Trabzon'da karikatüre ABD'den ret

ABD Adalet Bakanlığı, "Konuşma özgürlüğü Anayasal koruma altında olduğu için talebinizi kabul edemiyoruz" yanıtını gönderdi.Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Kanuni Kampusu’nda geçen yılın sonlarına doğru Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yüz portresi üz

Trabzon'da karikatüre ABD'den ret

ABD Adalet Bakanlığı, "Konuşma özgürlüğü Anayasal koruma altında olduğu için talebinizi kabul edemiyoruz" yanıtını gönderdi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Kanuni Kampusu’nda geçen yılın sonlarına doğru Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yüz portresi üzerine domuz resmi yerleştirilmiş karikatürler bulundu. Kampusun çeşitli yerlerine atılmış halde bulunan karikatürlerin üzerinde yer alan ’gmail’ uzantılı elektronik posta adreslerinin sahibini bulmak için savcılık harekete geçti. Trabzon Cumhuriyet Savcısı Ömer Gündoğdu, hakaret içeren karikatürün kimler tarafından hazırlandığının tespiti için Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü’ne yazı gönderdi. Yazıda, el ilanları üzerindeki e-posta adreslerinin IP numaralarının belirlenmesi için ABD Adalet Bakanlığı’ndan yardım isteminde bulunulmasını istedi. Savcılığın gönderdiği yazıda, şöyle denildi:

"Açık bilgileri tespit edilemeyen faili meçhul şüpheli ya da şüphelilerce hazırlanan ve Karadeniz Teknik Üniversitesi Kanuni Kampusu içerisinde ele geçirilen, arka fonunda Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın yüz portresinin, hakaret içeren karikatürün resmedilip üzerinde posta adresi yazılı kağıt parçaları ile ilgili olarak Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma yapılmaktadır. Soruşturmanın sonuçlandırılabilmesi ve şüpheli ya da şüphelilerin tespiti için suçun konusu olan kağıt parçalarının üzerinde yazılı e-posta adresini kullananların IP numaralarının tespiti gerekmektedir. Soruşturmanın sağlıklı yürütülerek tamamlanabilmesi amacıyla ’Türkiye Cumhuriyeti ile Amerika Birleşik Devletleri arasında akdedilmiş olan ’Suçluların Geri Verilmesi ve Ceza İşlerinde Karşılıklı Adli Yardımlaşma Antlaşması’ hükümlerine uygun olarak istenilen hususların yerine getirilmesi durumunda hızlı bir yargılama sürecine girilecek ve adaletin yerine getirilmesine büyük katkıda bulunulacaktır."

AMERİKA YARDIM TALEBİNİ REDDETTİ

ABD Adalet Bakanlığı, Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdiği yazıda, konuyla ilgili yardım talebini geri çevirdi. Gönderilen yazıda, Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret içeren karikatürü çizmekten sorumlu kişi veya kişileri belirlemek için Google’dan IP ve giriş bilgilerin istendiği hatırlatılırken şöyle denildi:

"Bu yardım talebini yerine getiremeyeceğimizi bildirmekten üzüntü duymaktayız. Çünkü hakaret soruşturmasına temel alınan bu talep ABD Anayasası tarafından korunan ve asli haklar kabul edilen konuşma özgürlüğü ilkelerini töhmet altında bırakmaktadır. Anayasamızda konuşma özgürlüğünün korunmasına dair kısıtlamalar vardır. Örneğin konuşmanın yakın şiddeti kışkırtması gibi. Bu olayda söz konusu konuşmanın konuşma özgürlüğünün Anayasal korunması altında olduğu, bu korumaların Karşılıklı Adli Yardım Antlaşması’nın 22. maddesi altında asli hak oldukları ve bu talebin yerine getirilmesinin bu asli hakları ihlal edeceği sonucuna varmak durumundayız. Bu konuda size istediğiniz delili sağlayamama durumunda olmamıza rağmen, güçlü ikili ilişkilerimiz diğer taleplerin başarılı bir şekilde yerine getirilmesinde iyiye işarettir."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler