Trabzon'da intiharlarda artış

Gün geçmiyor ki Trabzon’un farklı bir noktasından intihar haberi gelmesin. Trabzon’da son 1 ay içerisinde intihar girişiminde bulunan 9 kişiden 4’ü yaşamına son verdi. İntiharların nedenleri arasında ekonomik sıkıntılar ve aile içi tartışmalar öne çıkıyor

Trabzon'da intiharlarda artış

Gün geçmiyor ki Trabzon’un farklı bir noktasından intihar haberi gelmesin.

 

Trabzon’da son 1 ay içerisinde intihar girişiminde bulunan 9 kişiden 4’ü yaşamına son verdi. İntiharların nedenleri arasında ekonomik sıkıntılar ve aile içi tartışmalar öne çıkıyor.

 

OTOMOBİLDE KAFASINA SIKTI

İlk intihar vakası Devlet Karayolu Caddesi’ndeki bir AVM’nin karşısında meydana geldi. Park halindeki 61 AT 176 plakalı otomobilin sol arka camının kırık olduğunu fark eden devriyedeki polisler Arif Çavga’nın (40) cansız bedeniyle karşılaştı. Bir süre önce iflas ettiği ve 2 yıl önce de eşinden boşandığı öğrenilen Çavga, otomobilin içinde kafasına sıktığı tek kurşunla intihar etmişti.

 

AV TÜFEĞİYLE KENDİNİ VURDU

Üstünden çok geçmeden bir intihar vakası da Ortahisar Mahallesi’nden geldi. Evinde eşiyle boşanma meselesi yüzünden tartışan ve av tüfeğiyle kendini vuran 3 çocuk babası Canan Koç canına kıymıştı.

 

ASİSTAN DOKTOR KENDİNİ ASTI

Trabzon bu intiharların ardından Gazipaşa Caddesi İdeal Sokak’taki Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde Üroloji Bölümü'nden Asistan doktor Resül Sözen’in evinde kendini asması haberiyle sarsıldı. Sözen’in neden intihar ettiğiyle ilgili kimse bir bilgi alamadı.

 

KUYUMCU GÖKSEL CANINA KIYDI

Trabzonlu kuyumculardan Abdulkadir Göksel de geçen günlerde evinin banyosunda silahla kafasına tek el ateş ederek yaşamını yitirdi. 61 yaşındaki Göksel’in 2009 yılında Trabzon Yavuz Selim Bulvarı Tanjant Yolu'nda trafik kazası geçirerek yaşamını yitiren oğlu Mustafa’nın ardından bunalım geçirdiği ve bu nedenle canına kıydığı öğrenildi.

 

“OĞLUM CEZAEVİNDE N’OLUR ÇIKARTIN”

Trabzon Kahramanmaraş Caddesi’nde de bir anne çıktığı binanın çatı katından kendini aşağı atmak istedi. Anne Asiye Bulut, oğlunun hiç yoktan yere cezaevine girdiğini ve bu nedenle çıkartılmasını istediği için intihara teşebbüs ettiğini ifade etti. Bulut, daha sonra emniyet ekipleri tarafından intihardan vazgeçirilmişti.

 

MENDİLCİ ÇOCUĞUN İNTİHAR GİRİŞİ

Trabzon’da mendil satarak hayatını devam ettiren Göktuğ Usta ise, Uzunsokak’taki bir sinemanın aralığındaki binanın çatı katına çıkarak kendini aşağıya bırakmak istemişti. Ailevi problemleri olduğu öğrenilen Göktuğ bu nedenle intihara girişimde bulunmuştu. Olay yerine gelen Emniyet ekipleri Göktuğ’u da intihardan vazgeçirmiş ve iş sözünde bulunmuştu.

 

3 BAYAN İNTİHARA KALKIŞTI

Trabzon’un Akçaabat ilçesinde psikolojik sorunları olan bir kadın yüksek dozda ilaç alarak yaşamına son vermek istemişti. Kız kardeşi tarafından fark edilen kadın Akçaabat Devlet Hastanesi’ne kaldırılırken, hayati tehlikesinin devam ettiği öğrenildi. Akçaabat ilçesinde psikolojik sorunları olduğu öğrenilen KTÜ öğrencisi bir genç kızda ilaç içerek intihara teşebbüs etti. Kullandığı ilaçtan 10 taneyi aynı anda içerek ve bunun yanında da biraz alkol alarak yaşamına son vermek istedi. Akçaabat Devlet Hastanesi’ne kaldırılan genç kızın midesi yıkandı. Bir süredir psikolojik tedavi gören Y.A. ise (24) evdeki kullanmış olduğu ilaçların dozunu fazla içerek yaşamına son vermek istedi. Evde kendisini baygın bir halde yerde gören kayınvalidesi derhal ambulans çağırırken, genç kadın Akçaabat Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alındı.

 

İNTİHARLARIN ÇOĞU NEDENLERİ?

Konuyla ilgili haber61.net’in sorularını yanıtlayan Dr. M. İrfan Coşkun, intiharların nedenlerinin finansal kayıplar ve ruhsal problemleri olmasının ağır bastığını belirterek, “Son zamanlarda bölgemizde intihar olaylarında belirgin bir artış gözlemekteyiz. İntiharların genelde birçok sebebi vardır. Düzelemeyecek fiziksel bir kayıp, bir ölünün ardından yaşanan aç, vicdan azabı ve yargısal cezadan kaçmak, alkol ve madde kullanımı ve finansal kayıplar intihar nedenlerinden önemli birkaçıdır. Bazı araştırmalar insanın beden yapısının, kalıtımın veya bedendeki kimyasal değişikleri intihara doğrudan neden olabileceğini ortaya koymaktadır. Örneğin, zayıf ve duygusal kişiler, hassas kişilikleri dolayısıyla görece daha sık intihar eğiliminde bulunurlar. Bu kişilik yapılarının oluşmasında kişinin ailesinin, çevresinin ve toplumun önemli payı vardır ve bunları dikkate almadan intiharın nedenlerini açıklamak imkansız olmaktadır. Çevredeki insanların bu kişilere karşı takındığı alaycı tavırlar bu kişilerde olumsuz duygular uyandırarak bunalıma itmekte ve intihara sürükleyebilmektedir. Bazı araştırmalarda da kadınlarda adet dönemlerinde intihar oranlarında artış gözlenmiştir. Çünkü bu zamanlarda kadınlar sinirli, gergin ve sıkıntılı olmaktadırlar. Bu durum ise hele de ortada psikiyatrik bozukluk varsa intihara uygun bir zemin oluşturmaktadır” dedi.

 

RUHSAL DURUMUN ÖNEMİ

Coşkun, ruhsal bozukluğu olan hastalarda kendi canlarına kıyma olaylarına oldukça sık rastlandığını ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: “Sıkıntı halinin bir dereceden sonra intihar için yeter sebep olduğunu ileri sürülmektedir. Toplumsal ve teknolojik değişmeler yetişkin insanların yaşamını da önemli ölçüde etkilemektedir. Geleneksel geniş ailenin yıkılarak çekirdek ailenin kurulması, çalışma koşullarının değişmesi, ekonomik sıkıntılar yetişkin insanın karşılaştığı güçlükler arasında ön sıralarda gelmektedir. İntihara yatkın yetişkinlerin çocukluklarında geri planında ekonomik mahrumiyet, ilgisizlik, ana-babanın mutsuz bir evliliği vardır. Gençliklerinden önce ana –babalarını yitiren yetişkinlerin daha fazla intihar ettiği gerçeği ortaya çıkmıştır. Özellikle 5 yaşından önce anne ya da babasını kaybedenlerde bu oran daha da yüksektir. Ekonomik sorunlar ya da daha farklı sorunlardan dolayı olan aile içi geçimsizlikler evlilerde intihar nedenlerinin başında gelebilmektedir. Bunun yanında, yetişkinler arasında en çok intiharlar bekar, dul ve boşanmışlarda görülmektedir. Ailenin intiharı önleyici bir öğe olduğu burada da görülmektedir. Aile bağları içinde olmayan yalnız insanlar yaşlandıklarında çok daha fazla zorluklar çekeceklerini düşünürler. Yalnızlığın verdiği ruhsal durum nedeniyle intihara yatkın bir duruma gelirler”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel