Trabzon'da neden yok

Trabzon tarihi yapısı ve geçmişi ile Türkiye’nin en önde şehirlerinden biri olma özelliği bulundurmakta. Turizmde iyi tanıtılmaması yüzünden turizmden geri kalsa da şehir her geçen gün turistlerin tercih sıralamasında Trabzon’u seçmesi için atak yapmakta.

Trabzon'da neden yok

Trabzon tarihi yapısı ve geçmişi ile Türkiye’nin en önde şehirlerinden biri olma özelliği bulundurmakta. Turizmde iyi tanıtılmaması yüzünden turizmden geri kalsa da şehir her geçen gün turistlerin tercih sıralamasında Trabzon’u seçmesi için atak yapmakta.

Turistler tatil amaçlı çıktıkları dünya turlarında gelmiş oldukları kentlerde en fazla tercih ettikleri yerler ise şüphesiz müzeler. Müzeler şehrin geçmişinin bir mirası olarak görülür. Bu kapsamda Trabzon’da ise tarihine göre müze sayısı çok az durumda. 

Trabzon’da neden deniz müzesi yok? 

6 müzenin bulunduğu Trabzon’da en çok bulunması gereken Deniz müzesinin olmaması ise deniz şehri olan Trabzon’da çok büyük bir eksiklik. Deniz tarihi bakımından çok stratejik limanı da elinde bulunduran Trabzon’da neden denizcilik ile alakalı müze olmadığı ise akıllarda soru işareti bırakıyor.  

Trabzon’da bulunan müzeleri

Sümela Manastırı

Trabzon'un Maçka İlçesinin Altındere Köyü sınırları içinde, Altındere vadisine hakim Karadağ'ın eteklerinde sarp bir kayalık üzerine kurulmuş olan Sumela Manastırı, halk arasında "Meryem Ana" adı ile anılır. Vadiden yaklaşık 300 metre yükseklikte bulunan yapı, bu konumuyla manastırların şehir dışında, ormanlarda, mağara ve su kenarlarında kurulma geleneğini sürdürmüştür.

Ayasofya Müzesi

Günümüzde müze olarak kullanılmakta olan Trabzon Ayasofya Kilisesi, 1. Manuel Komnenos zamanında (1238-1263) inşa edilmiştir. Fatih Sultan Mehmet'in 1461 yılında Trabzon'u fethini takiben yapı, camiye çevrilmiş ve vakıf eser olmuştur. Ayasofya, yüzyıllar boyunca şehri ziyarete gelen seyyah ve araştırmacıların ilgisini çekmiştir. Trabzon üzerine anlattıkları ile ünlü Evliya Çelebi (1648), Pitton Tournefort (1701), Hamilton (1836), Texier (1864), Trabzonlu Şakir Şevket (1878) ve Lynch (1893) yapıya önem veren kişiler arasındadır.

Atatürk Köşkü

Köşk, 19. yüzyıl başlarında Trabzon'a hakim Soğuksu Sırtlarında Konstantin Kabayanidis tarafından yazlık olarak yaptırılmıştır. Avrupa ve Batı Rönesans mimarisinin etkilerini taşıyan binada büyük ve gösterişli Avrupa simgeleri kullanılmıştır. Bununla birlikte Köşkün dış cephesinde taş işçiliği kullanılmış olup, bahçesi çam ağaçlarıyla çevrilidir

Trabzon Müzesi

Trabzon Müzesi olarak düzenlenen konak, Zeytinlik Caddesinde 1900'lü (1898-1913) yılları başlarında Banker Kostaki Teophylaktos tarafından büyük programlı konut olarak yaptırılmıştır. Konağın mimarlarının ismi tespit edilememiştir. Ancak mimarlarının İtalyan olduğu belirlenen yapıda kullanılan bir çok malzemenin İtalya'dan getirildiği bilinmektedir. Kostaki Teophylaktos 1917 yılında iflas edince, bu yapıyla birlikte bütün mal varlığına haciz konulmuş ve konak Nemlioğlu ailesi tarafından satın alınmıştır.

Cevdet Sunay Müzesi

Çaykara İlçesine 21 km. uzaklıkta bulunan, Çaykara-Sultan Murat Yaylası yolu üzerindeki Ataköy beldesindedir.

1900 yılında Ataköy'de doğan, Genelkurmay Başkanlığı, Türkiye Cumhuriyeti'nin 5. Cumhurbaşkanlığı ve Kontenjan senatörlüğü yaptıktan sonra 1982 yılında ölen İlimizin yetiştirdiği devlet adamı Cevdet SUNAY' ın doğduğu ev, restore edilerek 2001 yılında Cevdet Sunay Evi-Müzesi olarak ziyarete açılmıştır.

Yapı iki katlı tipik bir köy evi olup dış duvarları kesme taştan, iç bölmeler ahşaptan yapılmıştır. Alt kat depo olarak kullanılmaktadır.

Trabzonspor Müzesi

Türk futbol tarihinde önemli bir yere sahip olmasının yanında Cumhuriyet Dönemi Trabzonspor tarihinin de belleği konumundadır.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel