Trabzon'da iç su balıkçılığı geliştirilmeli

Karadeniz Bölgesi, Trabzon deniz balıkçılığı ile su ürünleri yakalama, satış konusunda potansiyeli ve ekonomisi yüksek olan bir il konumunda olduğunu belirten Vali Öz, “Türkiye'nin farklı bölgelerinde ciddi potansiyeli olan İç Su Balıkçılığı sektörü gider

Trabzon'da iç su balıkçılığı geliştirilmeli

Karadeniz Bölgesi, Trabzon deniz balıkçılığı ile su ürünleri yakalama, satış konusunda potansiyeli ve ekonomisi yüksek olan bir il konumunda olduğunu belirten Vali Öz, “Türkiye'nin farklı bölgelerinde ciddi potansiyeli olan İç Su Balıkçılığı sektörü giderek artış göstermektedir. Ancak bu sektörü ekonomiye kazandırma konusunda sıkıntılarımız bulunmaktadır. 12 bin ton olan kapasitemizin 4 bin, 4 bin 500 tonunu kullanabiliyoruz. Türkiye'de su ürünleri ve balıkçılık üretimi istenilen seviyede değil. Su ürünleri üretiminin bir şekilde geliştirilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Bölgemizde özellikle su ürünleri üreticilerimizin belli sıkıntıları bulunmakta. HES’lerden, Devlet Su İşleri’nin ve Karayolları’nın alt yapı çalışmalarından kaynaklanan ciddi sıkıntıları bulunmakta. Bu konuda zaman zaman kurumlarımızı ikaz ediyor ve buna sebep olan işletmelere ceza uygulayarak önüne geçmeye çalışıyoruz. Bizim üreticilerden beklentilerimiz bu üretimi yaparken çevre ve sağlık şartlarına uyum konusunda özen göstermeleridir. Umarım bu süreci birlikte yürütüp ekonomimiz ve bölgedeki istihdam için önemli olan bu sektörümüzü geliştiririz ''dedi.

Trabzon ve İlçeleri İç Su Ürünleri Üretici Birliği Başkanı Abdül Kadir Sürmeli ise, birlik olarak 6 ilde bulunan balık çiftliği potansiyeline ilişkin bilgiler vererek, “6 vilayette önceden 3-4 tane balık çiftliği bulunurken, günümüzde irili ufaklı 300’e yakın çiftliğimiz bulunmaktadır. Yıllık üretim kurulum kapasitemiz ise 20 bin ton civarındadır. Bunun gerçekleşme oranı ise yüzde 30 civarındadır. Trabzon olarak 12 bin ton kurulu kapasitemiz var. Gerçekleşen kapasitemiz ise 4 bin, 5 bin civarındadır. Bu sektörde bin kişiye istihdam imkanı sağlanıyor. Ayrıca milli ekonomiye de 25 milyon lira civarında katkı sağlanıyor” diye konuştu.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler