Trabzon'da MOBESE silahtan caydırıyor

Trabzon Emniyet Müdürlüğü Bilgi İşlem Şube Müdürü Aydın Öztürk, Trabzon’daki MOBESE sistemi ve önemi hakkında ayrıntılı bilgi verdi.Trafikten daha fazla asayiş birimine yönelik MOBESE uygulaması olduğunu kaydeden Öztürk, MOBESE üzerinden çok sayıda ruhsat

Trabzon'da MOBESE silahtan caydırıyor

Trabzon Emniyet Müdürlüğü Bilgi İşlem Şube Müdürü Aydın Öztürk, Trabzon’daki MOBESE sistemi ve önemi hakkında ayrıntılı bilgi verdi.

Trafikten daha fazla asayiş birimine yönelik MOBESE uygulaması olduğunu kaydeden Öztürk, MOBESE üzerinden çok sayıda ruhsatlı ve ruhsatsız silah tespitinin yapıldığını ve MOBESE’nin silah taşıyanlar üzerinde caydırıcılık oluşturduğunu söyledi. Öztürk, “MOBESE potansiyel faillerine ciddi bir tutuklanma riski hissettirir ve caydırır” dedi.

 

ŞEHRİN GİRİŞ ÇIKIŞLARI 15 KAMERA İLE GÖZLENİYOR

Öztürk, Trabzon’da MOBES ile ilk çalışmalara 2008 yılında başlandığını belirterek, Trabzon’a giriş ve çıkışların sağlandığı, geliş ve gidiş güzergahına kurulan 15 adet sabit kamera ile hız ihlal sisteminin aktif olarak çalıştığını söyledi.

EN FAZLA GÖRÜNTÜ ASAYİŞ BİRİMİNE VERİLİYOR

Şehir İzleme Sistemine ilişkin bilgi veren Öztürk, “Çalışmaların başladığı 2008 yılında 604 görüntü elde edilirken, bugün yani 2013 yılında bu sayı 3916’ya yükselmiştir. Birim ve kurumlara gönderilen sayı da yine 2008 yılında 266 iken 2013 yılında 130%e yükselmiştir.  2008 yılında bu görüntülerden 212’si asayiş 54’ü de trafik birimine gönderiliyorken, 2103 yılında 2911 görüntü asayiş bölümüne, 1005’i de trafik bölümüne gönderilmiştir” diye konuştu.

KAMERALAR SİLAH TAŞIMAKTAN CAYDIRIYOR

MOBESE ile tespit edilen silah sayılarının ise 2008 yılında 5 ruhsatlı ve 15 ruhsatsız iken, 2013 yılının ilk 8 ayında 9 ruhsatlı, 8 de ruhsatsız silah tespitinin yapıldığını dile getiren Öztürk, “Burada dikkat edilmesi gereken husus şu, 2009-2010-2011 ve 2012’de daha yoğun silah tespiti varken 2013 yılında bu sayı düştü. Artık kameralardan insanların silahının tespit edildiğini öğrenmesine bağlı olarak insanlar daha dikkatli davranmasına bağlıyoruz” dedi. Öztürk, “MOBESE potansiyel failleri ciddi bir tutuklanma riski hissettirir ve caydırır. MOBESE sistemi sayesinde failler bulunabilecek, akabinde suç ya caydırılmış olacak yada başka bir yere kayacaktır. MOBESE kameraları ve uyarı levhaları halka suçun ciddiyetle takip edildiğini gösterir ve failleri caydırabilir” şeklinde konuştu.

 

''SİLAH KAÇAKÇILIĞINDA ÜÇÜNCÜYÜZ'' 2. SAYFADA

SİLAH KAÇAKÇILIĞINDA ÜÇÜNCÜYÜZ

Trabzon İl Genel Meclisi’nin dünkü oturumuna Trabzon Emniyet Müdürlüğü KOM Şube Müdürü Fatih Keçeli katılarak sunum gerçekleştirdi.

KAÇAK SİGARA GİRİŞLERİNİ ÖNLEMEYE ÇALIŞIYORUZ

Kaçakçılık Şube Müdürü Fatih Keçeli, Trabzon’un genel kaçakçılık sorunlarına ilişkin bilgi verdi. Keçeli, uyuşturucu madde konusunda sıkıntılı olduklarını belirterek, “Özellikle sokak satıcıları dediğimiz, gençlere yönelik faaliyetlere ağırlık vermekteyiz. Bunun haricinde kaçak emtia girişlerini kontrol etmeye çalışıyoruz. En çok kaçak sigara girişleri. Özellikle Sarp Sınır Kapısı’na yakın olmamız nedeniyle Sarp-Gürcistan tarafından ve Doğu Anadolu Bölgesi’nden özellikle Ağrı tarafından getirilen kaçak sigaraların Batı illerimize ve ilimize dağıtılmasını önlemeye çalışıyoruz” dedi.

TRABZON’DA SİGARA KAÇAKÇILIĞINDA DÜŞÜŞ VAR

Bu yıl Trabzon’da sigara kaçakçılığında düşüş olduğunu söyleyen Keçeli, “2012 yılını 32 bin kartonla yani 325 bin paketle kapatmışız. Bugün 2013 yılının bu ayında halen 220 bin paketteyiz. Ve bu sayının artmasını beklemiyoruz. Yakalanan bu sigaraların birçoğu da ilimizde dağıtılan sigaralar değil. İlimizden Batı’ya, Gürcistan’dan şahıs beraberinde getirdiği, ya da aracının gizli bölümünde getirdiği sigarayı bizim yaptığımız uygulamalar neticesinde yakalanan sigaralar” dedi.

Trabzon’da sigara kaçakçılığının çok yaygın olmadığını dile getiren Keçeli, “Şunu rahatlıkla ifade edebilirim; ilimiz kaçakçılıkla anılan bir şehir değil. Bu sene yakalanan esrar maddesi 76 kilo ile (76 bin 269 gram) ön planda. Bunlar planlı bir çalışmanın neticesiydi. 2011-2012 yıllarında eroin maddesine rastlanmazken bu yıl ilimizden transit geçtiği tespit edilen bir araçtan 28 kilo 400 gram eroin maddesi tespit edildi, bu da Trabzon iliyle alakası olmayan bir durum” ifadelerini kullandı.

EL YAPIMI SİLAH TİCARETİNDE TÜRKİYE ÜÇÜNCÜSÜYÜZ

Özellikle Rize taraflarında yaygın olarak el yapımı silah üretiminin yaygın olduğunu söyleyen Keçeli, “Karadeniz insanının silaha olan merakı, silaha olan talebi artırıyor. Baretta ve 14’lü başta olmak üzere bütün silahların birebir aynısını gördük. Organize Suçlar Büromuz da bu silah ticaretine yönelik ilimizde planlı çalışmalarını devam ettiriyor. Şu ana kadar Türkiye genelinde bu şekilde silah ticaretinde işlem yapan il olarak 3. sıradayız. 61 silah ele geçirilmiş, bunlar hepsinden ticaret yapılan silahlar. Daha çok silah ticareti yapan şahıslara yönelik faaliyetlerimiz devam ediyor” dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel