Trabzon'da İran Teşekkürü

Bir dizi ziyaret için Trabzon’a gelen İran Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Dışişleri Sözcüsü Rahim Mehmanperest, Trabzon Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret ederek burada bir basın toplantısı düzenledi.Mehmanperest, Trabzon’u görmekten çok mutlu olduğunu belirt

Trabzon'da İran Teşekkürü

Bir dizi ziyaret için Trabzon’a gelen İran Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Dışişleri Sözcüsü Rahim Mehmanperest, Trabzon Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret ederek burada bir basın toplantısı düzenledi.

Mehmanperest, Trabzon’u görmekten çok mutlu olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Tarihi bir zamanlama da çok hassas bir noktadayız. Uluslararası bölgesel değişimler yürümektedir. Milletler kendi geleceklerini düşünüyor. Umarız ki bölgedeki işbirliği daha sağlam daha emniyetli zemin hazırlarız. Güçlü ülkelerin işbirliğiyle bu sorunlar çözülmelidir. Medyanın gerçekleri yansıtması çok önemlidir.

Türk ve İran işbirliği iyi olmalıdır. Bölgedeki bazı ülkeler Türkiye ve İran dostluğundan memnun değil. Bölgedeki ülkeler kendi amaçlarına ulaşmak için ülkeler arasında çatışma sağlamaya çalışıyor. Bölgedeki bir takım ülkelerin işgal sorunları var. Suriye’nin sıkıntıları var. Gelecekte de bazı ülkeler sıkıntılar meydana gelebilir. Milletlerin hakkını korumak bize düşen bir görevdir”

TİCARETİ DESTEKLİYORUZ

İran’ın işlem hacminin 2015 yılında 30 milyar doları aşacağını ifade eden İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Mehmanperest, şunları söyledi: “İran’ın 2011 yılında ticaret hacmi 16 milyar dolardı, 2012 yılında 21 milyar dolara yükseldi. 2015 yılında 30 milyar doları aşacağız. Eyaletler arasındaki ticaret bilincini artırmak gerekiyor. Tükiye ve İran’daki turizm acenteleri kapasiteleri yükselterek turizmi iki ülke arasında genişletmeleri gerekiyor.
 
Bunun sonucunda ticaret ve ekonomide artışlarda gözlenecektir. Biz Türkiye ve İran ticaretini sonuna kadar destekliyoruz. İran’ın kuzey bölgesindeki ticareti artırırsak karşılıklı kazançlarda artacaktır. Bizim demiryolu Ortadoğu’ya doğru bitmek üzere, bu sayede Kazakistan'a da bağlanacağız. Bu demiryolu sayesinde 10 milyon ton transfer yapılabilecek.”

SURİYE’DEKİ ÇATIŞMALAR SONA ERMELİ

İran hükümeti olarak hep milletin yanında olduklarını kaydeden Mehmanperest, sözlerine şöyle devam etti: “Biz hep milletin yanındayız. Suriye’deki çatışmalar sona ermeli. Millet bir karar verip seçime gitmeli. Yapılan seçimin sonunda karar saygı sunulmalı. Yapılan seçimin sonunda eğer millet silahlı insanları destekliyorsa millet bunların arkasındadır.
 
Ama başka biri seçilirse millet silahı kendilerini çevirirler bu çok tehlikelidir. Biz altın maddeler sunduk onlara çatışmaların durması için, birinci madde çatışmalar dursun, ikinci madde milli konuşmalar, üçüncü madde seçimin uluslararası gözetim altında yapılması, dördüncü madde insansever yardımlar, beşinci maddi hasarların değerlendirilmesi, altıncı madde ise Medya’nın doğru düzgün haber yapmasıdır"
 
Suriye halkının geleceğine hiç kimsenin karışamayacağını anlatan Mehmanperest, şunları söyledi: "Bazı milletler, Suriyelileri birbirine düşürüp ortalığı karıştırmak isteyebilir. Türkiye’de aynı tehditle PKK’ya karşı, İran’da karşı. Çünkü teröristlik yapıyorlar. Eğer bu grubu başka ülkeler desteklerse çatışmalar ortaya çıkacaktır. Bu da demek oluyor ki Türkiye’nin emniyeti de bozulabilir”
 

SİLAHLAR HÜKÜMETİ ELE GEÇİREMEZ

Çatışmayı isteyen grupların sandığa her zaman karşı olduklarını belirten Mehmanperest, şöyle konuştu: “Bir silahları var diye hükümeti ele geçiremezler. Çatışmayı isteyen gruplar her zaman sandığa karşıdır. Bakan Ali Babacan İran ve PKK arasında bir bağ olduğunu söyledi bunlar çok yanlış.
 
Biz Türkiye hükümeti ile görüştük, bu kişisel görüştür dediler. İran ve Türkiye PKK sorununun çözülmesi için işbirliği yapıyor. Teröre karşıyız. Bu konularda birbirimizi desteklememiz gerekiyor. Biz bu ilişkiyi bozan şeylere izin vermeyeceğiz” 

AMBARGO İÇİN AMERİKA’YA TEŞEKKÜR EDİYORUZ

Amerika’nın, İran’a boş yere ambargo yaptığını vurgulayan Mehmanperest, sözlerini şöyle sürdürdü: “Amerika bize boş yere ambargo yaptı. Gerçek mazeretleri bizim nükleer çalışmalarımız. Zaten biz 7-8 senedir bu işi başlattık. 32 senedir Amerika bize ambargo uyguluyor.
 
Diyelim biz çalışmalarımızı durdurduk Amerika’yla anlaştık. Amerika sonra bize gelip insan haklarımızı sorguyacak. İnsan haklarına da ambargo uygulayacak. Bizim Amerika’nın ambargolarıyla işimiz olmaz. Biz dünyada ilk 10 ülkenin içindeyiz. Amerika’ya teşekkür ediyoruz bize ambargo uygulasaydı biz şuan bu kadar gelişemezdik”
 
Toplantının ardından İran Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Dışişleri Sözcüsü Rahim Mehmanperest’e, Trabzon Gazeteciler Cemiyeti bir plaket takdim etti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel