Trabzon'da korkutan tablo!

CHP Trabzon Merkez İlçe yönetimi esnafları ziyaret ederek esnafın durumuyla ilgili rapor hazırladı.Ziyaret sırasında esnaflara Türk Bayrağı hediye eden CHP heyeti, “işlerin nasıl olduğunu ve en önemli sorunlarının ne olduğunu” sorduğu esnaftan aldığı ceva

Trabzon'da korkutan tablo!

CHP Trabzon Merkez İlçe yönetimi esnafları ziyaret ederek esnafın durumuyla ilgili rapor hazırladı.

Ziyaret sırasında esnaflara Türk Bayrağı hediye eden CHP heyeti, “işlerin nasıl olduğunu ve en önemli sorunlarının ne olduğunu” sorduğu esnaftan aldığı cevaplara göre hazırladığı raporu basınla paylaştı. 
 
Konu ile ilgili açıklama yapan CHP Merkez İlçe Başkanı Ahmet KAYA; “Açılım, saçılım saçmalıklarıyla ülkeyi belirsizliğe sürükleyen AKP, halkın gerçek gündemi olan geçim derdinden, yoksulluk ve işsizlik derdinden haberdar mı?” diye sordu ve, “Esnaf batarsa ülke batar” diye uyardı.
 
KAPALI DÜKKAN GÖRMEK ÇOK ÜZÜCÜ!
 
Esnaflar büyük sıkıntı içinde, Tablo çok vahim! Esnafların büyük çoğunluğu mutsuz ve umutsuz! Halkta par yok, Piyasalarda alışveriş yok, bir çok dükkan siftah dahi edemeden kapanıyor. Bir çok dükkan kapalı, kiralık, boş. Küçük esnaf yavaş yavaş yok oluyor, manzara çok üzücü!
 
Esnaf vergilerini ödeyemiyor, personelinin ücretlerini ve işyerinin kirasını ödeyemediği için geceleri uyuyamayan esnaflar var! 
 
Halkın büyük ümitlerle iktidar yaptığı AKP, esnafın sorunlarının çözümü bir yana, bu sorunları  daha da ağırlaştırmış ve esnafı rahatlatacak adımları atmamıştır. Çünkü gerçeklerin içinde değil dışında yaşıyorlar. Masa başından ahkam kesiyorlar.Çıkın
esnafın içine de duruma bir bakın, eserinizden utanın!
 
Esnafları dolaştık, işleriniz nasıl diye sorduk!
 
ÇOK İYİ                % 0 
İYİ                       % 18.5
KÖTÜ                    % 57.9
ÇOK KÖTÜ            % 23.6
 
Aldığımız cevaplar vahim tabloyu ortaya koyuyor. Esnafın %81.5’i işlerinin kötü olduğunu söylüyor.
 
En önemli sorununuz nedir diye sorduğumuz esnafların % 84’ü Vergi ve SSK primlerinin çok yüksek olduğundan dert yanarken, SSK primi 400 lira olur mu diye soruyor?  
                     
%11’i Emekli olup esnaflık yapanların maaşlarında yapılan kesintilerinden dert yanıyor.
 
Sorunlarla boğulan Esnaf devletten para istemiyor, borç ta istemiyor. Sadece Ödeyebileceği kadar vergi vermek istiyor. Üzerindeki ağır vergi ve SSK yüklerinin azaltılmasını istiyor. 
 
ESNAFI VERGİ MÜKELLEFİ OLDUĞUNA PİŞMAN ETTİNİZ!
 
Ey AKP Hükümetinin Yöneticileri, Esnafı vergi mükellefi olduğuna pişman ettiniz. Gelin alın işyerlerinin anahtarlarını da siz çalıştırın bu işyerlerini! Gelin vergileri, kiraları, maaş ödemelerini siz yapın da görelim. Bir gün bile  dayanamazsınız! Ama esnaf dayanıyor ve sizden borçta istemiyor. Sadece Vergi ve SSK primlerinin makul seviyelere indirilmesini istiyor! 
 
Yoksa birçok esnaf iş yerini kapatmak zorunda kalacak!
 
Hiç düşündünüz mü, bu işyerleri kapanırsa sizlerin ballı maaşları nereden ödenecek?
Esnafın bir kısmı batmıştır, bir kısmı da batmak üzeredir, haberiniz olsun!
 
Çarşı pazarda Yaprak kıpırdamıyor, esnaf adeta sinek avlıyor. Endişe çok büyük!İyi olacağına dair belirti de görünmüyor. Çünkü, alış veriş yapacak olan işçiye, memura, emekliye yapılan zamlar ortada. Birçok esnaf arkadaşımız kepenk kapatmaya hazırlanıyor. Zarar her geçen gün büyüyor.
 
MIZRAK ÇUVALA SIĞMIYOR!
 
Tüm bu sorunları çözmeniz gerekirken Suni gündemlerle gerçek sorunları kapatmaya çalışıyorsunuz ama artık Mızrak çuvala sığmıyor! Teşviklerden yararlanamayan Esnaf  Patlama noktasında. Kredi çekerek sorununu çözmeye çalışıyor. Ama borcunu geri ödeyemediği için giderek borçlanıyor.
 
İŞTE BİRKAÇ ESNAFIN GÖRÜŞÜ: 
 
Yıllardır esnafım. Bu kadar kötü günler görmedim. Kiralarımızı ödeyemez hale geldik. Patlamak üzereyiz. Hükümet bıraksın ÖCALAN’ı da bize çare bulsun istiyoruz. Vatandaşın cebinde para olmaması bizi de etkiliyor. Birçok arkadaşımız iflas etti, gitti. Böyle giderse biz de kepenk kapatacağız. 
 
Esnafın tek gündemi işsizlik. Yeni anayasaymış, başkanlık sistemiymiş bunlar bizim en son sorunumuz. İş yapamıyoruz. Vatandaş eskiden bakmaya gelirdi, artık o bile yok.                                      Dükkanlar teker teker kapanıyor, işler yüzde 70 azaldı. Kapanan, el değiştiren çok dükkan oldu. Halimiz perişan!
 
5 Nisan kararlarını, 2001 krizini gördük, böyle bir şey görmedik!
 
Eskiden burada bir dükkan kiralamak için bir daire bedeli kadar hava parası verilirdi.                             Şimdi aylardır boş duran dükkanların kimse yüzüne bakmıyor. 
 
Eskiden “kiralık” yazısı asılan dükkanlar bir saat bile boş kalmazken, şimdi ise aylarca kiralık yazılı asılı durmasına rağmen dükkanların kimse yüzüne bakmıyor. 
 
Eski işlerimizi mumla arıyoruz. İşlerimiz günden güne daha da kötüleşiyor. Günü kurtarmak derdindeyiz. Çok dükkan el değiştirdi, çok esnaf dükkanını kiraya verdi. 
 
Hükümet emekliye maaş vermiyor ki emekli alışveriş yapsın. 2 liralık ödemeyi kartla çeken var. Bir çok insan ihtiyaçlarını kredi kartlarıyla karşılıyor. Nakit para olmadığı için sonra da kart borçlarından mahkemelik oluyorlar. İşte Trabzon’da esnafının durumu bu!
 
ESNAFI RAHATLATICI TEDBİRLER ACİLEN ALINMALI!
 
Esnaf ve sanatkarlar, istihdam sağlayan, vergi üreten insanlardır. Bu insanlar devlete yük olmadan kendi maaşını kendi kazanan, yanında çalışanların maaşlarını ödeyen insanlardır. Bu insanlar batarsa, ülke batar.
 
Vergi veya sigorta prim borçları nedeniyle Maliye ve SSK’ nın haciz tehdidi ile işini kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya bulunan esnafı rahatlatıcı tedbirler acilen alınmak zorundadır. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler