Trabzon'da hemofili günü

 Karadeniz Hemofili Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Sönmez, Türkiye’de yaklaşık 5 bin hemofili hastası olduğunu belirterek Trabzon ve çevresindeki 5 ilde toplam 70 hemofili hastasının tedavilerinde sosyal sorumluluk üstlendiklerini söyledi. 17 Nisan Düny

Trabzon'da hemofili günü

 

Karadeniz Hemofili Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Sönmez, Türkiye’de yaklaşık 5 bin hemofili hastası olduğunu belirterek Trabzon ve çevresindeki 5 ilde toplam 70 hemofili hastasının tedavilerinde sosyal sorumluluk üstlendiklerini söyledi. 

17 Nisan Dünya Hemofili Günü nedeniyle bir açıklama yapan Karadeniz Hemofili Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Sönmez, kanda pıhtılaşmayı sağlayan protein yapısındaki maddelerin eksikliği ile gelişen ve genetik bir kanama hastalığı olan hemofilinin tedavi yöntemlerindeki yeni gelişmelerle artık korkulan bir hastalık olmaktan çıktığını belirtti. Sönmez “Genellikle erkek çocuklarda görülen hastalık, zamanında tedavi edilmediğinde sakatlık ve ölümle sonuçlanabiliyor” dedi.

Karadeniz Hemofili Derneği Başkan Prof. Dr. Mehmet Sönmez, Trabzon, Rize, Artvin, Giresun ve Gümüşhane’den derneklerinin gözetimi altında tedavilerinin sürdüğü 70 hemofili hastası bulunduğunu belirterek “Trabzon’daki dernek yöneticilerimizin hiçbiri de hemofili hastası değil. Bu da Türkiye’de bir ilk” diye konuştu.

Erkeklerde görülen hastalığın tedavisinde önemli ilerlemeler olduğunu ifade eden Sönmez ”Hemofili kanamayla ortaya çıkan bilinen en eski hastalıktır. Hastalığa dikkat çekmek, hemofili hastalarının toplumdan soyutlanmadan yaşam standartlarını korumaları için bilgilendirmek, aileleri arası dayanışmayı sağlamak için bu tür günler bize ve hastalar ile yakınlarına büyük bir moral depolamaktadır. Karadeniz Hemofili Derneği, bu anlamda sosyal sorumluluk yüklenerek hasta ve yakınları ile hastalığın tedavisinde bilimsel normlarına ilaveten moral aşılayarak üyelerimizin hastalıklarını yenmesinde destek sağlamaktadır” şeklinde konuştu.

Sönmez, halen hastalığın tümüyle ortadan kaldırılamadığını ancak hematolojideki son gelişmeler nedeniyle, yeni ve güvenli ilaçlar ile sakatlığa yol açan bu kanamaların önlenebilmesinin mümkün hale geldiğine dikkat çekti. Tedavide kullanılan ilaçların pahalı olmasına karşın, Sağlık Bakanlığı, üniversiteler ve sivil toplum örgütlerinin çabası ile bugün bu ilaçların bedelinin, tümüyle sosyal güvenlik kurumu vasıtası ile devletçe karşılandığını belirten Prof Dr Mehmet Sönmez, dernek olarak 28 Nisan’da hasta ve yakınlarının katılacağı bir bilimsel eğitim toplantısı düzenleyeceklerini de söyledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler