Trabzon'da Mevlana anıldı

Şeb-i Arüs gecesinde konuşan Başkan Gümrükçüoğlu, Dünyanın her yerinde sevgi ve saygıyla anılan Mevlana’nın ortaya koyduğu sevgi kavramının çok iyi anlaşılması gerektiğini ifade ederek, “Birbirimizi tanımadan doğruyu anlayamayız, sevemeyiz. Aramızda duvar

Trabzon'da Mevlana anıldı

Şeb-i Arüs gecesinde konuşan Başkan Gümrükçüoğlu, Dünyanın her yerinde sevgi ve saygıyla anılan Mevlana’nın ortaya koyduğu sevgi kavramının çok iyi anlaşılması gerektiğini ifade ederek, “Birbirimizi tanımadan doğruyu anlayamayız, sevemeyiz. Aramızda duvarlar örmek yerine gönüllerimizi karşımızdakine açmalıyız. Bunu layıkıyla yerine getirdiğimizde hem dünyamızı kazanacağız, hem de ahiretimizi” ifadelerini kullandı.

 

Trabzon Belediyesi tarafından  Mevlana’nın 737. ölüm yılı anısına düzenlenen    Şeb-i Arus gecesine vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

 

KTÜ Atatürk Kültür Merkezi’nde yapılan etkinliğe Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Başkan Yardımcıları Hüseyin Turan, Osman Gökhan Bali, KTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Aydın, İl Emniyet Müdürü Feridun Boz, AK Parti Merkez İlçe Başkanı Yılmaz Büyükaydın, Belediye Meclis Üyeleri Mustafa Beyazlı, Halil İbrahim Demirtaş, , daire amirleri ve çok sayıda davetli katıldı.

 

Türk Tasavvuf Musikisi, semazen gösterisi, neyzen gösterileri ve şiirlerin okunduğu etkinliğe  Araştırmacı –Yazar Sinan Yağmur konuşmacı olarak katıldı.

 

Şeb-i Arus gecesinde konuşan Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu Şeb-i Arus’un lügat manasının düğün gecesi olduğuna vurgu yaparak, “Mevlana Celaleddin-Rumi kendi ölümüne Rabbine duyduğu aşktan dolayı sevgiliye kavuşma yani düğün gecesi demiştir. Zira Mevlânâ öldüğü zaman sevdiğine, aşkına yani Allah'a kavuşacaktır. Onun için bu gün Mevlânâ için ölüm günü değil, düğün günü, gelin gecesidir. Bu gecenin Hazreti Mevlana’nın hakka yürüdüğü, ebedi sevgiliye kavuştuğu gece olduğunu düşünürsek 737 yıl sonra böyle manidar bir gecede Hazreti Mevlana’nın manevi huzurunda olmanın heyecanını yaşıyoruz” diye konuştu.

Sözlerine, “Dünyanın her yerinde sevgi ve saygıyla anılan Mevlana'yı örnek alarak dünyanın geçici bir konak olduğunu yüreğimizden hissetmeliyiz” şeklinde devam eden Başkan Gümrükçüoğlu, “O, aşkla bağlandığı yoldan kimseyi ötekileştirmemenin en güçlü çağrısını modern zamanlardan 800 yıl önce yaparak;

“Gel, gel, ne olursan ol yine gel,
İster kafir, ister mecusi, ister puta tapan ol yine gel,
Bizim dergahımız, ümitsizlik dergahı değildir,
Yüz kere tövbeni bozmuş olsan da yine gel.”.
diyerek herkesi hakikate çağırdı. Biz de bugün buradan Mevlana'nın ebedi aleme hicretinden sonra yine aynı çağrıyı yapmanın, aynı mesajı haykırmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bizim her fırsatta her zeminde dile getirmeye çalıştığımız bu mesaj Mevlana’nın eserlerinde vücut bulan bir mesajdır. Kaynağını barış dini olan İslamiyet'ten almaktadır. Herkes şunu bilmelidir ki, kimsenin yaradılıştan sahip olduğu haklara sahip olması bizim adalet anlayışımızı yaralamaz, memnun eder. Şiddet, öfke, kin, husumet tarih boyunca insanlığa keder ve gözyaşı getirdi. Birbirimizi dinlemek kelimelerimizden, kavramlarımızdan ayrıştırıcı üslubu uzak tutmak zorundayız. Buna bugün daha fazla muhtacız ve biz birlik, beraberlik, kardeşlik değirmenine su taşımak zorundayız.

 

Başkan Gümrükçüoğlu, İlerlemek için milletlerin geçmişlerini doğru yorumlamaları gerektiğini vurgulayarak, “Çoğu kez aydınlık bir gelecek kurmanın yolu, geçmişi iyi okumaktan geçiyor. Gelişmiş ülkeler ilerlemek için kendi geçmişlerine uzanıyorsa bizler de aynı şekilde kendi geçmişimize uzanıyoruz. insanlık tarihine mal olmuş Mevlana’yı anlamak için daha fazla çaba göstermek zorundayız. Birbirimizi tanımadan doğruyu anlayamayız, sevemeyiz. Aramızda duvarlar örmek yerine gönüllerimizi karşımızdakine açmalıyız. Bunu layıkıyla yerine getirdiğimizde hem dünyamızı kazanacağız, hem de ahiretimizi” diye konuştu.

Konuşmaların ardından yapılan Tasavvuf müziği, neyzen ve semazen gösterileri katılımcılardan büyük alkış aldı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler