Trabzon'da tarihi cami hayat bulacak!

Çaykara ilçesinin Taşören köyünde 2011'de çıkan yangında kullanılamaz hale gelen tarihi cami, aslına uygun yeniden inşa edilecek.Trabzon Vakıflar Bölge Müdürü Mazhar Yıldırımhan, yaptığı açıklamada, Taşören Camisi'nin, özgün mimariye sahip, kapı, tavan, m

Trabzon'da tarihi cami hayat bulacak!

Çaykara ilçesinin Taşören köyünde 2011'de çıkan yangında kullanılamaz hale gelen tarihi cami, aslına uygun yeniden inşa edilecek.

Trabzon Vakıflar Bölge Müdürü Mazhar Yıldırımhan, yaptığı açıklamada, Taşören Camisi'nin, özgün mimariye sahip, kapı, tavan, minber ve kürsüsünde çok değerli ahşap oymalar ve süslemeler bulunan bir cami olduğunu belirtti.

Caminin, 2011 yılında çıkan talihsiz bir yangın sonucu kurtarılamadığını ifade eden Yıldırımhan, "Mülkiyeti Vakıflara ait olmadığından sahip çıkamıyorduk. Vakıflar Genel Müdürlüğü arşivinden caminin vakıfla ilgili olduğuna dair şahsiyet kaydını bulduk ve Vakıflar Genel Müdürlüğü adına tapuladık. Muhtarlık ve derneklerden bu tarihi kültür varlığımızın bütün resimlerini temin ettik. Fotoğraflardan aslına uygun olarak projelerini çizdirdik ve Anıtlar Kurulu'ndan onay aldık" dedi.

Caminin yapım işi ihalesini 22 Temmuz'da gerçekleştireceklerini kaydeden Yıldırımhan, "İnşallah camimizi aslına uygun yeniden inşa edeceğiz. Bu önemli kültür varlığımızı yaşatacağız. Bütün vakıf eserlerine sahip çıktığımız gibi bu eserimizi de sahipsiz bırakmadık. Bu camilerimizi inşa eden hayır sahiplerinin kemiklerini sızlatmayacağız" diye konuştu.

Yıldırımhan, çalışmanın 1,5 yılda tamamlanmasını beklediklerini de sözlerine ekledi.

Çaykara'nın Taşören köyünde, 1841 yılında yapılan ve Kültür Bakanlığı Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulunun tescilli tarihi eserleri arasında yer aldığı belirtilen tarihi camide 4 Ocak 2011'de çıkan yangın, yakınındaki camiye ait lojmanın yanı sıra bir Kuran kursu ile köy odasına da sıçramıştı. Yangında, tarihi cami, Kuran kursu ve köy odasının büyük bölümü yanmış, cami lojmanında ise hasar meydana gelmişti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel