Trabzon'da marka hukuku çalıştayı

Türk Patent Enstitüsü (TPE) Başkanı Prof. Dr. Habib Asan, ''Türkiye tarihinin en önemli dış politika projelerinden biri olan Avrupa Birliğine katılım süreci, ekonomiden sanayiye, tarımdan sosyal alanlara kadar hayatımızın bütün alanlarına etki eden bir ol

Trabzon'da marka hukuku çalıştayı

Türk Patent Enstitüsü (TPE) Başkanı Prof. Dr. Habib Asan, ''Türkiye tarihinin en önemli dış politika projelerinden biri olan Avrupa Birliğine katılım süreci, ekonomiden sanayiye, tarımdan sosyal alanlara kadar hayatımızın bütün alanlarına etki eden bir olgu olarak karşımıza çıkıyor'' dedi.


TPE ile Alman Uluslararası Hukuki İşbirliği Vakfı tarafından ortaklaşa yürütülen, ''Sınai Mülkiyet Haklarının Yürütme ve Uygulamasının Güçlendirilmesi için Türkiye'nin Desteklenmesi'' konulu Avrupa Birliği Eşleştirme Projesi kapsamında düzenlenen ''Marka Hukukunda İltibas'' konulu iki gün sürecek çalıştay, Zorlu Grand Otel'de başladı.
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Türk Patent Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Asan, 2010 yılı Mart ayında başlatılan Avrupa Birliği Eşleştirme Projesi kapsamındaki çalışmaların büyük bir hızla sürdüğünü, proje kapsamında şu ana kadar 15'in üzerinde etkinlik gerçekleştirildiğini söyledi.
Düzenlenen konferans, seminer ve çalıştaylarda çok önemli konuların ele alındığını vurgulayan Asan, ''Sınai mülkiyet davalarında karşılaşılan sorunlar, taklit ürünlerin tehlikeleri, bilgisayar tabanlı buluşların patentlenebilirliği, işçi buluşları ve marka hukukunda mutlak red nedenleri gibi sadece ülkemiz sınai mülkiyet sistemi açısından değil, dünyanın genelinde sınai mülkiyet sisteminin problemli alanları olarak görülen konular masaya yatırıldı, örnek uygulamalar üzerinden bu konulardaki tecrübeler paylaşıldı'' diye konuştu.
Türkiye'de son yıllarda sınai mülkiyet alanında çok önemli gelişmelerin yaşandığını dile getiren Asan, şöyle devam etti:
''Türkiye'de sınai mülkiyet haklarının tescilinden sorumlu kamu kuruluşu olarak, bu hakların etkin kullanımının Türk sanayi ve ekonomisine önemli katkılar sağlayacağına inanıyoruz. Bu çerçevede, başta KOBİ'ler ve üniversiteler olmak üzere sınai mülkiyet sisteminin aktörlerine yönelik stratejiler ve projeler geliştiriyoruz. Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları Koordinasyon Kurulu ve Türk Tasarım Konseyi bünyesinde yürüttüğümüz çalışmaların yanı sıra, KOBİ'leri hedef alan Hezarfen Projesi, sınai mülkiyet alanında üniversite ve sanayi işbirliğine katkı sağlayan Patent Günleri ve ilköğretim öğrencilerine yönelik olarak düzenlediğimiz proje ve etkinliklerle Türk Sınai Mülkiyet Sisteminin gelişimine katkı sağlıyoruz.''


Gerçekleştirilen bu çalışmaların sınai mülkiyet başvuru sayılarına olumlu şekilde yansıdığına dikkati çeken Asan, ''Sanayi ve Ticaret Bakanımız Nihat Ergün, 2010 yılı ilk 9 ayına ilişkin sınai mülkiyet verilerini kamuoyuyla paylaştı. Sayın bakanımızın da dikkat çektiği üzere, 2010 yılının ilk 9 ayında tüm sınai mülkiyet başvuruları, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 17 oranında artış göstermiştir'' dedi.


Hukuk ve sınai mülkiyet alanında Almanya'nın dünyanın en büyük ekollerinden birisi olduğunu, yapılan proje ortaklığının başarının elde edilmesinde büyük rol oynadığını kaydeden Asan, ''Türkiye tarihinin en önemli dış politika projelerinden biri olan Avrupa Birliğine katılım süreci, ekonomiden sanayiye, tarımdan sosyal alanlara kadar hayatımızın bütün alanlarına etki eden bir olgu olarak karşımıza çıkıyor. Süreç kendine özgü kurallarıyla işliyor ve bütün bu alanlarda büyük ve köklü dönüşümler meydana getiriyor'' ifadelerini kullandı.

-MARKA HUKUKUNUN EN ÇOK TARTIŞILAN KONUSU-

Prof. Dr. Asan, çalıştayın konusu olan iltibas ihtimalinin, marka hukukunun en çok tartışılan konularından birisi olduğunu vurgulayarak, iltibas ihtimalinin değerlendirilmesinde en çok dikkat edilmesi ve üzerinde hassasiyetle durulması gereken konunun, marka sahibinin hakları ile üçüncü kişilerin hakları arasında adil bir denge kurulması olduğunu belirtti.

Sınai mülkiyet haklarının marka hakları sahibine münhasır bir kullanım ve kontrol yetkisi verdiğini ifade eden Asan, markanın sahibine verdiği bu yetkinin sınırsız ve mutlak bir yetki olmadığını da sözlerine ekledi.

Açılış konuşmalarıyla devam eden ve iki gün sürecek çalıştaya, Türk Patent Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Habib Asan'ın yanı sıra Yargıtay 11. Hukuk Dairesi Başkanı Yurdaer Özdilek, Trabzon Belediye Başkan Yardımcısı Ergin Aydın, Trabzon Barosu Başkanı Mehmet Şentürk, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Suat Hacısalihoğlu, Frankfurt, Hamburg ve Münih Eyalet Hakimleri katıldı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel