Trabzon'da Kariyer ve Girişimcilik Semineri

 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Avrupa Birliği işbirliği ile gerçekleştirilen Kariyer Günleri ve Girişimcilik Semineri KTÜ Osman Turan Kültür Merkezi’nde start aldı. İki gün süreyle gerçekleştirilecek olan seminere Vali Kızılcık’ın yanı sıra Trab

Trabzon'da Kariyer ve Girişimcilik Semineri

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Avrupa Birliği işbirliği ile gerçekleştirilen Kariyer Günleri ve Girişimcilik Semineri KTÜ Osman Turan Kültür Merkezi’nde start aldı.
 
İki gün süreyle gerçekleştirilecek olan seminere Vali Kızılcık’ın yanı sıra Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Turan, TTSO Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu, KTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Necati Tüysüz, Çalışma ve İşkur Müdürü Mustafa Sezgin, İl Emniyet Müdürü Ertan Yavaş, Vakıflar Bölge Müdürü Mazhar Yıldırımhan ile çok sayıda öğrenci katıldı.
 
Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, “2023-2071 hedeflerimize yetişmiş gençlerimizle birlikte ulaşacağımız aşikardır. 21. Yüzyılda yaşıyoruz. Yani fırsatları arttırma çağı olarak nitelenen bu çağda 7 milyar insanın hayatına sirayet eden çok ciddi dalgalanmalar yaşandı. 2008 yılında yaşanan ekonomik kriz tüm alanlara sirayet etti. Ancak ülkemiz bu krizin teğet olarak geçtiği güvenli limanlardan birisi olarak kaldı. Batı ülkeleri başta işsizlik olmak üzere borçlarını ödeyememe gibi ciddi bir krizin içinde olduklarını görmekteyiz. Aldığımız doğru tedbirlerin ve ekonominin doğru yapılandırılması sayesinde 2008 yılında başlayan kriz ülkemizi teğet geçmiş ama batı ülkelerini ciddi sorunlara sokmuştur” dedi. 
Kızılcık, “Ülkemizi daha yukarılara taşıyabilmemiz ve daha mutlu olabilmemizi temin etmeyi amaçlayan bu seminerin amacında olduğu gibi istihdam imkanlarının arttırılması için çalışmalıyız. Kasanızda ne kadar paranız olursa olsun insanımızı onurlu bir şekilde çalıştıramazsanız, insanın evine giderken onuruyla ekmeğini evine getirmesini sağlamazsanız sosyal patlamalarla karşılaşırsınız.
 
Ülke olarak sürekli seçimlere gider hükümetleri kurmakta dahi zorlanırsınız. Sosyal barışı tesis edemezsiniz” diye konuştu.
 
  Özellikle son yıllarda Türkiye’nin her alanda yükselen bir grafik çizdiğine işaret eden Vali Kızılcık, “Yükselen piyasaların ve ülkelerin içersinde bizim ülkemizin olması bize gurur vermektedir. Batı ülkelerinde yaşayan insanların geleceğinin tehdit altında olduğu bir dönemde özellikle güvenli bir liman olan Türkiye Cumhuriyetinde yaşıyor olmanız, gençlerimizin omuzlarına sorumluluk yüklemektedir. Türkiye olarak yükselen ülke pozisyonunu devam ettirebilmek için bu sorumluluğu yüklenen gençlerin 21.yüzyılın ruhuna uygun bir şekilde hareket etmeleri ve ona göre kendilerini konumlandırmaları gerekmektedir” dedi. 
 
  Günümüz eğitiminde ezberci bir sistemin artık geçerliliğinin kalmadığını belirten Vali Kızılcık, bir düşünürün sözüne atıfta bulunarak “Ezberci sistem itaatkar toplum olur, birileri yukarıdan ne derse ona itaat eder, kendi fikri yoktur.
 
Böyle yetişen gençlikle bizim muasır medeniyetler seviyesine çıkma şansınız yoktur.  Oysa gençlik analitik düşünebilmeli, bilmediği bir sorunla karşılaştığında onunla nasıl mücadele edebileceğini bilebilmelidir. Gençlerin bilgiyi yukarıdan su döker gibi alması değil aynı zamanda bilgiyi de üretmesi gerekiyor. Türkiye Cumhuriyeti olarak Milli Eğitim Bakanlığımızın eğitim programı çerçevesinde düşünen, düşündüğünü ifade edebilen, üreten, bilgiyi tüketen değil, bilgi üreten bir gençlik yetişmesini arzu ediyoruz. Bu şekilde ancak 2023 hedeflerini yakalamamız söz konusu olabilir. 
 
  TÜRKİYE ADINDAN SÖZ ETTİREN BİR ÜLKE HALİNE GELDİ
 
Küresel rekabetçi bir ortamda ülkelerin kendilerini nasıl pazarladıklarına baktığınızda kimileri nüfusunun yüzde 50’sinin 30 yaşın altında olduğunu iddia eder, kimi de dünyanın ilk 15. büyük ekonomisi olduğunu söyler. Küresel ekonomide, toplumlar arası ilişkilerde Türkiye Cumhuriyetinin en önemli kaynağı yetişmiş genç nüfusumuzdur. Sizler sayesinde bizlerin 2023 ve 2071 hedeflerine ulaşmamız mümkün olacaktır. İşte sizlerin, ülkemizi küresel alanda rekabetçi yapabilecek bir yapıda ülke ekonomisine katkı sağlayabilmeniz için devletiyle, sivil toplumuyla, üniversitesiyle, iş dünyasıyla bir araya geliyoruz.
 
Bu güne kadar geçmiş dönemlerde bu birlikteliği sağlayamadığımız için, devletin içinde ayrı dünyalar oluşturduğumuz için bu başarıdan uzak kaldık ama son yıllarda geliştirilen bu uygulamalar sayesinde ülkemiz adından söz ettiren bir ülke konumuna geldi. Huzurun ve barışın tesis edilmesi için dünyanın yetişmiş genç nüfusa ihtiyacı var. Dünyada ağırlık merkezi değişmeye başladı. Güç merkezi hep doğudan batıya kaydı, tekrar bu güç dengesi doğuya kaydı. Batının güç dengesini koruyabilmesi için ekonomik deve ihtiyacı var. Bu dev ise Türkiye’dir. İhracatını 150 milyar dolardan 500 milyar dolara, kişi başına düşen milli geliri 11 bin dolardan 25 bin dolara çıkarmış bir ülke öngörüyoruz. Dünyanın 16. Büyük ekonomisiyiz ama 2023’e varmadan ilk 10 içersinde olmayı hedef olarak öngörüyoruz. Bunu sizlerle başaracağız” şeklinde konuştu.
 
  Türkiye’nin uluslar arası alanda saygınlığının giderek arttığını ifade eden Vali Kızılcık, “Hedeflerimizi gerçekleştirebilmemiz için bizlerin iş yapma yöntemimizi de değiştirmemiz gerekiyor. Bunu gerçekleştirebilmemiz için disiplinli ve çok çalışmamız gerekiyor. 21. Yüzyılda nasıl yetiştirebilmemiz konusunda bizden ne isteniyorsa bunları ortaya koymamız lazım. Teknoloji çağında yaşıyoruz.
 
Teknolojinin geliştirilmesi, ulaşımın kolaylaşmasıyla dünya global bir köy haline geldi. 76 milyonluk bir Türkiye’de sizin rakibiniz 76 milyon değil, 7 milyarlık dünyada 7 milyar insandır. 7 milyar insanla rekabet edebilecek bir donanımda yetişmeniz gerekiyor. Teknolojiyi üretmeniz ve bunu pazarlamanız gerekiyor. Öğrenmek yetmez, öğrendiğimizi üretime yani hayata geçirmemiz gerekiyor. Yoksa öğrendiklerimiz bir su misali akıp gider. Katma değeri yüksek ürünleri üretmemiz gerekiyor. Yeniliği ve değişimi ne kadar çok kovalarsak o kadar çabuk zenginliği yakalamış oluruz. Bu seminer marifetiyle girişimciliğin ne olduğunu görmüş olacağız” diye ifadede bulundu. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel