Trabzon'da taksi sorunu!

Haber61.Net - Haber Servisi - Trabzon 30 Mart yerel seçimlerinin ardından resmen büyükşehir oldu. Bu durum beraberinde bir çok sorunu da getirdi. Fakat Trabzon'u ilerleyen dönemde bekleyen en büyük tehlikelerden birinin rengi "BUĞDAY SARISI" Haber61.Net'i

Trabzon'da taksi sorunu!

Haber61.Net - Haber Servisi - Trabzon 30 Mart yerel seçimlerinin ardından resmen büyükşehir oldu. Bu durum beraberinde bir çok sorunu da getirdi. Fakat Trabzon'u ilerleyen dönemde bekleyen en büyük tehlikelerden birinin rengi "BUĞDAY SARISI" Haber61.Net'in 4 günlük bir çalışma ile birlikte Trabzon'u ileride bekleyen bu sorunun nasıl olabileceği ve sektörün şuan ki sorunlarını yerinde gözlemledi.

MERKEZ'DE 98 TAKSİ VAR

Trabzon'da merkez ilçesi Ortahisar faaliyet gösteren Taksi durağı sayısı 15 olarak görülüyor. bu duraklarda da resmi olarak çalışan Taksi sayısı ise 98, bu sayıya diğer ilçelerde bulunan taksi durakları ve taksi faaliyeti gösteren sürücü ve araçlar dahil değil. Ortahisar'da faaliyet gösteren taksi duraklarının en büyük sorunu ise büyük iller kadar olmazsa Trabzon'da korsan olarak faaliyet gösteren taksiler.

Trabzon'da "T" plakalı bir taksi almak isteyen ve "BUĞDAY SARISI" kervanına katılmak isteyen kişilerin Taksi plakasına 270 bin TL'ye yakın bir para vermek zorundalar. Var olan duraklardan plaka almanın bedeli çok pahalı gibi dursa Trabzon'da bu parayı taksiden tekrar geri kazanmak için 5 yıl geceli gündüzlü taksi ile çalışmanız gerekli. Resmi bir taksici bu yatırımlar ile taksimetre acarak metre metre lira lira toparladığı bu paranın yanında korsanların sadece özel araçları ile haksız kazanç elde etmiş oluyor.

KORSANA ÇARE BULUNMALI

Son dönemlerde Genelde Orahisar İlçesi dışındaki ilçelerde korsan taksicilikte artış olduğu gözlemleniyor. Vatandaş özel aracı ile önce köyden ilçeye taşımaya başladığı komşusunu sonrasında ilçede kente taşımaya başlıyor sonrasında ise ticari bir kara dönen bu çalışma Trabzon'da korsan sorunu haline geliyor. Peki; bu soruna Taksiciler nasıl bakıyor.

Park Taksi Durağı Başkanı Mustafa Yıldırım, " Trabzon'da gitgide korsan taksicilik artıyor bir bakıyorsunuz hiç alakasız bir araç önünüzden birini alarak taksicilik yapıyor. Öyle ki bu sorun diğer büyükşehirlerde nasıl sorun olmuşsa Trabzon'da sorun olmaya başladı. Bu konuyla alakalı resmi kurumlara bir çok yazı yazdık ve hiç birinden olumlu cevap alamadık buna bir çare bulunması gerekli. Bir diğer sorunumuz ise Taksi duraklarının bir birine saygı göstermemesi. Merkez taksi durağı biziz geliyor durağımız önünde bekliyorlar."dedi.

DEVLETTE MÜCADELEYİ BIRAKTI

Devlet Korsan taksilere nasıl bakıyor diye araştırdığımızda ise başka bir acıyla daha karşılaşıyoruz. Devlet ilk etapta korsan taksicileri yakalıyor yasal işlem yapıyordu. Fakat bu durum şuan değişti. Belediyeler bir çok büyükşehirde filo olarak atlandırılan bir yapıya olur verdi bu durum Taksiciler vuruyor. 50 aracı olan şirket rahatlıkla taksicilik yapa bilecek. Bu da devlettin resmi korsan taksileri.

Yapılan kanuni düzenlemelerle artık hem korsan çalışan ticari araç sahiplerine hem de bu araçlara binenlere para cezası getirildi.  2918 sayılı kanunun ek 2. maddesine eklenen fıkraların ağır cezalar getirdiği görülüyor. Korsan taşımacılık yaparken ilk defa yakalanan sürücü, araç sahibi, işyeri ve işyerindeki taşerona bin 950 lira, bir yıl içinde ikinci defa yakalanırlarsa 3 bin 250 lira idari para cezası kesiliyor. Bunun yanında her defasında araç iki ay trafikten men edilerek trafikten alınıyor. Korsan aracın içindeki yolculara da 215 lira ceza kesiliyor. 

Trabzon'da korsan taksicilerin bir yöntemi daha var. Bunu da muhabirimiz araştırırken tespit etti. "Rent a car" tabelası altına çoğu ilçelerde taksicilik faaliyeti gösteren işyeri var. Araçları dükkanların önüne park eden şirket sahipleri sonrası ya araçlarını kiraya veriyor yada araçları ile yolcu taşıyor bu durumu ise resmi ekiplerin ayırt etmesi ise zor gibi görünüyor.

TRABZONLULAR BU DURUM İÇİN NE DİYOR

Yunus Emre Aktürk ( İş güvenliği Uzmanı) " Trabzon'da bir yerden bir yere gitmek için genelde dolmuş kullanılıyor pek taksi yaygın değil ama yavaş yavaş taksilerde yaygın olmaya başladı. Taksi metre açmayan taksiler çok oluyor ve bindiğinizde gideceğiniz yere genelde pazarlık atıyorsunuz."ifadelerini kullandı.

Ufuk Cumhur ( Denizci) " Bir keresinde taksiye bindim ve sürücü ile neredeyse kavga edecektik taksi metre aç dedim açmadı sonrasında öğrendim korsan taksiymiş. Buradan yetkililere sesleniyorum buna bir çare bulun."dedi.

Serpil Sevimli ( Doktor) " İstanbul'da Trabzon'a gezme maksatlı geldim ve Uzungöl'e gitmek için taksi tutmak istedim bana taksici 250 TL'ye giderim söyledi şaşırdım ben araba kiralasam ve akaryakıt koysam o kadar tutmaz. Beni lüks bir otelden çıkarken gördü ondan her halde."şeklinde konuştu.

Funda Atay (Öğrenci) " Okul kapantı şuan yaşadığım kentte dönüyorum. KTÜ'de okuyorum fakat bir tülü olarak Trabzon'da taksiye binmedim. Nedeni ise belli ilk kayıtta geldiğimde Akçaabat'a gitmek için ailem bir taksi durdu ve şoförün taksi metre açmadığını gördüm bu durum karşısında babam kendisini uyardı oda burası Trabzon burada böyle dedi ve bizden çok para aldı ve bende korktum binmiyorum."dedi.

İŞTE TRABZON'DA RESMİ TAKSİ DURAKLARI

28 kişi ile görüştük ve önemli olan 4 tanesini siz değerli okurlar ile paylaştık. Peki Trabzon merkezde korsan olmayan taksi duraklarının isimleri neler;

A. Forum Taksi Durağı

Beşirli Taksi Durağı

Birlik Taksi Durağı

Boztepe Taksi Durağı

Boztepe Hastane Taksi Durağı

Çamlık Taksi Durağı

Çömlekçi Taksi Durağı

Forum Taksi Durağı

Havaalanı Taksi Durağı

Numune Taksi Durağı

Otogar Taksi Durağı

Park Sümela Taksi Durağı

Sahil Taksi Durağı

Terminal Taksi Durağı

Trabzon Taksi Durağı 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler