Trabzon'da ilçeler harekete geçiliyor

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ilçe belediyelerinin mali durumlarının güçlendirilmesi için yasal düzenleme yapma kararı aldığını söyledi. Partisinin Trabzon’da devam etmekte olan ilçe kongrelerinde teşkilat

Trabzon'da ilçeler harekete geçiliyor

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ilçe belediyelerinin mali durumlarının güçlendirilmesi için yasal düzenleme yapma kararı aldığını söyledi. 

Partisinin Trabzon’da devam etmekte olan ilçe kongrelerinde teşkilat mensuplarına seslenen Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, ilçe belediyelerine müjdeler verirken, Büyükşehir Belediyesi’nin ilçelerde gerçekleştireceği çalışmaların şekli noktasında da kamuoyunu aydınlattı. İlçe kongrelerinde yaptığı konuşmalarda; 7-8-9 Kasım’da Bursa’da Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun başkanlığında düzenlenen toplantıda yeni büyükşehir olan illerde özellikle ilçe belediyelerinin maddi durumlarının iyileştirilmesi noktasında çok önemli kararlar alındığını ifade eden Başkan Gümrükçüoğlu, “Sayın Başbakanımıza durumu ayrıntıları ile izah ettik. Gerekli yasal düzenlemeleri yılsonuna kadar bile yetiştireceklerini bizlere ifade ettiler” dedi.

Gümrükçüoğlu, “Büyükşehir belediye yasası sonrasında şu anda bir takım finansal güçlüklerle mücadele etmekteyiz. 7-8-9 Kasım’da, Bursa’da Sayın Başbakanımızın, 9 bakanımızın, ilgili milletvekillerimizin ve büyükşehir belediye başkanlarımızın katıldığı bir toplantı yaptık. Bu toplantıda yeni büyükşehir olan illerin tüm il sınırlarıyla büyükşehir belediyesi olması sonrasında, sahanın tümüne hizmet verebilmek amacıyla genel bütçe vergi gelirleri ve il vergi gelirleri yönünden çok önemli sıkışıklıklar yaşandığını raporlarla, 6 aydır hazırladığımız çalışmalarla, raporlarla ve yıl sonuna kadar olan projeksiyonlarla durumu arz ettik. İl büyükşehir belediyelerinden ziyade, çok daha fazla ilçe belediyelerinin sıkıntı içinde olduğunu, hatta bazı ilçe belediyelerinin çalışanlarının hak edişlerini bile ödemekte zorlandıklarını bütün açıklığı ile ortaya koyduk. Üç gün süren bu toplantımızdan mutlu şekilde ayrıldık. Bir zat Sayın Başbakanımız Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu ile bakanlarımızın, özellikle Maliye ve Hazine bakanlarımızın durumu fark etmelerini tam temin ettik. Sayın başbakanımız bizlere yasal bir düzenlemeyi yıl sonuna kadar bile yetiştirmek için büyük bir gayret göstereceklerini ifade ettiler. Ve bu şekilde oradan ayrıldık. Bu süre zarfında ilçe belediye başkanı arkadaşlarımız yine canla başla hizmetlerini devam ettirmeye çalışıyorlar. Huzurlarınızda tüm ilçe belediye başkanlarımıza teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Trabzon il genelinin tümünde su ve kanalizasyon çalışmalarının Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulan Trabzon Su ve kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (TSİKİ) uhdesinde gerçekleştirilmekte olduğunu hatırlatan Başkan Gümrükçöüoğlu, bu konuda vatandaşların ve muhtarların ilçe belediye başkanlarından talepte bulunmamalarını istedi.

Tüm ilçe ve beldelerin su ile kanal borçlarını devraldıklarını belirten Başkan Gümrükçüoğlu, “Su ve Kanalizasyon Genel Müdürlüğü kurulmuştur ve su kanalizasyon hizmetleri ve bu projelerin gerçekleştirilmesi tamamen bu genel müdürlüğün hizmetindedir. İlçe belediye başkanı arkadaşlarımızdan bu yönde hiçbir vatandaşımızın, muhtarımızın talepte bulunmamasını, kırılmamasını rica ediyoruz. İlçe belediye başkanlarımız sağ olsunlar yine de ufak tefek su arızalarında her zaman yardımcı olmaya gayret etmekteler. Su kanalizasyon idaresinin az önce arz etiğim mali tablodan etkilenmemesi mümkün değil. Çünkü su ve kanal projelerinden dolayı ilçe ve kapanan belde belediyelerinin tüm borçlarını Su Kanalizasyon İdaresi devralmıştır. Ancak önümüzdeki 5 yıl içinde hazırlanan program ile tüm satıhtaki su problemlerinin çözülmüş olacağını bilgilerinize arz ediyorum” şeklinde konuştu.

Her ilçede yol çalışması yapacaklarını dile getiren Gümrükçüoğlu, “Bir diğer sorunumuzda elbette yol sorunu İlçe belediye başkanlarımızdan isteniyor, bizden isteniyor… Şurası ilçe yolu, şurası büyükşehir yolu diye bir ayrım yapmıyoruz. Yasada her mahalleyi ilçe merkezine bağlayan ana bir yol ve diğer cadde-bulvar olan yerler Büyükşehir’in, diğer mahalle arası yollar ilçe belediyelerinin deniyor ama bizim ayrımız gayrımız yok. Bizim gücümüz ne ölçüde ise az çok gereken yerde gereken çalışmayı yapacağız. Bizim ilçe belediye başkanımız, kendisine ait olan bir mera-yayla yolunda veya bir mahalle yolunda, orada çok büyük bir problem varsa onun öngörüsüne göre hareket ediyoruz. ‘Bu yol sana aittir, banane’ diye bir anlayışımız yok. İlçe belediye başkanlarımız da sağ olsunlar ‘bu benim görevim değil Büyükşehir’indir’ diye bir anlayışı hiç taşımıyorlar ve türlü çalışmayı arz ediyorlar… Şimdi mesela önümüzdeki yıl yol konusunda ne tür çalışmalar yapacağız? Şu an bütçelerimizi çalışıyoruz. Örnekleme yapıyorum: Yol için bir miktar bütçe ayıracağız. İşte örnekleme yapıyorum 40-50 milyon. Çağıracağız sayın belediye başkanını, kaymakamını yanına alacak muhtarları ile görüşecek. Diyeceğiz ki nüfusunuz şu, yol ağınız şu, hizmet almış oranınız şu. Dolayısıyla örnekleme yapıyorum, diyeceğim ‘Çaykara’ya bu yıl 3 milyonluk yol yapabilirim.’ İşte Of’a 5 milyonluk yol yapabilirim diye bu parayı ilçelere böleceğiz. Sonra diyeceğiz, söyleyin bana nereyi asfaltlayayım. Bize gösterilen yeri yapacağız” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel