Trabzon'da kaçak çay dengeleri bozuyor

Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, Türkiye’ye çeşitli yollardan sokulan kaçak çay miktarının fazla olmasının, arz-talep dengesini bozduğunu söyledi.Normal şartlarda siyah çay üretiminin iç tüketimi karşılayabilecek mikta

Trabzon'da kaçak çay dengeleri bozuyor

Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, Türkiye’ye çeşitli yollardan sokulan kaçak çay miktarının fazla olmasının, arz-talep dengesini bozduğunu söyledi.

Normal şartlarda siyah çay üretiminin iç tüketimi karşılayabilecek miktarda olduğunu belirten Köleoğlu, “Türkiye’de halkın büyük bölümü ‘En çok ne içiyorsun?’ sorusuna ‘çay’ cevabını vermesi bile, çayın sudan daha çok hatırladığının göstergesidir. Zaman ve mekan tanımaksızın çay içecek olarak uyku hariç günümüzün her saatinde bizimle birliktedir dersek abartmış olmayız. Dünya’da üretimde ilk 7, tüketimde ise ilk 5 ülke arasında yer alan Türkiye’de 76 bin hektarlık bir alanda 210 bini aşkın üretici çay tarımı yapmaktadır. Yıllık yaş çay yaprağının ortalama 1 milyon tonun üzerinde olduğu ülkemizde bundan üretilen 220-240 bin ton dolayındaki kuru siyah çay, normal şartlarda iç tüketimi karşılayabilecek bir miktardadır. Ancak, ülkemize çeşitli yollardan sokulan kaçak çay miktarının fazla olması, arz-talep dengesini bozmakta ve üreticiden sanayiciye, ticaretini yapandan tüketiciye kadar her kesimi zor durumda bırakmaktadır” dedi.

Trabzon Ticaret Borsası'nın işlem hacminde fındıktan sonra ikinciyi sırayı çayın aldığını kaydeden Köleoğlu, “Hiç şüphesiz ki, en zor durumda kalanlarda Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun’da çay tarımı yapanlar ile buna dayalı olarak sanayicilikle uğraşanlardır. Borsamızda fındıktan sonra işlem hacminde ikinci sırayı alan çayda sorunların tespiti ve çözüm yolları konusunda çalışmalar yapmaktayız. Bu çalışmalar üreticiden tüketiciye kadar tüm kesimleri kapsamaktadır. Düşüncemiz, üretimlerin artık tüketime göre planlandığı günümüzde, çayda da değişimleri yakalayıp, içeride ve dışarıda pazarın büyümesine katkı sağlamaktır” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler