Trabzon'da fındık ihracatçılarından üreticiye destek

Karadeniz ile İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçı Birliklerinin oluşturduğu Fındık Tanıtım Grubu (FTG) “Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi'ne tam destek veriyor.Trabzon Ticaret Borsası’nın (TTB) koordinasyonunda, Gıda Tarım ve Hayvancılık Baka

Trabzon'da fındık ihracatçılarından üreticiye destek

Karadeniz ile İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçı Birliklerinin oluşturduğu Fındık Tanıtım Grubu (FTG) “Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi'ne tam destek veriyor.

Trabzon Ticaret Borsası’nın (TTB) koordinasyonunda, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın katkıları ve sektörle ilgili tüm kuruluşların destekleri ile 19 Aralık’ta uygulamaya konulan proje ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçı Birliği (KFMİB) Başkan yardımcısı Edip Sevinç, projeye Türk fındığı için milat derecesinde dönüşüm olarak gördüklerini ve her aşamada azami desteği vereceklerini belirterek, “Özellikle Doğu Karadeniz’deki fındık bahçeleri çok ama çok yaşlı. Bu nedenle bahçelerinden çok düşük verim alınabiliyor. Bahçelerin yenilenmesi ile meydana gelen verim ve kalite artışı Türkiye’ye kazandıracaktır. Ama özellikle de üreticiye” dedi.

Verim ve kalite ile oluşacak üretimdeki istikrarın Türkiye’nin fındıkta, kendisine rakip olmaya çalışan ülkeleri daha kolayca saf dışı edebilmesine imkan tanıyacağını vurgulayan Edip Sevinç, şöyle konuştu:

“Fındıkta ‘rakipsiziz’ demek doğru değildir. Doğumuzdaki Gürcistan ve Azerbaycan’da, Amerika’da, Şili’de yeni fındık bahçeleri tesis ediliyor, üretim arttırılıyor. Türkiye, söz sahibi olduğu dünya piyasasında sahip olduğu mevziyi korumak, hatta rakiplerini saf dışı ederek azami derecede pay almak için bunları dikkate almak, üretim ve kaliteyi arttırıp daha fazla fındık satabilmek için çalışmalı, çaba göstermelidir.

Bir ürün iyi para ediyorsa, ticari değeri varsa o ürünü saklamak mümkün değildir. 2012-2013 sezonunda ihraç edilen 300 bin tonu aşkın iç, yani 600 bin tonun üzerindeki iç fındık göstermiştir ki, Türkiye üretimlerini ihraç edebilir. Eski hesaplar artık yok. Türkiye artık, eskiden olduğu gibi yüksek rekolte yıllarında elinde fındığın kalacağı bir ülke değildir. İhracatçımız serbest piyasa koşullarında dünyanın dört bir yanını gezerek fındık satmanın çabası içindedir. Gelinen nokta da bunun meyvesidir.”

2009’dan itibaren uygulanmaya başlanan serbest piyasa rejiminin, üreticilerin alan bazlı desteklenmesi ile de pekişerek istikrarlı bir sistem oluşturduğuna dikkati çeken Edip Sevinç, “Alan bazlı sistem gözden geçirilerek aksayan yönleri düzeltilmelidir. Biraz tembellik yarattığı gerçektir. Ama, bahçelerin sökülerek yeni dikim ile gençleştirilmesi, yenilenmesi ve bu çalışmaları yapanlara daha fazla destek verilmesi en doğrusudur” diye konuştu.

Edip Sevinç, ihracatçı birliklerinin oluşturduğu Fındık Tanıtım Grubu eliyle direk çalışmalar yaparken, bu tür projelere de destek vermeyi sürdüreceklerini de sözleri ekledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel