Trabzon'da mobilya sektörü ne durumda?

Mobilyacı İşadamları Derneği (MOBİAD) Başkanı Alper Bektaş, Trabzon'da güçlü bir altyapısı bulunan mobilya sektörünün yeniden canlandırılması ve ihracatta yönlendirilmesi için “Mobilya Şehri Projesi’nin hayata geçirilmesinin olmazsa olmaz” olduğunu söyled

Trabzon'da mobilya sektörü ne durumda?

Mobilyacı İşadamları Derneği (MOBİAD) Başkanı Alper Bektaş, Trabzon'da güçlü bir altyapısı bulunan mobilya sektörünün yeniden canlandırılması ve ihracatta yönlendirilmesi için “Mobilya Şehri Projesi’nin hayata geçirilmesinin olmazsa olmaz” olduğunu söyledi.

Trabzon Mobilya Şehri, Özel Endüstri Meslek Lisesi ve Sunta Fabrikası projelerini Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) üyeleri ile paylaşan MOBİAD Başkanı Alper Bektaş, İzmir'de başarılı bir örneği bulunan mobilya şehri MOBEXSO'nun benzerinin Trabzon'da kurulması için faaliyetlere başladıklarını belirtti. Sektör üyeleri ile MOBEXSO'yu ziyaret ettiklerini aktaran Bektaş, “Trabzon'da da böyle bir mobilya şehri yapımı konusunda gayret gösteriyoruz, çalışma yürütüyoruz. Arazi ile ilgili araştırma yapıyoruz. Yaklaşık 100 dönüm bir arazi arıyoruz. Bulduğumuz bir kaç arazi var. Çevre ve Şehircilik Bakanımız Erdoğan Bayraktar ile de görüştük. TOKİ'den destek alınması konusunu araştırdık" dedi.

Trabzon'da kiraların yüksek oluşunun mobilya şehri projesinin çıkışını oluşturduğunu dikkat çeken Bektaş, " Bugün ikin metrekare bir mağaza aradığınızda örnek olarak Şana mevkiinde yaklaşık 25- 40 bin TL bir aylık kira söz konusudur. Yaklaşık bir milyon TL mağaza başına bir maliyet var. Böyle bir alanı satın almak isteseniz 4-5 milyon TL gibi bir rakam var. Sektördeki firmalar ile görüştüğümüzde mobilya şehri projesinin yapılmasında hem fikir olduğunu gördük. Ortak bir yapıda oluşması gerekiyor. Kamu, sivil toplum katkısı da gerekiyor. Samsun'dan bu tarafa böyle bir mobilya şehri yok. Gürcistan ve Rusya pazarına yakın olmamız bu şekilde bir mobilya şehri oluşmasına faydalı olacağı kanaatindeyiz" şeklinde konuştu.

“USTA, MONTAJ VE PAZARLAMA ELEMANI BULAMIYORUZ”

Meslek komitesinin en önemli sorunlarından bir tanesinin eleman konusu olduğunu kaydeden Bektaş, sektördeki bütün firmaların en temel sorununun istihdam edecek eleman bulamamak olduğunu dile getirdi. Bektaş, " Mobilya sektöründe usta, montaj, pazarlama elemanı bulamıyoruz. İstihdam konusunda Trabzon ve Doğu Karadeniz'e yönelik bir anket çalışması yapacağız. Bu anket ile mobilyacı sayısını, sektörde istihdam edilen eleman sayısı, firmaların ihtiyaçlarını tespit ederek çalışmalarımıza proje bazında yürütmeyi planlıyoruz" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de Özel Endüstri Meslek Lisesi uygulamasının mobilya sektörüne istihdam sağlamasında önemli bir işlevi olabileceği görüşünü paylaşan Bektaş, "Özel Endüstri Eğitim Meslek Liseleri Organize Sanayi Bölgeleri içerisinde yapılabiliyor. Şehir içinde yapımı için gerekli izinlerin alınması için girişimlerimiz var. Devletin öğrenci başına yaklaşık 5 bin TL desteği var. Bölüme göre bu artabiliyor. Önümüzdeki günlerde Enka'nın İzmit 'deki Özel Endüstri Meslek Lisesi okulunu inceleyeceğiz" dedi.

TRABZON’DA CİDDİ BİR DÖŞEMECİ SORUNU VAR

Neden bu projeye ihtiyaç duyulduğu konusunda da açıklamalarda bulunan Bektaş," İnegöl'den getirtmek istediğim bir döşemeci ustası yaklaşık 5 bin TL maaş istiyor. Gençler iyi bir ustadan eğitim alırsa gelişir. Hünerleri ve becerileri artar. Trabzon Endüstri Meslek Lisesi'ni ziyaret ettik. Döşeme ve koltuk bölümü bulunmuyor. Döşeme olmadan mobilyacılık gelişemez. Trabzon'da çok ciddi bir döşemeci sorunu var. İnegöl'ün sektördeki çıkışı koltuk ile olmuş. Bu hali ile giderse mobilya sektörünün Trabzon'da başarılı olacağını düşünmüyorum. Muhakkak gençlerimizi iyi yetiştirmemiz gerekiyor" diye konuştu.

Bölgeye bir sunta fabrikası kurmak için çalışma başlattıklarını kaydeden Bektaş, en yakın fabrikanın Terme'de bulunduğunu hatırlatarak "Pazar ve satış sıkıntımız yok. Günlük on kamyon üretebilecek bir sunta fabrikasının pazarı hazırdır. Bununla ilgili kalkınma ajansımızı ziyaret ettik. Fizibilite yapılmasına ihtiyaç var. Sayın Başkanımız Hacısalihoğlu'da sunta fabrikasının ne kadar fizibil olup olmayacağını oda tarafından fizibiletisini çıkartılmasında destek verecektir. Karlı mı değil mi bir araştırma yapmak istiyoruz" bilgisini verdi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler