Trabzon'da hatıralar sergide canlandı

 Trabzon Kız Teknik Olgunlaşma Enstitüsü tarafından hazırlanan, "Mazisini Özleyen Şehir" adlı sergi açıldı.Trabzon Kız Teknik Olgunlaşma Enstitüsü Teknik Müdür Yardımcısı Nermin Arın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, olgunlaşma enstitülerinin geçmiş değe

Trabzon'da hatıralar sergide canlandı

 Trabzon Kız Teknik Olgunlaşma Enstitüsü tarafından hazırlanan, "Mazisini Özleyen Şehir" adlı sergi açıldı.

Trabzon Kız Teknik Olgunlaşma Enstitüsü Teknik Müdür Yardımcısı Nermin Arın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, olgunlaşma enstitülerinin geçmiş değerleri araştırarak günümüze uyarlayıp, yeni versiyonlarıyla gün yüzüne çıkaran kurumlar olduğunu söyledi.

Geleneksel değerleri araştırma kapsamında yıllardır çalışma yaptıklarını belirten Arın, "Bu kapsamda 'Mazisini Özleyen Şehir' projesiyle yola çıktık. Projemizi geleneksel hale getirmek istiyoruz. Bu sene kına ve düğün geleneğini tema olarak aldık ve bir yıllık çalışma ile sergimizi açtık" dedi.

Arın, etkinlik kapsamında Trabzon'da saklı hazinelerin de gün yüzüne çıkarıldığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Etkinliğimizde Trabzon'un köklü aileleri tarafından bağışlanan ve sergilenmek üzere paylaşılan, aralarında gelinliklerin de yer aldığı çeşitli ürünler bulunuyor. Kaybolmaya yüz tutmuş el sanatlarımız, mesleklerinde en iyi ustalar tarafından görsel ve uygulamalı olarak tanıtılıyor. Eski Trabzon düğünleri konulu fotoğraf ve video gösterimiz de var. Bunun dışında okulumuzun hazırladığı kına ve düğün kıyafetleri, Trabzon Devlet Tiyatrosu sanatçısı Uğur Keleş'in koreografisi ile izleyicilere sunuldu."

Sergiye yoğun ilgi gösterildiğini belirten Arın, "Kültürel değerlerimizi geçmişten günümüze taşımaya çalışıyoruz. Gençlerimize kültürümüze ait değerlerimizi göstermek için heyecanla yola çıktık. İnşallah bu projeyi gelenekselleştirebiliriz" diye konuştu.

-Unutulmaya yüz tutmuş zanaatler hatırlatılıyor

Geçmiş dönemlerde berberlerin kullandığı malzemeleri tanıtan Mümin Aydın, hatıraları yeniden canlandırmak istediklerini dile getirerek, "Tarihi değerlerimizi yaşamak istiyoruz. Nostaljiyi yaşamak ve yaşatmak bizim için ayrı bir önem taşıyor. Bunun için buradayız" dedi.

Yaklaşık 40 yıldır yorgancılıkla uğraşan Yakup Balaban ise mesleğine olan ilginin her geçen gün azaldığına dikkati çekerek, "Artık mesleğimizde çırak bile yetişmiyor. Bu yorganlar el emeğimiz, göz nurumuz. Sergi sayesinde bunu yeniden insanlarımıza hatırlatmayı amaçlıyoruz" diye konuştu.

basliksiz-1.20131213172634.jpg

Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi'nde yer alan sergi, 14 Aralık Cumartesi akşamına kadar ziyaret edilebilecek.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel