Trabzon'da taş ocağı sıkıntısı

Trabzon’un Yomra İlçesi Özdil Belde Belediye Başkanı Mustafa Bayındır, Yomra il genel meclis üyeleri, mahalle muhtarları ve belediye meclis üyeleri son günlerde belde ile ilgili gündeme gelen taşocakları konusunda basın toplantısı düzenledi.Trabzon Gazete

Trabzon'da taş ocağı sıkıntısı

Trabzon’un Yomra İlçesi Özdil Belde Belediye Başkanı Mustafa Bayındır, Yomra il genel meclis üyeleri, mahalle muhtarları ve belediye meclis üyeleri son günlerde belde ile ilgili gündeme gelen taşocakları konusunda basın toplantısı düzenledi.
Trabzon Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Özdil Belde Belediye Başkanı Mustafa Bayındır, Özdil Vadisi boyunca toplam 8 taş ocağının bulunduğunu, bunlardan belde sınırları içerisinde bulunan bir taş ocağının ruhsat alarak çalışmaya başladığını, iki adedinin de ‘ÇED olumlu kararı’ alarak çalışmaya başlayacağını hatırlattı.

Vatandaşların elindeki dededen kalma asırlık tapularının da ‘orman vasfının korunması’ adına kadastro çalışmalarıyla ellerinden alınarak Hazine adına tescil edildiğini kaydeden Bayındır “Ancak vatandaşın elinde iken gözü gibi koruyup kolladığı orman alanları, vatandaşın rıza gözetilmeksizin el değiştirince ‘orman kiralaması’ adı altında özel firmalara taşocağı sahaları olarak tahsis edilmekte ve orman vasfı tümüyle tahrip edilip yok olmaktadır” dedi.
Taş ocağı sahası olarak kullanılan ve beldelerinin su ihtiyacının karşılandığı bölge ile ilgili olarak 24 Ekim 2011 tarihinde girişimlerde bulunduklarını belirten Mustafa Bayındır “Beldemiz içme suyu kaynaklarındaki hassasiyeti, halkımızın can ve mal güvenliğinin sağlanmasını, genel yaşamın olumsuz etkileyen mağduriyetlerine meydan verilmemesi ile ilgili; Özdil Belediye Başkanı, meclis üyeleri, mahalle muhtarları ve yaklaşık 190 vatandaş imzalı dilekçemizi de Trabzon Valiliği’ne vermiş bulunmaktayız. Şehrimizde ve beldemizde yapılacak faydalı yatırımlar için, kanun ve yönetmelikler çerçevesinde, hiç kimsenin yaşama hakkını gasp etmeyecek şekilde yatırım yapacak işadamlarımıza her zaman yardımcı olmaya çalışmaktayız. Fakat küresel ısınmanın her geçen gün yaklaştığı böyle bir zamanda, halkın paralarıyla yapılmış, alternatifi bulunmayan su kaynaklarımızı ve vatandaşlarımızın can güvenliğini hiçe sayarak açılmaya çalışılan taş ocaklarına halkın temsilcileri olarak kanun ve yönetmeliklere dayanarak müsaade etmeyeceğimizin bilinmesini isteriz” diye konuştu.

Öte yandan Başkan Mustafa Bayındır, Yomra-Özdil Vadisi’nde ilk taş ocağı ruhsatının 1994 yıllarında verildiğini, 1996 yılında aynı taş ocağında yaşanan heyelan sonucu yoldan geçmekte olan üç vatandaşın hayatını kaybetmesi sonucu, ocağın Valilik tarafından mühürlenerek kapatıldığını hatırlatarak, “Fakat daha sonra bu üç vatandaşımızın acısı unutulmadan, aynı ocak, yetkililer tarafından tekrar faaliyete başlatılmış ve 2005 yılında ocağın yeniden göçmesi sonucu; iki belde ve sekiz köyün kullandığı karayolu yaklaşık yirmi gün ulaşıma kapanmıştı” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler