Trabzon'da ilk HES engeli!

Trabzon İdare Mahkemesi, Tonya İlçesi’nde yapımı planlanan HES projesi için alınmış “ÇED gerekli değildir” kararını iptal etti.Trabzon’un Tonya İlçesi Fol Deresi üzerinde HEDA firması tarafından yapımı planlanan 7.06 MGW gücündeki Çamlı Regülatörü ve HES

Trabzon'da ilk HES engeli!

Trabzon İdare Mahkemesi, Tonya İlçesi’nde yapımı planlanan HES projesi için alınmış “ÇED gerekli değildir” kararını iptal etti.

Trabzon’un Tonya İlçesi Fol Deresi üzerinde HEDA firması tarafından yapımı planlanan 7.06 MGW gücündeki Çamlı Regülatörü ve HES projesi yargı engeline takıldı. Firmanın su kullanım hakkını almasının ardından Trabzon Valiliği projenin hayata geçirilebilmesi için Çevre Etkileşim Değerlendirme (ÇED) raporuna gerek olmadığı kararına varıp proje ile ilgili “ÇED Gerekli değildir” kararı almıştı.

Çevreciler ve köy sakinleri ise projenin çevreye zarar vereceği gerekçesiyle itirazda bulunarak kararın iptali yönünde Trabzon İdare Mahkemesi’ne dava açmıştı. Trabzon Valiliği’nin 28 Ağustos tarihinde aldığı karar Trabzon İdare Mahkemesi tarafından 17 Kasım 2011 tarihli kararla “ÇED Gerekli Değildir Kararı’nda hukuka uygunluk bulunmadığı” gerekçesi ile iptal edildi.

Konuyla ilgili açıklama yapan DEKAP Gönüllü Avukatı Remzi Kazmaz, kararın, HES’lere karşı sürdürülen hukuksal mücadelede Trabzon’da açılan davalardaki ilk ‘iptal’ kararı olduğuna dikkat çekti. Kazmaz “Özellikle de Karadeniz’deki dereler üzerinde kurulması planlanan HES’lerle ilgili köylülerin yürüttüğü hukuksal mücadele sürecinde açılan tüm davalarda mahkemeler Artvin den Sinop’a kadar açılan tüm davalarda sürekli iptal kararları veriyorsa ortada büyük bir hata ve yanlışlık var demektir.

 

İleride telafisi imkansız zararlar doğuracak bu projelerin derhal yürürlükten kaldırılması gerekir. Bölge halkının uyarıları göz önüne alınarak, bölgenin kalkınması için faydalı projelere öncelik verilmelidir. Tonya’daki Fol Deresi ve Vadisi HES projelerine uygun bir yer değildir. Bir heyelan bölgesidir ve bölge halkının büyük kısmı bu projeye karşıdır. Bu konuda bakanlık gerekli önlemleri almalıdır” dedi.

Tonya Derelerin Kardeşliği Platformu adına açıklama yapan sözcü Hasan Kalyoncu, kararın Tonya’da sevinçle karşılandığını, HES projelerinin hukuksuzluğunun bir kez daha ortaya konulduğunu kaydetti.

Derelerin Kardeşliği Platformu’nun (DEKAP) hazırladığı ön HES Raporu’na göre Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yapılması planlanan 700’e yakın HES Projesi’nden 170’i Trabzon’da bulunurken, ülke genelinde inşa halinde bulunan 200’e yakın HES’ten 48’i Trabzon’da bulunuyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel