Trabzon'da fındık üreticisi ne istiyor?

Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu,  yaptığı açıklamada, Türkiye'de fındık ihracatını en fazla yapan firmaların Trabzon'da bulunduğunu, bu nedenle Trabzon'un fındıkta çok önemli yere sahip olduğunu söyledi.Fındığın

Trabzon'da fındık üreticisi ne istiyor?


Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu,  yaptığı açıklamada, Türkiye'de fındık ihracatını en fazla yapan firmaların Trabzon'da bulunduğunu, bu nedenle Trabzon'un fındıkta çok önemli yere sahip olduğunu söyledi.

Fındığın hiçbir girdisi olmadan net döviz kazandıran önemli bir tarım ürünü olduğunu belirten Köleoğlu, şunları söyledi:

"Trabzon'da yılda yaklaşık 50 bin ton fındık üretiliyor. Türkiye'deki üretimin yaklaşık yüzde 8'ini karşılıyoruz. 2012 yılı ihracat rakamlarına baktığımızda ise Trabzon'dan yapılan ihracat miktarının Türkiye toplamının yüzde 40'ı olduğunu görüyoruz. Trabzon'da yıllardan beri araştırma yapıp, mücadele vermemize rağmen hala lisanslı depo bulunmamaktadır. Fındık fiyatının üreticiyi mağdur etmeyecek bir yere gelmesi için lisanlı depoculuk şart."

Gerçek anlamda lisanslı depoculuk yapılabilecek binaların inşa edilmesini istediklerini vurgulayan Köleoğlu, şöyle devam etti:

"Maliyeti yüksek olduğu için TTB olarak biz bunu inşa edemiyoruz. İlimizde lisanslı deponun olması halinde üretici, fındık kurutma merkezimizde kuruttuğumuz fındıkları eğer satmak ya da evine götürmek istemiyorsa bu depoya götürebilecek. Bu depolarda fındığın kilosu ve rutubeti yazılarak üreticinin eline bir kağıt verilecek. Kesinlikle çuvalla fındık taşıma işi olmayacak. Üretici isteği zaman fındığını bu depodan satabilecek."

Köleoğlu, lisanslı depoculuk sisteminin yanında  bir de borsa oluşturulacağına dikkati çekerek, "Kurulacak borsada fındığını satmak isteyen üreticiler, tüccarlarla karşı karşıya gelecek. Üretici isterse ve fiyatta anlaşırsa fındığını taşıma veya getir götür olmadan satma imkanına sahip olacak" dedi.

-"Lisanslı depoculuk kesinlikle karışıklığa meydan vermiyor"

Lisanslı depoculuk sisteminin kesinlikle bir karışıklığa meydan vermediğini vurgulayan Köleoğlu, "Lisanslı depoculuk öyle yapılacak ki bir yığın depo oluşturulacak. Üreticinin fındığı randımanına göre o depolara dökülecek ve üreticiye belge verilecek. Mesela siz fındık getirdiniz randımanına bakıldı, 48 randıman. Fındığınız 48 randımanlı depoya dökülecek ve size bir belge verilecek. Fındığınızı sattığınız zaman o belgeyi alan bakacak ki örneğin 2 ton 48 randıman, o 48 randımanlı depodan 2 ton fındığı çekerek size verecek" diye konuştu.

-Bu depolarda fındık 3 sene saklanabiliyor

Köleoğlu, lisanslı depolarda fındıkların en az 2-3 sene hiç bozulmadan saklanabildiğini anlatarak, şunları kaydetti:

"Lisanslı depolara azot gazı veriliyordu. Azot gazı ağır olduğu için aşağıya çöküyor oksijen yukarıya çıkıyor. Kısacası fındığın oksijenle ilişkisini kesildiği zaman bayatlama olmuyor. Kabuklu fındık bu depolarda en az 3 sene saklanabiliyor. "

Lisanslı depo uygulamasının hem üreticinin hem de ihracatçının lehine olduğunu belirten Köleoğlu, "Üretici fındığını lazım olduğu kadar satacak ve ona göre daha avantajlı olacak. Fındık ayrıca lisanslı depolara verildiği zaman piyasaya çok fazla miktarda fındık gelip fiyatları etkileme durumu da ortadan kalkacak" dedi.

Köleoğlu, uygulamanın Trabzon'da hayata geçirilmesi için gerekli yerlere müracaat ettiklerini sözlerine ekledi

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel