Trabzon'da hava kirliliği ürkütüyor

TRABZON İl Genel Meclisi önceki gün AKSA Karadenizgaz Bölge Müdürü Murat Ceran’ı konuk etti. Ceran, dünden bugüne AKSA’nın çalışmalarını anlattıktan sonra meclis üyelerinin sorularını aldı, eleştirilerini dinledi. Eleştirilerin dozu artınca Ceran kendini

Trabzon'da hava kirliliği ürkütüyor

TRABZON İl Genel Meclisi önceki gün AKSA Karadenizgaz Bölge Müdürü Murat Ceran’ı konuk etti. Ceran, dünden bugüne AKSA’nın çalışmalarını anlattıktan sonra meclis üyelerinin sorularını aldı, eleştirilerini dinledi. Eleştirilerin dozu artınca Ceran kendini tutamadı. 

 
Eleştirileri Çebi Başlattı
MECLİS üyesi Selahattin Çebi, AKSA’nın Trabzon’da hem doğalgazda hem elektrikte fiyasko yaşattığını belirterek, siyasi boyutunun tartışılmasını istedi. Çebi, “5 yılda bitecek bir projenin hala bitmemiş olması bir fiyaskodur. Bir yatırım bu kadar mı yavaş olur?” dedi. 
 
Yalçınalp Rest Çekti
MECLİS üyesi Arzu Yalçınalp ise daha ağır eleştirilerde bulundu. Ceran’ı suçlayan Yalçınalp, “Mazeretleriniz karayollarına takılmanız. 2013 yılında yalnızca Beşirli Mahallesi’ni planlamışsınız. Acaba EPDK’dan kaç uyarı aldınız? Bizim muhatabımız EPDK’dır” dedi.
 
Ceran Reste Rest Dedi
ELEŞTİRİLERE daha fazla dayanamayan Karadenizgaz Bölge Müdürü Ceran, tepkilere tepkiyle cevap verdi. Ceran, “Ben de 2 senedir bu şehirde yaşıyorum. Hava kirliliğinin sorumlusu biz değiliz. Kirlilik bu şehirde son 2 yıldır yaşanmıyor. Malesef baca denetimi bile yok” dedi.
 
Kirliliğin Sebebi Biz Değiliz
KİMSENİN vatandaşı karşısına almak istemediğini kaydeden Ceran, “Kimse mevcut durumu iyileştirmeyi düşünmüyor. Siyah dumanlar denetlenmeli. Filtreler takılmalı. Yakma zamanları kontrol edilmeli ama herkes ‘doğalgaz’ diyor. Bu yaklaşım doğru değil” dedi.
 
Burada bir sunum yapan Ceran çalışmaları ve 2013 yılı yatırımları hakkında bilgi verdi. Daha sonra Melis üyelerinin sorularını alan Ceran, tepkili sorularla karşılaşınca sonunda kendisi de eleştirisel cevaplar verdi. 
 
AKSA TRABZON’DA HEP FİYASKO YAŞATTI
Meclis Üyeleri AKSA’nın Trabzon’a doğalgaz getirme konusunda çalışmaların yavaş olduğunu ve sınıfta kaldığı yönünde eleştiri getirdi. Meclis Üyesi Selahattin Çebi, “Sanki Türkiye AB’ye tam girecek AB fesh olacak, sanki doğalgaz Trabzon’a tam geldiğinde alternatif yakıt olmaktan kullanımdan kalkacak. 2070 yılına kadar rezerv var, 2070 yılına kadar sanıyorum doğalgaz Trabzon’a gelir. AKSA Trabzon’da doğalgazda fiyasko yaşattığı gibi elektrikte de fiyasko yaşatmıştır. Eğer bunun siyasi boyutu varsa onu da tartışalım. Bu kadar mı yavaş olur. 5 yılda bitecek projenin hala bitmemiş olması bana göre fiyaskodur” derken, bir başka Meclis Üyesi Arzu Yalçınalp ise ağır eleştirilerde bulundu. Alp, “Bu şirketin doğalgaz firması Trabzon’da sınıfta kalmıştır. EPDK’nın yaptığı ihalelerin hiçbirisine uymadınız. Mazeretleriniz de altyapı tesisatlarının üst üste binmesi, Karayolları’na takılmanız, 2013 yılında ise sadece Beşirli mahallesini planlamışsınız. Hesabınıza göre bir yılda bir mahalleyi bitirecekseniz 2030 yılında bütün mahalleleri tamamlarsınız. Merak ettiğim şu EPDK’dan şu ana kadar kaç uyarı aldınız. Bu uyarılardan ceza aldınız mı, bizim muhatabımız kesinlikle AKSA şirketi değil, Trabzon’da bir katliam var, bizim muhatabımız EPDK’dır. EPDK yetkililerinin Trabzon’a bir cevap vermesi gerekiyor” şeklinde ağır eleştirilerde bulundu.
 
CERAN TEPKİYE TEPKİYLE CEVAP VERDİ
AKSA Karadenizgaz Bölge Müdürü Murat Ceran eleştirilere yanıt verirken, Şirketlerinin 2007 yılında lisans aldığını hatırlatarak, “BOTAŞ 2007 yılında gazı Trabzon’a getiremedi. BOTAŞ imalatını 2009 yılında tamamladı, Trabzon’un Bulak Köyü’ne gazı getirdiği tarihtir bu. Lisans alanımız Trabzon mücavir alan sınırları. Akçaabat, Of ve Rize’dir. Gaz verebilmek için öncelikle BOTAŞ’ın gazı getirmesi lazım” ifadelerini kullandı. 
 
CERAN: HAVA KİRLİLİĞİ İKİ  YILDIR YAŞANMIYOR
Ceran gelen tepkili sorulara daha fazla sabredemedi ve “Hava kirliliği doğrudur, ben de iki senedir bu şehirde yaşıyorum. Trabzon yoğun bir hava kirliliğine maruz kalıyor Arkadaşlarımız Valiliğin düzenlediği İl Çevre Kurulu Toplantısına katılıyorlar. Ben de bir toplantıya katılmıştım. Hava kirliliği denilince bütün ilgili kurumlarımız; kömür denetiminden, baca yakma denetiminden kimse bahsetmiyor. Ama herkes, ‘doğalgaz gelsin’ diyor. Tamam ben de hemfikirim. Doğalgaz temiz bir yakıttır. Ancak hava kirliliği bu şehirde son iki senedir yaşanan bir şey değil. Bu şehirde yıllardır bu hava kirliliği devam ediyor. Üzülerek söylüyorum,  baca denetimi bile yok. Çünkü bacadan çıkan siyah dumanların denetime tabi olması lazım ve yasalarda cezai müeyyideleri var uygulanması lazım. Filtreler takılması gerekir, bunu kimse gündeme dahi getirmiyor. Yakma zamanlarının kontrol edilmesi lazım kimse gündeme getirmiyor. Ben şahsım adına çok üzülüyorum. Herkes doğalgaza endekslenmiş, doğalgaz gelmemiş burada kirlilik var. Kirliliği önlemenin yolları var. Filtreler takılabilir, denetimler hızlandırılabilir. Kimse vatandaşı karşısına almak istemiyor. Ben bunu burada açıkça söylüyorum. Doğalgaz gelsin demek kolay bir çözüm. Herkes kalkıp, ‘doğalgaz gelsin, hava kirliliği bitsin’ diyor. Çıkıp açıklama yapmak da kolay bir çözüm. Ama mevcut durumu nasıl iyileştirebiliriz onu konuşmak lazım” ifadelerini kullandı.  Ceran Of İlçesi’ne Mart ayına kadar gaz arzını sağlamayı planladıklarını da sözlerine ekledi.    

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel