Trabzon'da işsizliğe çare aranıyor!

Trabzon Dünya Ticaret Merkezi'nde İş-Kur İl Müdürlüğü tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen, işverenlerle iş arayanları bir araya getirerek, işsizliği azaltmayı amaçlayan 'Trabzon İstihdam, Kariyer ve Girişimcilik Fuarı' Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Tra

Trabzon'da işsizliğe çare aranıyor!

Trabzon Dünya Ticaret Merkezi'nde İş-Kur İl Müdürlüğü tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen, işverenlerle iş arayanları bir araya getirerek, işsizliği azaltmayı amaçlayan 'Trabzon İstihdam, Kariyer ve Girişimcilik Fuarı' Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, İŞ-KUR Genel Müdür Yardımcısı Lütfi İnciroğlu, Ticaret Odası Başkanı Suat Hacısalihoğlu, çeşitli kurum kuruluş meslek odası temsilcileri ile iş ve işverenlerin katılımıyla açıldı.

Üç gün boyunca devam edecek fuarda Trabzonlu iş adamı, sanayici ve esnaflarla iş arayanların buluşması sağlanarak, Trabzon'da işsizliğin azaltılması hedeflenmekte.

Konferans ve panellerle konusunda uzaman kişilerce istihdamı arttırıcı ve işsizliği azaltıcı söyleşilerin düzenleneceği fuarın açılışında konuşan Trabzon İş-Kur İl Müdürü Mustafa Sezgin, "Toplum ve bireylerin hedeflerine ulaşmaları için eğitilmeleri ve hedeflere yönlendirilmelidir.  İşsizlik sorununun en temel faktörlerinden bir tanesi de nitelikli iş gücünü bulabilmektir. İş gücü piyasasına bakıldığında işverenin aradığı nitelikte eleman bulamama, iş arayanlarında iş bulamama sorununu görmekteyiz.  İş-Kur uyguladığımız çeşitli projelerle bu sorunu ortadan kaldırarak işverenle iş arayanı bir araya getiriyoruz" dedi.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN!

Genç işsiz oranının yüksek olduğu bölgede yapılan etkililiğin istihdama katkı sağlayacağını söyleyen İş-Kur Genel Müdür Yardımcısı Lütfi İnciroğlu açılışta yaptığı konuşmada, küresel krizin en belirgin olduğu yerin iş gücü piyasasının olduğuna dikkat çekti. İnciroğlu, “Hızla daralan küresel talep başta sanayi sektöründe olmak üzere üretimin gerilmesine sebep olarak belirsizliklere ortaya çıkararak işsizliğe sebep olmaktadır. 2009 yılında ekonomik faaliyetlerde ortaya çıkan iyileşmeyle birlikte istihdamda beklen hızlı toparlanma %14 işsizlik oranını 2010 yılında %11.9’a 2012 yılında %9.8’e 2013 yılında ise %9.3’e indirmiştir. 

Trabzon’unda içinde bulunduğu Doğu Karadeniz bölgesinde 2012 yılı verilerine göre işsizlik oranları %6,3 tür. Türkiye ortalaması %9.3 olduğuna göre bölgedeki iş gücüne katım oranı da %55,5’tur. Yani Türkiye ortalamasına göre Karadeniz’de özellikle Trabzon’da iş gücüne katılım oranı daha yüksektir. 

İşsizlik oranını Türkiye ortalamasının altında olmasına rağmen maalesef bölgemizde genç işsiz oranı yüksektir. O vesile ile kariyer girişimcilik ve istihdam fuarının bölgemizde gerçekleştirilmesi geç işsizliği azaltma adına büyük önem arz etmektedir" diye konuştu.

Özel Sektör olarak işsizliğin azalması için ellerinden gelen katkıyı yapmaya hazır olduklarını belirten Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Suat Hacısalihoğlu ise “Şehir olarak amacımız şehrimizde istihdamın arttırılması için katkıda bulunabilmektir. Bizler de Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası olarak özel sektör olarak elimizden ne geliyorsa gayret göstererek işsizliğin azalmasına katkıda bulunmak için buradayız.  Yapılan bu etkinliklerle gençlerimizi nitelikli işlere yerleştirerek kalıcı istihdamı sağlamış olacağız” dedi.

Başkan Gümrükçüoğlu ise konuşmasında Türkiye’nin Avrupa Birliğine üye olma yolunda çalışmalarını sürdürdüğünü ifade ederek, AB’ye üye ülkelerin işsizlik oranlarına değindi.

Gümrükçüoğlu, “İspanya’da işsizlik yüzde 25’lere tırmandı. İtalya’da yüzde 19’larda. Yunanistan’da artık oranı tespit edilemiyor. Bunların hepsi Avrupa Birliği ülkeleri. Türkiye’mizde işsizlik yüzde 9.3 yani ikili rakamların altına inmiş durumda ve istikrarlı biçimde 2009’daki zirveden sonra aşağıya indirilmekte” ifadelerini kulandı.

Trabzon’da ve bölge de işsizlik oranının yüzde 6.3 civarında olduğunu kaydeden Başkan Gümrükçüoğlu, “İşsizliğin Türkiye’de nereden nereye geldiğine baktığımızda bu ülkeyi 10 yıldır özveriyle idare eden Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın popülist politikaların her seçim dönemi önüne gelse de uygulamaması ile bu sonuçlara gelinmiş durumda” ifadelerini kulandı.

Artık yerel yönetimlerin sadece belediyeyi yönetmediklerini ve şehri yönetmeye talip olduklarını da kaydeden Başkan Gümrükçüoğlu, “Bunun yasal alt zemini de sağlanmakta. Bu çerçevede 2009’dan beri görevi yürüttüğümüz süre zarfında bunu öncesinden görerek bu hizmete talip olduğumuzda vaatlerimizden birisi vardı.’61 projemizden’ biri, ‘Trabzon’da 5 binin üstünde istihdama öncülük etme katkıda bulunma’. Tabi ki Trabzon’un belediye alanı içindeki 300 bin nüfusuna hizmet eden Trabzon Belediyesi’ne 5 bin kişinin istihdamı düşünülemez Trabzon’umuzda 2009-2013 yılarında sadece daimi işlendirilen erkek sayısı 6 bin 913 ve daimi işlendirilen kadın sayısı 3 bin 54 olmak üzere toplamda 9 bin 967.Yani 10 bin. Vaadimizi iki misli olarak yerine getirdik” ifadelerini kulandı.

Trabzon Valisi Öz ise açılışta yaptığı konuşmada bölgedeki istidam sorunlarına değinerek  "Bugün dünyada en önemli değerlerden birsi ekonomi, ekonominin temeli üretim ve üretimin temelinde de işgücü vazgeçilmez durumdadır. Bu gün artık iş gücünün işsizliğin istihdamın bütün boyutları ile değerlendirildiği ve işgücünün kalitesinin geliştirilmesinin yetişmiş işgücüne sahip ülkelerin dünya ekonomisinde söz sahibi olduğu bir dönemi yaşıyoruz.  Her ne kadar bilgi çağına gelmiş olsak da iş gücü kalitesi bu seviyeye gelmedikçe bu teknolojide yeterince yararlanmamız ve üretim kapasitemizi geliştirmemiz mümkün değildir. İlimizde geleneksel olan tarım hayvancılık ve balıkçılık konusunda belli bir iş gücü kapasitesi ile istihdam ediyoruz. 

Ancak hem birim alandan verimi hem de iş verimini sağlamak için kaliteli ve işletme yapısını ele almakta ve birim alandan daha fazla verim alacak çalışmaları gerçekleştirmekte fayda var. Son yıllarda bütün dünya ve ülkemiz dede olduğu gibi ilimizde de hizmet sektörü ve finans sektörü giderek ağırlık kazanmakta ve bu alanda da iş gücü kalitemizin geliştirilmesi ve bu alana da iş gücü yetiştirmede açığımız olduğunu belirtmek istiyorum.  Bu anlamada gerek devlet tarafından gerekse özel sektör tarafında farklı projeler yürütülmektedir. Bu etkinliğin belirtilen sorunların giderilmesinde katkıda bulunacağına yürekten inanıyorum" ifadelerini kullandı.

Konuşmalarından ardından açılış kurdelesini kesen Vali Öz ve Başkan Gümrükçüoğlu Trabzon Belediyesi standını ziyaret ettiler. Başkan Gümrükçüoğlu burada Vali Öz’e Trabzon Belediyesi olarak istihdama yaptıkları katkılar hakkında bilgiler verdi.

Açılışın ardından işverenlerin açtığı stantları gezen katılımcılar iş başvuru formlarını doldurarak stant görevlilerine teslim ederken, fuarı gezen öğrenciler de gelecek iş kariyer planları yapmak için işverenlerden bilgiler aldılar. Fuarda Üç gün boyunca devam edecek fuar için Trabzon Belediyesi ücretsiz otobüs seferleri düzenliyor.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel