Trabzon'da kaçak çay uyarısı!

Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Çay Komisyonu Başkanı Kemal Kahraman, son dönemlerde katırlarla yapılan kaçak çay taşımacılığının yaygınlaştığını bildirdi.Kahraman, yaptığı yazılı açıklamada, yaklaşmakta olan çay sezonunda üreticilerin yaş çayını satmakta s

Trabzon'da kaçak çay uyarısı!

Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Çay Komisyonu Başkanı Kemal Kahraman, son dönemlerde katırlarla yapılan kaçak çay taşımacılığının yaygınlaştığını bildirdi.

Kahraman, yaptığı yazılı açıklamada, yaklaşmakta olan çay sezonunda üreticilerin yaş çayını satmakta sıkıntıya düşeceğini, kısa dönemde çözülmesi gereken en önemli meselesinin kaçak çay olduğunu belirtti.

Birçok ilde, özellikle de Güneydoğu'da kurulan paketleme tesislerinin genel olarak kaçak çay kullandığını ve Doğu Karadeniz'deki bazı firmaların da kaçak çayı harmanlayarak sattığını öne süren Kahraman, şöyle devam etti:

''Bu da Türk çay sektörünü tahrip etmektedir. Kaçak çay ülkemize birçok yolla girmekte, ancak son dönemlerde katırlarla yapılan kaçak çay taşımacılığı yaygınlaştı. Katırlara yüklenen çayın bir tır civarında, yaklaşık 30 ton olduğu tahmin ediliyor. İran'dan yurda katır sırtında çuvallarla sokulan kaçak çaylar, ülkemizde paketlenip üzerine gıda üretim sertifikası yazılarak, tüketici yanıltılıyor. Türk çayıymış gibi piyasaya sunuluyor. Bölge dışında ve bölgemizde üretim izni alan firmaların kullandığı çaylar tahlil edilerek çayların kökeni belirlenebiliyor. Yöntem geliştirilmiş ama halen uygulamalar yetersiz, kontrollerin artırılmasıyla kaçak çay kullanan firmalar belirlenebilir ve önlemler alınabilir.''

-''ÇAY KANUN TASARISI, ÇAYIN UZUN VADEDE KURTULUŞ ÜMİDİDİR''-

Kahraman, birçok ulusal market ve yaygın mahalle marketlerinin, rekabet ortamında avantaj sağlamak için ucuz çay talepleriyle kaçak çayı teşvik ettiğini savunarak, şunları kaydetti:

''Üretici firmalar da bu marketlere çay yapmak için kaçak çay getirtiyor. Türk çayı imal eden firmaların çayları yüksek maliyetler nedeniyle üretenlerin ellerinde kalıyor. Bu durumda birçok firma yeni sezona girmeyi düşünmüyor. Haksız kazanç sağlamayı amaçlayan ve halkın sağlığını hiçe sayan, bölge ekonomisine büyük zararı olan kaçak çayın engellenmesi artık kaçınılmazdır. Geçen yıl Ulusal Çay Konseyi'nce hazırlatılan Çay Kanun tasarısı, çayın uzun vadede kurtuluş ümididir.

Piyasayı kontrol eden, kaçak çayı ve haksız rekabeti önleyen, üretici, tüketici ve imalatçıları korumayı amaçlayan kanun taslağı, ÇAYKUR'un yapısını da güçlendirecek şekilde uygulanabilir olması için seçimden sonra tekrar ele alınmalıdır. Bölgemizden seçilecek yeni milletvekillerinden bu konuda duyarlı olmalarını isteyeceğiz.''

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler