cephesine demir iskele kuran işçilerin, bu iskelede hiçbir güvenlik önlemi almadan çalışmalarını yürütmesi dikkat çekti. İşçiler demir iskele üzerinde aşağıya düşmemek için bir eliyle demire tutması diğer eliyle de duvarı delerek tadilat çalışmasını sürdürmesi görüntülere yansıdı.
 
İş güvenliğinin hiçe sayılarak tadilat çalışmalarının sürdüğü binada birçok işçinin başında baret takmadan çalıştığı gözlendi. 
 
CANIN GERİ DÖNÜŞÜ YOK
 
Konu hakkında açıklamada bulunan Trabzon İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Mustafa Yaylalı, “İnşaatlarda alınacak güvenlik önlemleri gerekli mevzuatta belirlenmiştir. Ama üzülerek söylemek gerekirse bu mevzuata uyulmamaktadır. Bu tarz iskelelerde güvenlikli olarak çalışmak için işçinin kendini sağlam bir yere bağlayarak çalışması lazım. Dışarıdan kendinden güvenlik bantları olan ve içerisinde kendi merdiven basamakları olan iskelenin kullanılması lazım.  İşçilerin burada emniyet kemeri de kullanarak çalışmalıdır. Piyasada güvenli cephe iskeleleri bulunmasına rağmen işçilere güvenlikli iskeleyi kullanmak zor geliyor, rahat hareket edemedikleri için. Bu mantığın silinmesi lazım. Bu çerçevede çok da vaktimiz yok. Bu işi ne kadar hızlı yaparsak o kadar vatandaşımızın can güvenliğini sağalama almış olacağımızı düşünüyorum. Herkesin canının bir geri dönüşü olmadığının bilinmesi ve unutulmaması gerekir. Yoksa canın geri dönüşü yok herkes bunun kıymetini bilmeli.  
 
DENETİMLER ARTMALI
 
Şantiyelerde çalışan işçilere verilen eğitimin sıklaştırılması gerektiğini vurgulayan Yaylalı şöyle konuştu: “Şantiye denetimlerinde ciddi eksikliklerin olduğu görülmektedir. Şantiyeler sıkı bir şekilde denetlenirse bu sorunun ortadan kalkacağını düşünüyoruz. Çalışan tarafından da ciddi bir eğitim sorunumuz var bunu her boyutuyla irdelemek lazım. Özellikle inşaatta çalışan işçi, kalfa herkesin çok sıkı eğitimden geçirilmelidir. Asıl olan onların canının güvenliğinin önemi onlara anlatılmalıdır. Bu konu da hızlı bir şekilde yasal düzenleme yapılması lazım. Mevcut yasalarda olan bu eğitimler daha sık hale getirilmelidir.”
Oda olarak iş güvenliği hususunda birçok eğitim verdiklerini de hatırlatan Yaylalı, gerekli şikâyetleri yapmak için vatandaşların duyarlı davranması gerektiğini de sözlerine ekledi.
 
BAKAN GÖRDÜ İNŞAAT MÜHÜRLENDİ
 
Bu arada Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, bir yakınını ziyaret için gittiği Bursa’nın İnegöl İlçesindeki hastanenin karşısında gördüğü 7 katlı binanın dış cephesinde, işçilerin güvenlik önlemi almadan çalıştıklarını görünce, Teftiş Grup Başkanı Yaşar Ata’yı arayarak gereğinin yapılması talimatını vermiş, ardından da inşaat alanına giden müfettişler yaptıkları incelemede güvenlik önlemi almadığını saptadığı inşaatı mühürlemişti.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler