Trabzon'da İl Tarım uyardı!

Trabzon İl Tarım Müdürü Bektaş Erdoğan, sertifikasız yerlerden alınan tohumluk patateslerin birçok hastalığa neden olabileceği, bunun da dikim yapılan tarlaya bir daha patates diktirilmemesine kadar varan olumsuz sonuçlar doğurabileceğini bildirildi. Trab

Trabzon'da İl Tarım uyardı!

Trabzon İl Tarım Müdürü Bektaş Erdoğan, sertifikasız yerlerden alınan tohumluk patateslerin birçok hastalığa neden olabileceği, bunun da dikim yapılan tarlaya bir daha patates diktirilmemesine kadar varan olumsuz sonuçlar doğurabileceğini bildirildi.

Trabzon İl Tarım Müdürü Erdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, patates dikim sezonuna kısa bir süre kaldığını, tohumluk dikimlerinin mart ayının başında gerçekleştirileceğini söyledi.

Çiftçilerin, özellikle yemek endüstrisinin vazgeçilmez ögelerinden olan patates dikiminde dikkatli olması gerektiğini ifade eden Erdoğan, piyasada zahireci, manav, bakkal, gıda toptancısı, kabzımal, gübreci, pazar esnafının tohumluk olarak üretilmeyen yemeklik patatesleri yasalara aykırı ve çiftçilerimizi yanıltacak şekilde 'tohumluk' adı altında sattıkları duyumunu aldıklarını belirtti.

Tohumlukların sertifikalı bayilerden temin edilmesi gerektiğine işaret eden Erdoğan, şöyle devam etti:

''Ülkemizde son yıllarda patateste başta siğil hastalığı olmak üzere kahverengi çürüklük, patates kist paraziti, halkalı çürüklük gibi hastalıkların yaygınlaşmaya başlamasıyla temiz ve kaliteli tohumluğun önemi arttı. Sertifikasız yerlerden alınan tohumluklar başta patates siğili olmak üzere birçok hastalığa neden olabilir. Siğil patateste önemli bir hastalık. Verim düşüklüğüne ve hastalık yapan etkenlere karşı dirençte azalmaya neden olur. Çok hızlı yayılır. O nedenle siğil tespit edilen tarlaya bir daha patates diktirmiyoruz.''

TOHUMLUK ÖZELLİĞİ OLMAYAN ÜRÜNLERİ SATANLARA YASAL İŞLEM

Sertifikalı bayilerdeki patates tohumluklarının hastalıklardan arındırılmış, çimlenme kabiliyeti yüksek, her bölgenin şartlarına uygun şekilde seçilen ürünlerden oluşturulduğuna dikkati çeken Erdoğan, ''Bayilere gelen tohumluk patateslerin taşıma ve satış sertifikaları teknik elemanlarca kontrol edilerek belgesiz, tohumluk özelliği arz etmeyen ürünlerin satışına izin verilmemektedir'' diye konuştu.

Erdoğan, çiftçilerden, sertifikasız satış yapanların ihbar edilmesini isteyerek, şunları kaydetti:

''Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından uygulaması yapılan 'Tohumculuk Sektöründe Yetkilendirme ve Denetleme Yönetmeliği'ne göre tohumlukları yetiştiren, üreten, işleyen ve satışa hazırlayan, dağıtan ve satan gerçek veya tüzel kişilerin yetkilendirilmesi, denetlenmesi illerde Tarım İl Müdürlükleri tarafından yapılıyor. Yetkisiz ve yasalara aykırı şekilde, tohumluk özelliği olmayan ürünleri üreticilere satanlar hakkında ise yasal işlem yapılıyor.''

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler